George Soros'tan Türkiye'ye destek

George Soros'tan Türkiye'ye destek

Gezi olaylarını finanse etmekle suçlanan Amerikalı milyarder George Soros, Financial Times için kaleme aldığı yazıda, "İdlib'de sıkıştırılan sivilleri savunmak için askeri güç kullanan tek ülke Türkiye" hatırlatmasında bulunarak, "Avrupa Putin'in İdlib'deki savaş suçlarına karşı Türkiye'nin yanında durması gerekir" dedi.

Macaristan asıllı Amerikalı milyarder ve aynı zamanda Açık Toplum Vakfı'nın başkanı olan Soros, Rusya'nın Eylül 2015'te başlattığı Suriye müdahalesiyle sadece "en sadık Arap müttefiki" diye tanımladığı Beşar Esad'ı ayakta tutmayı değil, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana yitirdiği bölgesel ve küresel nüfuzu yeniden ele geçirmeye çalıştığını söyledi.

Britanya merkezli ekonomi gazetesi Financial Times için"Avrupa, Rusya'nın Suriye'deki savaş suçlarına karşı Türkiye'nin yanında durmalı" başlıklı bir köşe yazısı kaleme alan Soros, Rusya'nın Suriye'deki iç savaşa dahil olmasından bu yana hedefinin Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra Moskova'nın kaybettiği küresel ve bölgesel etkiyi geri kazanmak olduğunu yazdı.

Soros, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Orta Doğu'daki krizleri "2. Dünya Savaşı'ndan sonra oluşan uluslararası normları silmek için kullandığını ifade etti. Macar iş insanı, yaşanan sığınmacı krizinin Putin'in Suriye politikasının bir sonucu olduğunu ifade etti.

"Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ı Joseph Stalin'den bu yana en barbar lider" olarak nitelendiren Soros, Suriye ordusunun savaş boyunca hastaneleri, okulları, çocuk yuvalarını hedef aldığını, kendi halkı üzerinde zehirli gaz kullandığını vurgulayarak "Şam'ın Putin olmadan bunları yapamayacağını" ifade etti.

"SİVİLLERİ KURTARMAK İÇİN GÜÇ KULLANAN TEK ÜLKE TÜRKİYE"

Soros yazısında, "İdlib'de Esad ve Rus müttefiki tarafından sıkıştırılan sivilleri kurtarmak için asker gönderen tek ülke Türkiye oldu" yazdı ve geçen hafta 34 Türk askerini şehit eden saldırının Rusya tarafından gerçekleştirildiğini iddia etti ve Türkiye'nin Rusya'nın nükleer silahları bulunduğu ve hava kuvvetleri daha güçlü olduğu için karşılık vermediğini ileri sürdü. Soros, "Avrupa yine Rusya'ya karşı çıkması gereken bir durumda yüzleşmeden kaçıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin zaten milyonlarca sığınmacıya ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Soros, Türkiye'nin İdlib'den gelen sığınmacıları da topraklarına alamayacağını ifade etti. Makalede, "Avrupa Türkiye'nin kendi halklarına nasıl muamele yaptığını unutmamalı, örneğin Kürtlere uygulanan orantısız güç gibi. Ancak en azından Suriye konusunda Türkiye, Avrupa'nın desteğini hak ediyor" ifadeleri yer aldı.

Soros, Avrupa'nın Erdoğan-Putin zirvesinden önce Türkiye'nin elini güçlendirmesine yardımcı olması gerektiğini yazdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN