Göbeklitepe'deki gizemli metal blok ortadan kayboldu

Göbeklitepe'deki gizemli metal blok ortadan kayboldu

Şanlıurfa'da, Göbeklitepe yakınlarındaki tarlada toprağa dikili halde bulunan metal blokun (monolit) kayboldu.

5 Şubat Cuma günü Göbeklitepe Ören Yeri yakınlarında bulunan "Gökyüzüne bak, ayı gör" ifadesinin yer aldığı monolitin ortadan kaybolduğu anlaşıldı. Örencik Mahallesi'ndeki tarlada bulunan metal blokla ilgili sorular hala cevabını bulamadı.

Kent merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki bir tarlada bulunan blokla ilgili araştırmalar sürerken, sabah saatlerinde yeni bir gelişme yaşandı.

Günün ilk ışıklarıyla bölgeyi kontrol eden vatandaşlar, yaklaşık 3 metre yüksekliğinde, 1 metre genişliğinde ve üzerinde Göktürk alfabesiyle "Gökyüzüne bak, ayı gör" ifadesinin yazılı olduğu metal blokun yerinde olmadığını gördü.

Blokun kim veya kimler tarafından dikilip, yine ne şekilde kaldırıldığına dair şu ana kadar herhangi bir bilgiye ulaşılamadığı öğrenildi.

MONOLİT NE DEMEK?

Monolit, yekpare taş veya kayadan meydana gelen, görünüşte dağ benzeri bir jeolojik veya teknolojik, büyük boyutlu bir kitledir. Sıklıkla çok sert ve katı metamorfik kayadan olan bu kitleleri, genellikle erozyon açığa çıkarmıştır.

İsim Latince monolithus sözcüğünden gelir ki bu da Yunanca (monolithos) sözcüğünden gelmektedir. İngilizce ve Türkçeye ise Fransızca 'monolithe' sözcüğünden geçmiştir.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN