Enis Berberoğlu için AYM'ye ikinci başvuru

Enis Berberoğlu için AYM'ye ikinci başvuru

Milletvekilliği düşürülen, eski CHP milletvekili Enis Berberoğlu'nun avukatı Anayasa Mahkemesi'ne bugün yeniden 'hak ihlali' başvurusu yapacak.

Milletvekilli düşürülen Enis Berberoğlu hakkında Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararının ardından dosya en son İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gitti. Mahkeme de dosyayı ihlalin giderilmesinde yetkili yerin İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi olduğuna karar vererek, dosyayı 14. Ağır Ceza Mahkemesine geri gönderdi.

Berberoğlu dosyası iki mahkemenin de doğrudan AYM kararı uygulamaması nedeniyle ortada kalınca, avukat Yiğit Acar da müvekkili adına AYM’ye başvurarak, Anayasa’nın 3 maddesinin ihlal edildiği yönünde dilekçe verecek. Başvurunun Anayasa’nın 19. Maddesi’ndeki “kişi hürriyeti ve güvenliği”, 36. maddesindeki “hak arama hürriyeti” ve 67. maddesindeki “seçme, seçilme ve siyasi faaliyete bulunma” haklarının ihlal edildiği iddiasıyla yapılacağı öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

Cumhuriyet Gazetesi'nde 14 Haziran 2017’de yayınlanan “MİT TIR'ları” haberiyle ilgili olarak Enis Berberoğlu hakkında “Siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlamasıyla açılan davada İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi 25 yıl hapis cezası verdi. Bunun üzerine Berberoğlu 14 Haziran 2017’de tutuklandı. Bu hüküm, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından 9 Ekim 2017’de bozuldu.

Bozma kararında İstinaf Mahkemesi “Sırrın daha önce ifşa edildiğinin kabulü halinde gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama suçunun unsurlarının oluşmayacağını” bildirdi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi ise İstinaf Mahkemesinin bozma kararına “usul ve yasaya aykırı” olduğunu savunarak önceki kararında direndi.

Dosyayı yeniden ele alan İstinaf Mahkemesi, 13 Şubat 2018’de bu kez Enis Berberoğlu'na "casusluk" suçundan değil, "devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası verdi ve tutukluluğunun devamına hükmetti.

Bu kararı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi cumhuriyet savcısı temyiz etti. Savcılık, Berberoğlu'nun "casusluk" suçundan cezalandırılması talepli temyiz dilekçesini Yargıtay’a gönderdi. Dilekçede, Berberoğlu'nun, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklama" suçundan cezalandırılmasını istedi.

Berberoğlu, 24 Haziran Milletvekilliği Seçiminde yeniden CHP İstanbul Milletvekili seçilince, yargılamanın durdurulması talebiyle Yargıtay'a başvuru yaptı. Başvuru 20 Temmuz 2018’de reddedildi. Fakat Yargıtay 20 Eylül 2018'de Haziran seçiminde yeniden CHP İstanbul Milletvekili seçilen ve hala tutuklu bulunan Enis Berberoğlu hakkında verilen cezanın infazının, yasama dokunulmazlığı gerekçesiyle durması istemini kabul etti ve Berberoğlu'nun tahliye edilmesine hükmetti.

Yargıtay kararı üzerine tahliye edilen Enis Berberoğlu hakkındaki kesinleşmiş ceza, AYM kararı beklenmeden, TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından TBMM Genel Kurulu'na sunuldu ve 4 Haziran 2020'de burada okunarak milletvekilliği düşürülmüş oldu. Berberoğlu hemen ertesi gün gözaltına alındı ve yeniden tutuklanarak cezaevine gönderildi, ancak aynı gün koronavirüs tedbirleri kapsamında izinli olarak cezaevinden çıkarıldı.

AYM, 25'inci, 26'ıncı ve 27'nci dönem CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar vererek, gerekçesini 10 Ekim 2020’de duyurmuştu.

Berberoğlu’nun avukatlarının AYM kararıyla birlikte yeniden başvurduğu İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi AYM’nin yerindelik denetimine girdiğini ileri sürerek, kendi kararında direnmişti. Berberoğlu'nun avukatları 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına itiraz ederek, dosyayı İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ne taşımıştı.

15’inci Ağır Ceza Mahkemesi ise 23 Ekim’de verdiği kararda, hak ihlalinin ortadan kaldırılmasında yetkili mahkemenin İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi olduğunu belirterek, dosyayı 14. Ağır Ceza’ya geri göndermişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN