Monolit nedir? Göbeklitepe'deki metal bloğun anlamı ne, üzerinde ne yazıyor?

Monolit nedir? Göbeklitepe'deki metal bloğun anlamı ne, üzerinde ne yazıyor?

ABD'nin Utah ve Kaliforniya eyaletlerinin ardından Romanya'da da görülen gizemli monolitler, şimdi de Şanlıurfa'nın tarihi bölgesi Göbeklitepe'te ortaya çıktı. Metal bloğun üzerindeki Göktürk alfabesiyle yazılan yazılar, merak konusu oldu. İşte detaylar...

Şanlıurfa'da 12 bin yıllık geçmişe sahip Göbeklitepe'nin bulunduğu Örencik Mahallesi yakınlarındaki bir tarlada, sabah saatlerine 3 kenarı bulunan 3 metre uzunluğunda 45 santim genişliğinde metal blok bulundu.

Araziye dikilen metal bloğu gören mahalleli, durumu jandarmaya bildirdi. İhbar üzerine bölgeye gelen jandarma ekipleri çevrede önlem alırken, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ekipleri de blokta inceleme yaptı.

GÖBEKLİTEPE'DEKİ MONOLİTİN ÜZERİNDE NE YAZIYOR?

Metal blokun üzerinde Göktürk alfabesiyle "Ayı görmek istiyorsan gökyüzüne bak" yazıldığı belirlendi.

Güvenlik güçleri, daha önce ABD ve Romanya'da bulunan monolitlere benzerliği ile dikkat çeken metal bloğun kimler tarafından ne amaçla araziye dikildiğinin belirlenmesine yönelik çalışma başlatıldı.

aw235667-05-001.jpg

MONOLİT NE DEMEK?

Monolit, yekpare taş veya kayadan meydana gelen, görünüşte dağ benzeri bir jeolojik veya teknolojik, büyük boyutlu bir kitledir. Sıklıkla çok sert ve katı metamorfik kayadan olan bu kitleleri, genellikle erozyon açığa çıkarmıştır.

İsim Latince monolithus sözcüğünden gelir ki bu da Yunanca (monolithos) sözcüğünden gelmektedir. İngilizce ve Türkçeye ise Fransızca 'monolithe' sözcüğünden geçmiştir.

ROMANYA'DA DA TARİHİ BÖLGEDE GÖRÜLMÜŞTÜ

Geçtiğimiz aylarda Romanya'nın Piatra Neamt kentindeki Batca Doamnei Tepesi'nde de monolit yerleştirilmişti. Hemen hemen 4 metre yüksekliğe sahip olan monolite, arkeolojik bir bölge olan Petrodava Dacian Ormanı yakınlarında rastlanıldı. Ladbible'a göre orman, Piatra Neamt'taki en eski tarihi alan olarak biliniyor. Bu bölgenin milattan sonra 2. yüzyılda Romalılarca yok edildiği zannediliyor. Fakat kalıntıları görebilmek mümkün.

Gizemli monolit, Romanya'nın 7 Doğa Harikası'ndan bir tanesi olan Ceahau Dağı veya halk arasındaki ismiyle Kutsal Dağ'ın yalnızca metrelerce ötesinde yer alıyor.

ABD'DEKİ MONOLİT KAYBOLDU

ABD'nin Utah eyaletinde helikopterle havada uçuş yapan bir grup insanın şans eseri farkettiği 4 metre yükseliğindeki monolit, gizemli bir şekilde ortadan kaybolmuştu.

Usta yönetmen Stanley Kubrick'in 2001: A Space Odyssey filmindeki monolite benzetilen Utah'taki monolit, gizemli bir şekilde kaybolmuştu. Utah Arazi Yönetim Bürosu, kaybolan monolitle alakalı olarak yaptığı açıklamada, monolitin bilinmeyen kişiler tarafından kaldırıldığına dair raporlar aldıklarını aktarmıştı.

ABD'nin çok okunan gazetelerinden New York Times, bunun muhtemelen bir sanat eseri olduğunu ve kamuya açık bir alanda sergilenmesinin kanunlara aykırı olduğundan dolayı el konulduğunu yazdı.

ABD'de otoyolu olmayan bir bölgede görülen ve ardından kaybolan monolitle ilgili federal ve yerel yönetim herhangi bir açıklama yapmadı.

36266048-0-image-a-3-1606747367136.jpg

JEOLOJİK MONOLİTLER

Bugün yeryüzündeki en büyük üç monolit şunlardır:

* Mount Augustus (Augustus Dağı), Avustralya
* La Peña de Bernal, Meksika
* Stone Mountain (Taş Dağı),Atlanta, Georgia, ABD

Diğer monolitlerden bazıları şöyle:

Kuzey Amerika

* Bottleneck Peak and Moon, Utah, ABD
* Devils Tower National Monument, Wyoming, ABD
* El Capitan, Kaliforniya, ABD
* Enchanted Rock, Teksas, ABD
* Haystack Rock, Britanya Kolumbiyası, Kanada

Avrupa

* Frau Holle Stone, Almanya
* Humber Stone, İngiltere
* King Arthur's Stone, İngiltere
* Logan Stone, İngiltere
* Odin Stone, Orkney, Birleşik Krallık (1814 yılında yok edilmiştir)
* Cebelitarık Kayası (Rock of Gibraltar)

Afrika

* Ben Amera, Moritanya
* Brandberg Mountain, Namibya

Asya

* Savandurga, Hindistan

Avustralya

* Mount Coolum, Queensland
* Mount Wudinna, Güney Avustralya

Güney Amerika

* Paine Kuleleri, Şili

Antarktika

* Scullin monoliti

Uluru

Yıllar boyunca Uluru/Ayers Kayası'nın dünyanın en büyük monoliti olduğu yazılmış ve söylenmiştir. Aslında bu iki açıdan da yanlıştır. Zira Uluru bir monolit değildir ve bir monolit olsa bile Mount Augustus ondan yaklaşık 2,5 kat daha büyüktür.

aw235667-06.jpg
Gizemli monolit bu kez Şanlıurfa Göbekitepe'de ortaya çıktı

YAPAY MONOLİTLER

Monolit, Expo.02 İsviçre

Yekpare taştan meydana gelen abidelere tarihte sıklıkla rastlanır. Bunlar diğer özelliklerine göre farklı isimlerle anılır. Bunun dışında insan eliyle, farklı amaçlar için yapılmış monolitler bulunur. Bazı insan eliyle yapılmış monolitler ve tipler:

* Theoderik Mozolesi, Ravenna
* Aztek takvimi 'Güneş Taşı'
* Run taşları
* Steller
* Dikilitaşlar
* Ogham Taşı (Ogham Stone),İrlanda
* Adem ve Havva Taşları (Adam and Eve Stones), İngiltere
* Merlin Taşı (Merlin Stone), İngiltere

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN