Binlerce vatandaşı yakından ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Bu usulsüzlüğü yapanlara büyük para cezaları kesilecek. İşte konuya ilişkin detaylar…
Yeni Torba Yasa tasarısında önemli düzenlemelere yer verildi. Özellikle gayrimenkul piyasasına yönelik olan bazı maddeler tekliften çıkarılırken, usulsüz işlem yapanlar için ağır cezalar getirildi. Başkasının IBAN'ını kullananlardan usulsüz fatura kesen işletmelere kadar birçok alanda ceza uygulamaları devreye girecek. İşte, Torba Yasa'nın emlak piyasası ve iş dünyası için öngördüğü yeni düzenlemeler.
Yeni Torba Yasa, ekonominin pek çok alanında değişiklikler getiriyor. Tasarıda yer alan bazı maddeler, büyük tartışmalara neden oldu ve gelen tepkiler üzerine bazı düzenlemeler geri çekildi. Ancak, yasada yer alan cezai düzenlemeler, özellikle emlak piyasası ve iş dünyası için dikkat çekici. Hükümet, usulsüz işlem yapanlara karşı sert önlemler almayı hedefliyor. Bu yazıda, torba yasada yer alan cezai yaptırımlara ve düzenlemelere dair tüm detayları aktaracağız.
GAYRİMENKUL PİYASASINDA YAPILAN DÜZENLEMELERİN ÇOĞU ÇEKİLDİ
Yeni Torba Yasa'nın ilk taslağında gayrimenkul piyasasını doğrudan etkileyecek birçok düzenleme bulunuyordu. Ancak, gelen tepkiler ve itirazlar sonucunda bu düzenlemelerin çoğu tekliften çıkarıldı. Özellikle, gayrimenkul sahipleri için 5 yıl elde tutma durumunda uygulanan vergi istisnası ve düşük kira bedellerine yönelik vergi istisnasının kaldırılması gibi maddeler, tasarıdan çıkarıldı.
Ayrıca, tapuda gerçek bedele rayiç belirleme yapılması önerisi de kabul görmedi. Bu düzenlemeler, gayrimenkul sahipleri ve kiracılar için önemli değişiklikler vaat etse de, maddeler geri çekildiği için şu an için herhangi bir değişiklik uygulanmayacak.
KİRA ÖDEMELERİNDE YENİ CEZA UYGULAMASI: ELDEN ÖDEME YAPANLARA YÜZDE 10 CEZA
Yeni Torba Yasa ile birlikte kira ödemeleriyle ilgili önemli bir düzenleme de getiriliyor. Ev sahiplerine elden ödeme yapan kiracılar, tespit edildikleri takdirde ciddi bir cezaya çarptırılacak. Eğer kira bedeli elden ödeme ile yapılırsa, kira bedelinin yüzde 10'u oranında bir ceza uygulanacak. Ancak, bu cezaların yıllık toplam tutarı 20 milyon lira ile sınırlı olacak. Bu düzenleme, gayrimenkul piyasasında şeffaflık sağlamak ve kayıt dışı işlemleri engellemek amacıyla getirilmiş.
IBAN VE POS CİHAZI USULSÜZLÜĞÜNE AĞIR CEZALAR
Torba Yasa'da, finansal işlemlerdeki usulsüzlükler de büyük bir cezai yaptırıma tabii tutulacak. Başkasının IBAN'ını ya da POS cihazını kullanan kişiler, önemli bir ceza ile karşı karşıya kalacak. Başkasının IBAN’ını kullanan iş yeri sahiplerine, işlemin tutarının yüzde 10’u kadar, ancak en az 30 bin lira ceza uygulanacak. Ayrıca, POS cihazlarını usulsüz şekilde kullananlar için 45 bin liraya varan cezalar gündeme geliyor. İşletme hesaplarına ilişkin usulsüzlükler ise 90 bin liraya kadar ceza ile sonuçlanabilecek.
USULSÜZ FATURA VE BELGE DÜZENLEME CEZALARI
Fatura düzenlemeyen işletmeler, yerine yanlış belgeler düzenleyenler ve ödemelerde banka aracılığına uymayanlar da ağır cezalara çarptırılacak. Usulsüzlük cezaları, özel usulsüzlük başlığı altında değerlendirilecek ve belirli yıllık tavan limitleriyle sınırlandırılacak. Bu tür usulsüz işlemlerle mücadele amacıyla, bu alandaki cezalar daha da sıkılaşacak.
TASARININ YASALAŞMA SÜRECİ
Yeni Torba Yasa tasarısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulacak. Kabine toplantısının ardından tasarının onaylanması bekleniyor ve ardından yasalaşarak yürürlüğe girecek. Bu değişiklikler, ekonomik alandaki düzenlemelere ciddi bir etki yaparak, işletmelerin ve bireylerin işlem yapma şekillerini yeniden şekillendirecek.