Uzmanlar "enflasyon başımıza çok iş açacak" diye uyarmıştı... Perakende satışlarda korkutan düşüş

Uzmanlar "enflasyon başımıza çok iş açacak" diye uyarmıştı... Perakende satışlarda korkutan düşüş

TÜİK verilerine göre, sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2021 yılı Aralık ayında yıllık bazda yüzde 15,5 artış kaydetti. Aylık bazda ise bir önceki aya göre yüzde 2,7 oranında azaldı. Düşüşün tam kapanmadan bu yana yaşanan ilk düşüş olması dikkat çekti. Verilerin açıklanmasının ardından Ekonomist Oğuz Demir sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, enflasyon uyarısını hatırlattı.

Türkiye İstatistik Kurumu, 2021 yılı aralık ayına ilişkin perakende satış endekslerini açıkladı. Buna göre, sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2021 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 2,7 oranında azaldı.

Perakende satış hacmi en son tam kapanmanın olduğu Mayıs ayında aylık bazda daralmıştı.

"ÜRETİM VE TİCARET GÜN GÜN ZAYIFLAYACAK"

Ekonomist Oğuz Demir, açıklanan verilerin ardından, "Enflasyon başımıza çok işler açacak dedik durduk" ifadelerini kullandı. Satın alma gücünün zayıflamasıyla birlikte üretim ve ticaretin gün gün zayıflayacağını söyleyen Demir, şu paylaşımı yaptı:

"SİSTEM BOZULABİLİR"

TÜİK'in ocak ayı enflasyon verilerini açıklamasının ardından Cumhuriyet'e konuşan Demir, ekonomiyi yönetmenin bir matematiği olduğunu ve bu yöntem çalıştırılmazsa sistemin bozulacağını belirterek, "Şubat'ta hiç artmamış ya da çok ufak bir artış olacak ki yüzde ellinin altında kalsın. Maalesef Türkiye ekonomisi şu anda yönetilmiyor. Sadece dövize endekslenmiş bir yönetim anlayışı var. Elbette kurlardaki artış bizi buralara getirdi ama 'yaşasın' diyebileceğimiz bir durum yok. Artışın bedelini ödüyoruz şu anda'' ifadelerini kullanmıştı.

ARALIK AYI PERAKENDE SATIŞ VERİLERİ

TÜİK'in açıklamasına göre, sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2021 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,5 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1,7, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 28,2, otomotiv yakıtı satışları yüzde 2,8 arttı.

Perakende satış hacmi aylık yüzde 2,7 azaldı

Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2021 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 2,7 azaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 4,3, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 2,3, otomotiv yakıtı satışları yüzde 1,5 azaldı.

Perakende ciro yıllık yüzde 64,7 arttı

Cari fiyatlarla perakende ciro 2021 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 64,7 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 41,5, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 76,8, otomotiv yakıtı satışları yüzde 74,0 arttı.

Cari fiyatlarla perakende ciro 2021 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 5,8 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 3,7, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 4,3, otomotiv yakıtı satışları yüzde 14,2 arttı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN