BİM, market pazarını domine etti: Milyarlarca dolarlık satış yaptı

BİM, market pazarını domine etti: Milyarlarca dolarlık satış yaptı

Perakende sektöründe 2025 yılı pazar payı dengeleri netleşti. BİM 21,7 milyar dolarlık satışla zirveye yerleşirken, Migros ve A-101 takip etti. Milyarlarca dolarlık perakende pazarında ilk dört zincir market sektörün omurgasını oluşturdu.

Türkiye organize gıda perakendesi sektöründe rekabet koşulları ve şirketlerin pazar payları, uluslararası araştırma raporlarına yansıyan son verilerle yeniden şekillendi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Tarım Bakanlığı tarafından hazırlanan 2026 Perakende Gıda Yıllık Raporu ile Euromonitor verilerine göre, 2025 yılı boyunca zincir marketlerin kaydettiği satış hacimleri ve pazar payı oranları kamuoyuna sunuldu.

bim-mi-daha-fazla-a101-mi.jpg

BİM 21,7 MİLYAR DOLARLIK SATIŞLA ZİRVEYİ KİMSEYE BIRAKMADI

Açıklanan resmi tabloya göre, BİM, yüzde 18,4 pazar payı ve 21,7 milyar dolarlık devasa satış miktarıyla sektörün en tepesinde yer aldı.

En yakın rakibine belirgin fark atan perakende devi, ciro bazında pazarın en büyük dilimini elinde tuttu.

Listenin ikinci sırasına ise yüzde 9,2 pazar payıyla Migros yerleşti.

Migros, 2025 yılı genelinde 10,8 milyar dolarlık satış miktarına ulaşarak pazar payında ikinci basamağı korudu.

Böylece ilk iki zincir, Türkiye perakende pazarının dörtte birinden fazlasını doğrudan bünyesinde topladı.

İNDİRİM MARKETLERİ SEKTÖRÜN OMURGASINI OLUŞTURDU

Perakende sektörünün diğer iki büyük oyuncusu A-101 ve ŞOK, yüksek satış rakamlarıyla zirve yarışının hemen arkasında sıralandı.

A-101, elde ettiği yüzde 7,8 pazar payı ve 9,1 milyar dolarlık toplam satış miktarıyla üçüncü sırada kendine yer buldu.

Dördüncü sırada konumlanan ŞOK ise yüzde 6 pazar payı elde ederken 7,6 milyar dolarlık satış hacmine ulaştı.

Sektörde faaliyet gösteren CarrefourSA, yüzde 1,8 pazar payı ve 2,1 milyar dolarlık satış hacmiyle beşinci sırayı aldı.

Bayilik modeliyle büyüyen Seç Market ise yüzde 1 pazar payı ve 1,1 milyar dolarlık satış tutarıyla altıncı sırada kayıtlara geçti.

YÜZDE 1'İN ALTINDAKİ ZİNCİRLERDE KIYASIYA REKABET YAŞANDI

Araştırma verileri, pazar payı yüzde 0,5 seviyesinde kümelenen zincir marketler arasındaki sıkı rekabeti de görünür kıldı.

Anadolu Grubu bünyesindeki Ekomini yüzde 0,5 pazar payı ve 0,58 milyar dolarlık satışıyla bu kümenin en önünde yer aldı.

BİM iştiraki File yüzde 0,5 pazar payı karşılığında 0,56 milyar dolarlık satış yaparken, Hakmar Express yüzde 0,5 pay ve 0,55 milyar dolarlık satış tutarı elde etti.

Üst gelir grubuna odaklanan Macrocenter ise yine yüzde 0,5 pazar payına karşılık 0,37 milyar dolarlık satış miktarıyla listenin onuncu sırasını tamamladı.

ULUSLARARASI RAPOR PERAKENDE PAZARININ RÖNTGENİNİ ÇEKTİ

Sektör raporunda yer alan değerlendirmede uzmanlar, tüketici tercihlerinin organize gıda perakendesindeki yoğunlaşmayı artırdığına işaret etti.

Raporda değerlendirme kapsamında, "Türkiye gıda perakende pazarında indirim marketleri yaygın ağları ve fiyat avantajlarıyla pazar paylarını büyütmeye devam ediyor" tespiti paylaşıldı.

Enflasyonist baskıların ve değişen alışveriş alışkanlıklarının zincir marketler arasındaki gelir makasını açtığı gözlendi.

İlk dört büyük zincirin toplam satış miktarının 49,2 milyar dolara ulaşması, perakendedeki konsolidasyon eğiliminin ne kadar güçlü ilerlediğini gösterdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN