Vatandaşların enflasyon beklentisi yükseliyor. TCMB verilerine göre, halkın üçte ikisi enflasyonun düşeceğine inanmıyor. Hanehalkı, 12 ay sonra enflasyonun yüzde 59,2 olmasını beklerken, ekonomi yönetiminin "dezenflasyon programı" güven vermiyor.
Türkiye’de enflasyon beklentileri, ekonomi yönetiminin sunduğu iyimser senaryolara rağmen yükselmeye devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in başlattığı sıkı para politikası ve IMF destekli ekonomi programı, piyasaları tatmin etse de geniş halk kesimleri ve reel sektör bu politikalara şüpheyle yaklaşıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan son enflasyon beklenti verileri de halkın ve reel sektörün yüksek enflasyon algısını sürdürdüğünü ortaya koyuyor.
HALKIN ENFLASYON BEKLENTİSİ ARTIYOR
TCMB'nin Şubat ayına ilişkin yayımladığı sektörel enflasyon beklentileri raporuna göre, hanehalkının 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi bir önceki aya kıyasla yüzde 0,4 artış gösterdi. Buna göre vatandaşlar, gelecek yıl enflasyonun yüzde 59,2 seviyesinde gerçekleşeceğini düşünüyor. Bu oran, iktidarın açıkladığı enflasyon tahminleriyle örtüşmüyor ve vatandaşların ekonomik iyileşmeye dair umudunun azaldığını gösteriyor.
Halkın enflasyonun düşeceğine yönelik inancının azaldığını gösteren bir diğer veri ise, 12 ay içinde enflasyonun gerileyeceğini düşünen vatandaşların oranındaki düşüş oldu. Geçtiğimiz ay yüzde 30,8 olan bu oran, şubat ayında 2,5 puan azalarak yüzde 28,3’e geriledi. Bu verilere göre, üç kişiden ikisi önümüzdeki yıl enflasyonun düşmeyeceğine inanıyor.
REEL SEKTÖR ENFLASYONDAKİ GERİLEMEYİ GERÇEKÇİ BULMUYOR
Benzer bir tablo, üreticilerin ve iş dünyasının enflasyon beklentilerinde de kendini gösteriyor. İmalat sanayisinde faaliyet gösteren reel sektör temsilcilerinin 12 ay sonrası için yıllık enflasyon beklentisi yüzde 41,9 olarak kaydedildi. Bir önceki aya göre 1,9 puanlık bir düşüş olsa da, sektörün öngördüğü enflasyon oranı halen iktidarın hedeflediği seviyelerin çok üzerinde bulunuyor.
Piyasa katılımcılarının yıllık enflasyon beklentisi ise bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 25,3 olarak kaydedildi. Ancak bu rakam dahi ekonomi yönetiminin resmi tahminleriyle tam anlamıyla örtüşmüyor.
EKONOMİ YÖNETİMİNİN HEDEFLERİYLE GERÇEKLER ÖRTÜŞMÜYOR
Geçtiğimiz yıl açıklanan Orta Vadeli Program’a (OVP) göre, 2025 yıl sonu için enflasyon hedefi yüzde 17,5 olarak belirlenmişti. Ancak bu tahmin kısa sürede güncellenerek Kasım 2023'te Merkez Bankası tarafından yüzde 24-29 aralığında revize edildi. Bugün açıklanan enflasyon beklentileri ise bu hedeflerden oldukça uzak.
Özellikle reel sektörün ve tüketicilerin tahminleri, enflasyonun resmi beklentilerin çok üzerinde seyredeceğine işaret ediyor. İktidarın açıkladığı hedefler ile piyasanın ve halkın gerçekçi öngörüleri arasındaki bu büyük uçurum, enflasyonla mücadelede duyulan güvensizliği de gözler önüne seriyor.
ASGARİ ÜCRET VE ENFLASYON BAĞLANTISI
BirGün'de yer alan habere göre; geçtiğimiz yıl, asgari ücret belirleme sürecinde, IMF'nin işaret ettiği "hedef enflasyona uyumlu" zam oranı öne çıkarılmış ve milyonlarca çalışan için yapılan artış yüzde 30 ile sınırlı kalmıştı. Ancak reel sektör temsilcileri, enflasyonun bu oranların çok üzerinde gerçekleşeceğini öngörerek ekonomik zorlukların süreceğini dile getiriyor.
Özellikle imalat sanayinde faaliyet gösteren firmaların yüzde 41,9 enflasyon beklentisi, asgari ücrete yapılan zammın bile piyasa gerçekleriyle örtüşmediğini ortaya koyuyor.
ŞİMŞEK’TEN UMUT VEREN AÇIKLAMALAR, ANCAK GERÇEKLER BAŞKA
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon beklentilerine yönelik açıklamalarda bulunarak, piyasaların enflasyon hedeflerine uyumlu olduğunu savundu. Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Piyasa beklentisi enflasyon hedefimizle uyumlu iken, yüksek seyreden reel sektör ve hanehalkı beklentilerinin enflasyondaki gerilemenin devamıyla hızla iyileşeceğini öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.