Avrupa tatili planları suya düştü: İptaller peşpeşe geldi

Avrupa tatili planları suya düştü: İptaller peşpeşe geldi

Yaz tatili planları yapan seyahatseverler, Avrupa genelinde peş peşe gelen uçuş iptalleri ve fırlayan bilet fiyatları nedeniyle şok yaşıyor. Orta Doğu kaynaklı krizin tetiklediği yakıt darboğazı yüzünden Lufthansa ve KLM gibi havayolu devleri binlerce seferi iptal ederken, Avrupa Birliği acil durum stoklarını tartışıyor. Uluslararası Enerji Ajansı ise kıta genelinde jet yakıtı kıtlığı yaşanabileceğini bildirdi.

Küresel enerji piyasalarında Orta Doğu kaynaklı yaşanan keskin fiyat artışları, Avrupa genelinde havayolu ulaşımını sarsarak yaz dönemi seyahat planlarını ciddi şekilde tehdit ediyor.

Artan maliyetler ve operasyonel zorluklar yüzünden kıta genelinde binlerce uçuş iptal edilirken, bilet fiyatlarında da gözle görülür bir yükseliş yaşanıyor.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Dan Jorgensen, havayolu şirketlerinin uçuşları ve belirli rotaları şimdiden iptal etmeye başladığını belirteki seyahat maliyetlerinin tırmanışa geçtiğini doğruladı.

HÜRMÜZ BOĞAZI GELİŞMELERİ SEYAHAT SEZONUNU TEHDİT EDİYOR

Sürecin Avrupa halkı üzerindeki yansımalarını Politico internet sitesine aktaran Dan Jorgensen, Orta Doğu bölgesindeki çatışma ortamının seyahat konforunu doğrudan etkileyeceğini dile getirdi.

Hürmüz Boğazı üzerinde yaşanabilecek olası askeri ya da lojistik gelişmelerden bağımsız bir şekilde yaz döneminde uçuş rotalarında büyük aksamalar yaşanabileceğini kaydeden yetkili isim, şunu söyledi:

"Durum en az şimdiki kadar kötü olacak ancak daha da kötüleşme riski bulunuyor."

AB ACİL DURUM REZERVLERİ VE ALTERNATİF FONLAR MASADA

Kıta genelinde tırmanan enerji fiyatlarıyla mücadele kapsamında stratejik adımların planlandığını belirten Dan Jorgensen, AB yönetiminin acil durum stoklarından piyasaya daha fazla yakıt salmak mecburiyetinde kalabileceğini işaret etti.

Bu müdahalenin son derece hassas, dikkatli ve ölçülü bir biçimde yapılması gerektiğini vurgulayan enerji komiseri, AB Komisyonu'nun üye devletlerin finansal yükünü hafifletmek amacıyla henüz devreye alınmamış farklı fon türlerini de incelediğini aktardı.

JET YAKITI FİYATLARI GEÇEN YILA GÖRE İKİ KATINA ÇIKTI

Orta Doğu aksında tırmanan gerilimler ve Hürmüz Boğazı'ndaki lojistik akışın kesintiye uğrama riski, Avrupa genelinde petrol ve doğalgaz fiyatlarında ani yükselişleri tetikledi.

Havacılık sektörünün en temel girdisi olan jet yakıtı maliyetleri, geçen yılın aynı dönemine kıyasla iki kattan daha fazla bir artış gösterdi.

Normal şartlar altında AB bünyesindeki rafineriler, kıtanın toplam jet yakıtı tüketiminin yüzde 70 oranındaki bölümünü tek başına karşılayabiliyor.

Geriye kalan yüzde 30'luk açık ise ağırlıklı olarak Orta Doğu ve Körfez bölgesindeki ülkelerden ithal ediliyor.

FATİH BİROL AVRUPA İÇİN YAKIT KITLIĞI UYARISI YAPTI

Küresel enerji arz güvenliğini yakından takip eden Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol da geçtiğimiz ay kıta hükümetlerini sarsan kritik bir uyarıda bulundu.

Avrupa'nın yakın bir gelecekte çok ciddi bir jet yakıtı kıtlığı riski ile karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Yüksek maliyetlerle ve tedarik darboğazıyla mücadele eden dev havayolu şirketleri peş peşe operasyonel kısıtlama kararları almaya başladı.

LUFTHANSA VE KLM BİNLERCE UÇUŞU TAMAMEN İPTAL ETTİ

Hollanda merkezli havayolu taşımacılık şirketi KLM, fırlayan yakıt giderleri nedeniyle Haziran 2026 içerisinde Avrupa içi hatlarda gerçekleştireceği 160 uçuşu programdan çıkardığını ilan etti.

Almanya'nın bayrak taşıyıcı havayolu firması Lufthansa ise üzerindeki ağır maliyet baskıları neticesinde iştiraki konumundaki CityLine şirketinin faaliyetlerini tamamen durdurma kararı aldı.

Lufthansa yönetimi ilave olarak, yükselen jet yakıtı fiyatlarının yarattığı finansal yük nedeniyle 2026 Ekim ayına kadar planlanmış olan 20 bin kısa mesafeli seferini iptal ettiğini paylaştı.

DEV HAVAYOLU ŞİRKETLERİ YIL SONU KÂR TAHMİNLERİNİ DÜŞÜRDÜ

Yaşanan bu küresel kriz ve olumsuz piyasa şartları, havacılık endüstrisinin diğer aktörlerini de mali planlamalarını yeniden gözden geçirmeye zorluyor.

Düşük maliyetli uçuşlarıyla bilinen havayolu şirketleri Ryanair ve EasyJet ile uluslararası turizm acentesi TUI, pazar koşullarında meydana gelen bu dramatik kötüleşme sebebiyle yıl sonuna yönelik kâr tahminlerini aşağı yönlü revize etmek durumunda kaldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN