Temmuzda en yüksek reel getiri mevduat faizinden

Temmuzda en yüksek reel getiri mevduat faizinden

TÜİK’in Temmuz 2026 verilerine göre, aylık, üç aylık ve altı aylık değerlendirmelerde yatırımcısına en yüksek reel getiriyi mevduat faizi (brüt) sağladı. Temmuz ayında mevduat faizi, Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 1,55, TÜFE’ye göre ise yüzde 1,29 reel getiri elde etti. Aynı dönemde külçe altın, aylık bazda en fazla reel kayıp yaşatan yatırım aracı oldu. Yıllık değerlendirmede ise en yüksek reel getiri külçe altında gerçekleşirken, BIST 100, DİBS ve mevduat faizi de reel kazanç sağladı.

TÜİK, Temmuz 2026 dönemine ilişkin “Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları” verilerini yayımladı. Buna göre, aylık bazda yatırımcısına en yüksek reel getiriyi mevduat faizi (brüt) sağlarken, yıllık değerlendirmede en yüksek reel getiri külçe altında gerçekleşti.

Aylık değerlendirmede, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde mevduat faizi (brüt) yüzde 1,55, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1,29 reel getiri sağladı. Aynı dönemde Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS), Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 1,15, TÜFE’ye göre ise yüzde 0,89 oranında reel kazanç elde etti. Amerikan doları Yİ-ÜFE bazında yüzde 0,23 reel getiri sağlarken, TÜFE bazında yüzde 0,03 reel kayıp yaşadı. Euro, BIST 100 endeksi ve külçe altın ise her iki hesaplamaya göre de yatırımcısına reel kaybettirdi. Külçe altın aylık bazda Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 4,55, TÜFE’ye göre ise yüzde 4,79 ile en fazla reel değer kaybeden yatırım aracı oldu.

ÜÇ VE ALTI AYLIK DÖNEMDE DE İLK SIRADA MEVDUAT FAİZİ YER ALDI

Üç aylık değerlendirmede de en yüksek reel getiri mevduat faizinde görüldü. Mevduat faizi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3,08, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,70 reel getiri sağladı. Aynı dönemde külçe altın, her iki endekse göre de yatırımcısına en fazla kaybettiren yatırım aracı olarak öne çıktı.

Altı aylık değerlendirmede de tablo değişmedi. Mevduat faizi (brüt), Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 1,58, TÜFE’ye göre yüzde 1,99 reel getiriyle ilk sırada yer aldı. Buna karşılık külçe altın, Yİ-ÜFE bazında yüzde 20,55, TÜFE bazında ise yüzde 20,22 reel kayıpla en fazla değer kaybeden yatırım aracı oldu.

YILLIK BAZDA LİDER KÜLÇE ALTIN OLDU

Bir yıllık değerlendirmede ise en yüksek reel getiri külçe altında gerçekleşti. Külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 11,37, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 8,05 oranında yatırımcısına reel kazanç sağladı.

Yıllık verilere göre Yİ-ÜFE bazında BIST 100 endeksi yüzde 5,88, DİBS yüzde 4,26 ve mevduat faizi yüzde 1,74 reel getiri sağladı. Amerikan doları yüzde 8,43, Euro ise yüzde 10,49 reel kayıp yaşadı. TÜFE bazlı hesaplamada ise BIST 100 yüzde 2,73, DİBS yüzde 1,16 reel getiri sağlarken, mevduat faizi yüzde 1,28, Amerikan doları yüzde 11,16 ve Euro yüzde 13,15 oranında reel kayıp verdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN