FIFA yöneticilerine yolsuzluk operasyonu

FIFA yöneticilerine 
yolsuzluk operasyonu

İsviçre'de üst düzey FIFA yetkilileri yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alındı. Gözaltılar, ABD tarafından başlatılan soruşturmanın ardından geldi.

10'dan fazla üst düzey FIFA yöneticisi İsviçre'de yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alındı.

Yaklaşık 3 yıldır ABD Adalet Bakanlığı ve FBI tarafından sürdürülen soruşturmanın ardından bugün İsviçre'nin en lüks otellerinden Baur au Lac polis baskınına sahne oldu. 10'dan fazla yönetici gözaltına alındı.

Yolsuzluk soruşturmasının ayrıntılarını bugün ABD Başsavcısı ve FBI Başkanı'nın açıklaması bekleniyor.

New York Times'a konuşan bazı kaynaklar yolsuzluk, FIFA'nın üst düzey yöneticileri hakkında şantaj, dolandırıcılık ve kara para aklama suçlarıyla ilgili kanıtlar bulunduğunu belirtti. 

Gözaltına alınanlar arasında FIFA'nın başkan yardımcıları Cayman Adaları'dan Jeffrey Webb ve Uruguay'dan Eugenio Figueredo var. Figueredo ayrıca bir dönem Güney Amerika Futbol Federasyonu Başkanlığı da yapmıştı.

Daha önce etik kuralları ihlal etmekle suçlanan Trinidad ve Tobago'lu yönetici Jack Warner da var. Kosta Rika'lı Eduardo Li de gözaltına alınanlar arasında.

Gözaltına alınanların ABD'ye iade edilmesi ve New York'ta yargılanması bekleniyor.

Sepp Blatter'in gözaltına alınanlar arasında olmadığı ve FIFA Başkanı'nın suçlananlar arasında olmadığı belirtildi.

FIFA yakın zamanda Katar ve Rusya'da oynanacak Dünya Kupası finalleriyle ilgili rüşvet suçlamasıyla karşı karşıya kalmıştı.

100 milyon dolarlık rüşvet şüphesi

İsviçre Adalet Bakanlığı, 6 FIFA yetkilisinin, 100 milyon doların üzerinde rüşvet aldığı iddiasıyla gözaltına alındığını duyurdu.

İsviçre Adalet Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, gözaltıların ABD yetkililerinin talebi üzerine gerçekleştiği belirtilerek, "ABD'li yetkililer, gözaltına alınan şahısların 100 milyon doların üzerinde rüşvet almasından şüpheleniyor" ifadesine yer verildi.

Açıklamada, FIFA yetkililerinin tanıtım ve medya firmalarından 1990 yılından bu yana rüşvet aldığı iddiasının araştırıldığı ve gözaltına alınanların sorgulanacağı vurgulandı. 

Rüşvet veren firmaların, Latin Amerika'da düzenlenen turnuvaların medya, pazarlama ve sponsorluk haklarına bu sayede sahip olduğu ve yasal olmayan ödemelerin ABD bankalarına yapıldığı belirtiliyor.

Aralarında FIFA Başkan Yardımcısı Jeffrey Webb'in de olduğu iddia edilen 6 FIFA yetkilisi, İsviçre Adalet Bakanlığı'nın kararıyla Zürih'te gözaltına alınmıştı. Gözaltılar, 29 Mayıs'ta Zürih'te düzenlenecek FIFA'da yeni başkanın seçileceği 65. FIFA Kongresi öncesinde gerçekleştirilmişti.

CENEVRE / AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN