Soros, Orban’ı topa tuttu

Soros, Orban’ı topa tuttu

Avrupa Birliği’nin 1.8 trilyon Euro’luk bütçesinin Macaristan ve Polonya tarafından veto edilmesi dünyanın en zengin iş insanlarından biri olan George Soros'u deliye çevirdi. Soros Macaristan Başbakanı Orban’ı sert bir dille eleştirdi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Polonya’nın Avrupa Birliği'nin 1.15 trilyon Euro'luk yedi yıllık bütçesi ile 750 milyar Euro'luk “Avrupa'yı yeniden inşa” fonunnu veto emesii ciddi tepkilere yol açtı. En büyük tepki ise Macaristan kökenli ABD’li ünlü yatırımcı George Soros’tan geldi. Soros, Orban için “hırsız bir otokrat” ifadesini kullandı.

31 Ocak 2020’de İngiltere’nin AB’den ayrılmasından sonra başlayan tartışmalara bir yenisi daha eklendi.

Avrupa Birliği’nin yaklaşık 1.8 trilyon Euro’luk bütçesinin Macaristan ve Polonya tarafından veto edilmesi büyük tepkilere neden oldu. Avrupa. Macaristan kökenli ABD’li ünlü yatırımcı George Soros, ülkesi için endişeli olduğunu belirterek, “Orban, hırsız bir otokrat ve Polonya’yı fiilen idare eden Kaczynski ile, Hitler ve Göring’in vabank oyununu oynuyorlar. İnşaat yıkım topları” diye yazdı.

Soros’un kaleme aldığı bu makale, Avrupa'da yayın yapan birçok gazetede yayınlandı.

Avrupa Birliği'nin 1.15 trilyon Euro'luk yedi yıllık bütçesi ile 750 milyar Euro'luk “Avrupa'yı yeniden inşa” fonunun Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Polonya tarafından veto edilmesi Avrupa Birliği içinde yeni tartışma başlattı.

AB dönem başkanı Merkel, Aralık ayına kadar çözüm için uğraşırken, iki ülkenin koronavirüs fonlarından yararlanması için “Hukuk devleti şartı” getirilmesi, Macaristan ve Polonya’yı çıldırttı. Son toplantıda onlar da veto verdi ve bu kez Orban’ı koronavirüsü selamı ile karşılayan Merkel hayli gerildi.

SADECE POLONYA VE MACARİSTAN VETO ETTİ

Geçen hafta hazırlanan yedi yıllık dev bütçe ile koronavirüsü yardımlarına, 25 AB üyesi ülke onay verirken, Macaristan lideri Orban ve Polonya lideri Kaczynski, karşı çıktı. Bu veto sonrası Avrupa tam anlamıyla sarsıldı. Bütçe geçmezse, son yedi yılın bütçesi ile devam edilecek. Yaşanan bu gelişmeler, dünyanın en zengin iş insanlarından olan George Soros'u çılgına çevirdi.

SOROS'UN YAZISI GÜNDEM OLDU

Avrupa'da, İngiltere'den, Almanya'ya ve İspanya'ya kadar birçok gazete için bir yazı kalem Soros, Orban'ı, “Demokrasiyi çökerten, inşaat yıkım topları”, “Avrupa'nın küstah Kleptokrat'ı (Hırsız otokrat)” diye tanımladı.

Soros'un bu yazısı İspanlya'da El Pais, İngilizce'de bir çok kaynak ve Almanya'da başta Der Tagesspiegel olmak üzere bir çok yerde yayınlandı.

ABD'li yatırımcı, Soros Fon Yönetimi ve Açık Toplum Vakıfları Başkanı olan Soros, şu ifadeleri kullandı:

“Macaristan ve Polonya, AB fonlarından en çok yararlanırken, diğer yandan AB'nin istediği hukukun üstünlüğü ilkesine karşı çıkıyor. Çünkü ikisi de hukuku çirkin şekilde ihlal ettiğini biliyor ve bedelini ödemek istemiyor. Hukukun üstünlüğü, onlar için kişisel ve siyasi yolsuzluğun önünde engel. İki seri fail arasında çaresiz bir Vabank (Nazi diktatörü Hitler ve Hermann Göring tarafından İngiltere'ye savaş öncesi kullanılan ve adını bir kart oyunundan alan terim) oyunu oynanıyor.”

Soros makalesinin devamında, “Hukukun üstünlüğü ilkesine uymadıkları için yardım alamayacaklarını biliyorlardı. Hukukun üstünlüğüne dayalı bir açık toplum modeli olarak AB’ye sıkı sıkıya inanıyorum. Macar-Yahudi kökenlerimden dolayı, 30 yılı aşkın süredir hayırsever olarak faaliyet gösterdiğim Macaristan’daki durumdan özellikle endişe duyuyorum” ifadesini kullandı.

Soros, Orban’ın yakınlarını zenginleştirdiğini söylerken, “Orban, ülkeyi yağmalamak için Macaristan’da sofistike bir kleptokratik sistem kurdu. Ailesini ve arkadaşlarını ne kadar zenginleştirdiğini tahmin etmek zor, ancak birçoğu şimdi son derece zengin. Orban Covid-19 dalgasını, Macar anayasasını ve seçim yasasını değiştirmek ve ömür boyu başbakan olarak kalmak için kullanıyor. Macar halkı için bir trajedi” yorumunu yaptı.

KLEPTOKRASİ NEDİR?

Kleptokrasi, bir ülkede iktidarı ele geçiren bir ailenin ya da siyasal veya dini grubun, o ülkenin kaynaklarını sistemli olarak soyması demektir ve kısaca Hırsızlar rejimi anlamına gelir. Demokrasinin bütün kurumlarıyla yerleşmediği ülkelerde görülen bu durum, o ülkelerin gelişmesinin önündeki en büyük engellerden biri olmaktadır.

VABANK OYUNU NEDİR?

Vabank oyunu (Va banque veya Vabanque), 18 ve 19. yüzyılda Fransa'da çok popüler olan bir kart oyunundan türemiştir. Almancada bankacılık terimi olarak da kullanılır ve bankanın bir miktar parasını eşit bir bahiste kullanması şeklindedir.

Genellikle şans faktörüne güvenilerek, bir şirkette her şeyi riske etmenizi de anlatır. Nazi döneminde bu terim ün kazanmıştır. Diktatör Adolf Hitler ile Nazi liderlerinden Hermann Göring arasında, 1939 yılında İngiltere'ye savaş ilanı nedeniyle bir sohbette kullanılmıştır. Göring, Hitler'e, “Haydi artık şu Vabank oyununu bırakalım” demiş, Hitler de, “Hayatımda hep Vabank oynadım” cevabını vermiştir.

sorosorban.jpg

GEORGE SOROS KİMDİR?

12 Ağustos 1930’da Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de dünyaya gelen George Soros, Soros Fund Management şirketi ve Open Society İnstitute vakfının kurucusudur. 14 milyar dolarlık net mal varlığıyla dünyanın en zengin insanları arasında yer alan George Soros’un babası Esperanto dilini kullanan yazar Tivadar Soros’tur.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN