Türkiye Varlık Fonu’nun borcu 20 ayda 4,6 milyar dolar arttı

Türkiye Varlık Fonu’nun borcu 20 ayda 4,6 milyar dolar arttı

Türkiye Varlık Fonu’nun son 20 ayda borç stoku 4,6 milyar dolar artarak 500 milyon dolardan 4 milyar 549 milyon dolara yükseldi. TEPAV’dan Coşkun Cangöz, TVF’nin borçlanma maliyetinin Hazine’den daha yüksek olduğunu ve fonun giderek kısa vadeli, yüksek maliyetli borçlanmaya yöneldiğini belirtti.

TEPAV Maliye ve Para Politikası Araştırmaları Merkezi Direktörü Coşkun Cangöz'ün aktardığına göre, Türkiye Varlık Fonu (TVF), son 20 ay içinde 4 milyar doların üzerinde borçlandı.

Şubat 2024’te kümülatif borç stoku 500 milyon dolar olan TVF’nin takip eden dönemde art arda yaptığı borçlanmalarla Eylül 2025 itibariyle stoku 4 milyar 549 milyon dolara çıktı. TVF’nin borçlanması üzerine bir çalışma yapan TEPAV Maliye ve Para Politikası Araştırmaları Merkezi Direktörü Coşkun Cangöz, başka ülkelerdeki benzer fonların kaynak biriktirme yönünde faaliyetlerde bulunduğunu, TVF’nin kamu şirketlerinden oluşan bir portföyü yönetirken, borçlanma yaparak bu faaliyeti sürdürme eğilimine girdiğine dikkat çekti.

"DAHA YÜKSEK MALİYETLİ BORÇLANDIĞI GÖRÜLÜYOR"

Ekonomim'den Mehmet Kaya'nın haberine göre; Hazine’nin borçlanmasından daha yüksek maliyetli bir borçlanmaya işaret eden Cangöz, “TVF’nin ise daha kısa vadeli ve daha yüksek maliyetli borçlandığı görülüyor.

Nitekim Şubat 2024’te Hazine’nin 10 yıllık tahvilinde getiri yüzde 7,875 iken, aynı dönemde TVF 5 yıl vadede yüzde 8,375 oranla borçlandı. Benzer biçimde, her iki kurumun da 5 yıl vadeli sukuk ihracı yaptığı Ekim 2024’te, Hazine yüzde 6,5 maliyetle borçlanırken TVF’nin oranı yüzde 6,95 oldu.” bilgisini verdi.

YORUMLAR (4)
4 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN