Tapunuza sahip çıkın! Bakanlık istediği eve el koyabilecek: İmar Kanunu'nda tepki çeken değişiklik

Tapunuza sahip çıkın! Bakanlık istediği eve el koyabilecek: İmar Kanunu'nda tepki çeken değişiklik

Yeni imar düzenlemesi TBMM’de kabul edildi. Bu değişiklikle birlikte artık bakanlık istediği eve el koyabilecek. İşte, milyonlarca tapu sahibini ilgilendiren yeni değişiklikle ilgili bilmeniz gerekenler…

ESMAGÜL KOÇAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geniş yetkiler tanıyan yeni imar düzenlemesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edildi. Düzenleme, bakanlığın belirli şartlar altında mülklere el koyabilmesi ve hak sahiplerine başka bölgelerden taşınmaz verilmesini öngörüyor. Muhalefetin oylamaya katılmaması, kamuoyunda büyük tepkilere yol açarken, Güçlü Türkiye Partisi Genel Başkanı Osman Ünsal, sosyal medya paylaşımında kararı "Mülkiyetsizleştirme yasasının ikinci perdesi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı istediği binaya el koyabilecek" dedi.

YASADA NELER VAR?

Yeni düzenleme kapsamında İmar Kanunu’na eklenen maddeler, "imar hakkı aktarımı" ve "kamuya devredilen mülklerin alternatif taşınmazlarla değiştirilmesi" gibi kritik düzenlemeler içeriyor. İşte yasada öne çıkan maddeler:

adsiz-tasarim-2024-12-06t202306-136.jpg

İmar Hakkı Aktarımı:

1/1000 ölçekli imar planlarında yapılaşma imkânı olmayan ya da kamu hizmet alanlarında kalan parseller için özel mülkiyet sahiplerine başka parsellerden imar hakkı tanınabilecek.

Bu hak, plan kararlarına taşınmak suretiyle kullanılacak.

Kamuya Geçiş:

Kamu hizmet alanlarına alınan özel mülkiyetler, kamu mülkiyetine geçirilmek üzere düzenlenecek.

Bakanlık, bu mülkler için hak sahiplerine fark ödemeksizin başka bölgelerden taşınmaz verebilecek.

Hak Sahipliği Düzenlemeleri:

Verilecek taşınmazların alanı, kaybedilen imar planındaki emsale eşit veya fazla olabilecek.

Ancak bu yeni taşınmazların bulunduğu bölgede değer farkı gözetilmeyecek.

MUHALEFET KATILMADI, İKTİDAR YASAYI GEÇİRDİ

Muhalefet partilerinin oylamaya katılmaması, muhalif kanatta tepkiye neden oldu. Osman Ünsal, bu durumu eleştirerek, "Ortada bir muhalefet olmadığı için iktidar istediğini yapıyor. Millet olarak yine yalnız kaldık. Mülklerinize sahip çıkın!" dedi.

adsiz-tasarim-2024-12-06t202337-558.jpg

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ

Yasa, özellikle mülk sahipleri ve şehircilik uzmanları tarafından eleştiriliyor. Yeni düzenlemenin, bireysel mülkiyet haklarını zayıflattığı ve kamulaştırma sürecinde ciddi mağduriyetlere yol açabileceği öne sürülüyor. Ünsal’ın "Bakanlık istediği binaya el koyabilecek" ifadeleri ise tartışmanın fitilini daha da ateşledi.

YASANIN ELEŞTİRİLEN YÖNLERİ

Fark Ödemesi Olmaması:

Hak sahiplerine başka taşınmaz verilse dahi, taşınmazların değerleri arasında oluşabilecek farkların dikkate alınmaması mağduriyet yaratabilir.

Kamulaştırma Alanlarının Belirsizliği:

Hangi mülklerin kamuya devredileceği ve bunun hangi kriterlere göre belirleneceği konusunda netlik bulunmaması, hukuki belirsizliklere yol açıyor.

İmar Hakkı Aktarımı:

Parselin başka bir alanda imar hakkı kazanması, ancak bu hakkın kullanılamaz durumda olması hâlinde hak sahipleri ciddi mağduriyet yaşayabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN