Filyasyon nedir? Filyasyon ekibi ne iş yapar?

Filyasyon nedir? Filyasyon ekibi ne iş yapar?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, filyasyon ekibinin koronavirüs salgınını kontrol altına almada etkin olduğunu duyurdu. Bu açıklama sonrası vatandaşlar, “Filyasyon nedir?” ve “Filyasyon ekibi ne iş yapar?” sorularının cevabını araştırmaya başladı. İşte detaylar…

Bu yöndeki çalışmalarının özellikle koronavirüs gibi bulaşıcı hastalıklarla mücadelede çok önemli olduğu bilinir. Peki, tıp dilinde hastalığın kaynağını bulmak anlamı taşıyan filyasyon nedir? Filyasyon ekibi ne iş yapar? Detaylar karar.com’da…

FİLYASYON NEDİR?

Filyasyon tıp dilinde hastalığın kaynağını bulmak anlamına gelir. Koronavirüs tarzı bulaşıcı hastalıklar için yapılan çalışmaları ifade eder. Filyasyon, bulaşıcı hastalığın hangi sebeplerden dolayı kaynaklandığının tespit edilmesi anlamına da gelir. Yani virüslerin kaynağını araştırma çalışmalarını ifade eder. Filyasyon ile tehlikenin hala devam edip etmediği ve yayılma riskinin ne durumda olduğu gibi bilgiler de araştırılır. Bu çalışmalar, yayılımcı vakalarla mücadelede çok etkilidir.

BAKAN KOCA’NIN AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınına karşı yürütülen filyasyon çalışmaları hakkında açıklama yaptı. Koronavirüs salgınının yayılmak hızının kontrol altına alındığını ifade eden Bakan Koca, bu süreçte filyasyon kelimesinin sıkça duyulduğunu, koronavirüsün hakimiyet altına alınması da filyasyon sayesinde olduğunu, bu kelimenin ileriki günlerde unutulmayacağını söyledi.

Filyasyonu “bulaşıcı hastalıkla ilgili temas zincirinin tanınması” şeklinde tanımlayan Bakan Koca, vaka artış hızının erkenden düşürülmesini de bu çalışmalarla sağladıklarını belirtti.

Bakan Koca, filyasyon ekiplerinin doğrudan adrese ulaştığını dile getirerek, her yeni vakaya karşı ağın sil baştan kurulduğunu, bu çalışmaların 81 ilde yürütüldüğünü, temaslı takibin en yüksek olduğu il yüzde 99’la Zonguldak olduğunu, vakaların en yoğun olduğu İstanbul’da bin 200 ekibin görev yaptığını ve Türkiye genelinde toplam 4600 ekibin bulunduğunu söyledi.

EKİP NE İŞ YAPAR?

Sağlık çalışanları, koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında, virüs taşıyanları ve temas ettikleri kişileri tespit etmek amacıyla sahada filyasyon çalışması yürütüyor.

Türkiye’de 81 ilde yürütülen filyasyon çalışmalarında, koronavirüs salgını taşıyanlara ve onları temas ettiği kişilere ulaşan sağlık personelleri, virüsü kontrol etmede sahada bulunan en etkili ekiptir. Filyasyon çalışmasında yüzde 99 ile temaslı takibin en yüksek oranda sonuçlandığı iller arasında yer alan Konya'da 130 filyasyon ekibi, büyük bir titizlikle görev yapıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN