Şanlıurfa ve Adıyaman'ı depremin ardından sel de vurdu. Dün geceden itibaren etkili olan yağışlarda yollar su altında kaldı, kamu binaları da dahil olmak üzere birçok ev ve iş yerini su bastı.
Şanlıurfa ve Adıyaman'ı depremin ardından sel de vurdu. Dün geceden itibaren etkili olan yağışlarda yollar su altında kaldı, kamu binaları da dahil olmak üzere birçok ev ve iş yerini su bastı.
Kentlerin birçok bölümünde su altında kalan yollar nedeniyle ulaşım sağlanamazken, sel sularında insanlar ve araçlar sürüklendi.
TIR'ların devrildiği selde mahsur kalanları kurtarmaya çalışan insanlar da sel sularında sürüklendi. Su içinde kalan vatandaşlar ve onlara müdahale etmek isteyen itfaiye ekipleri sular altında kaldı.
ADIYAMAN VE ŞANLIURFA'DA CAN KAYBI
Adıyaman'ın Tut ilçesinde bir bahçedeki konteynerin suya kapılması sonucu 2 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi ise kayboldu.
Selden ağır şekilde etkilenen Şanlıurfa'da ise AFAD önce 4 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Ardından Şanlıurfa İtfaiye Müdürlüğü ekiplerinin Veysel Karani Mahallesi'nde yürüttüğü çalışma sırasında Yavuz 12 Apartmanı'nın bodrum katında Suriye uyruklu olduğu anlaşılan 5 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.
Selde adeta nehre dönen Abide Köprülü Kavşağı'nda devam eden arama kurtarma çalışmalarında ise 2 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı.
İki kentte toplam 13 can kaybı olurken arama kurtarma çalışmaları sürüyor.
Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, CNN TÜRK canlı yayınında yaptığı açıklamada, "Çok yoğun bir mücadele vermekteyiz. Yağış metrekareye neredeyse 200 kilograma yaklaşmış vaziyette. İhbarlar var, hepsine müdahale ediliyor. En büyük isteğim şu; vatandaşlarım çok dışarı çıkmasın, dere kenarlarında olanlar mutlaka oradan uzaklaşsınlar. Bir kayıp yok ama ciddi bir araç tahribatı var. Şanlıurfa tarihinde böyle bir sel görmemiş. İhbarlar var, dalgıçlarımız müdahale ediyor. İnşallah bir sıkıntı olmaz. En önemlisi hastanemizi tahliye ediyoruz, 200 hastamız var, diğer hastanelere tahliye ediyoruz" ifadelerini kullandı.
'NORMAL BİR YAĞIŞ DEĞİL'
Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise şu açıklamalarda bulundu:
Önemli bir yağış var o bölgede. Yağış Sivas'tan Mardin'e kadar uzanan bölgede devam ediyor. Şiddetli yağış bu bölgede geceye kadar devam edecek. Bu yağış Suriye üzerinden geliyor bize. Deprem bölgesindeki illerde etkili oluyor. Bu yağışın içinde toz da var. Toz yağışın miktarını artırıyor. Bugünkü yağışın tozun da etkisiyle kuvvetli oluyor. Normal bir yağış değil bu. Rastgele bir yağış değil. Risk Kalkanı'nda bunları değerlendiriyoruz. Bu normal değildir ama tekrarı da mümkündür. Küresel ısınmadan dolayı tekrarlanma olayı arttı.
2009'da çok kuvvetli bir yağış olmuştu. Bu bölgede bu mevsimde olur. Bu bölgeye bugün dikkat edeceğiz. Hafta sonuna kadar yağış var ama yarın azalıyor. En riskli gün bugün. Su baskınlarına neden olabilir. Bu bölgede çadır kentler var. Çadır kentlerin çevrelerinin açılması lazım. Akşama kadar bu risk devam edecek. Önümüzdeki hafta bu bölgede o kadar yağış görünmüyor. Yağışla birlikte sıcaklıklar da düşüyor. Bugün Adıyaman için önemli, Kahramanmaraş'ın doğusu ve güneyi, Malatya'nın güneyi için bugün riskli. Şanlıurfa bugün riskli değil, atlattı o yağışı. Şiddetli yağış var bugün.
Depremin ardından selin vurduğu afet bölgesine AFAD'dan da turuncu uyarı geldi. AFAD, Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep, Kilis ve Kahramanmaraş çevrelerinde yağışların 16 Mart Perşembe gününe kadar etkili olacağını bildirdi.