1400 metre yüksekte yetişiyor, kaya dibinden fışkırıyor! Şifasını bilen Nevşehir’e gidiyor! Dünyanın başka hiçbir yerinde yok

1400 metre yüksekte yetişiyor, kaya dibinden fışkırıyor! Şifasını bilen Nevşehir’e gidiyor! Dünyanın başka hiçbir yerinde yok

Dünyanın ilgi odağı haline dönüşen Türkiye pek çok farklı bitkiye de ev sahipliği yapıyor. Şimdiye kadar belki de kimsenin şifasından da varlığından da haberi olmadığı o bitki Nevşehir'in verimli topraklarında yetişiyor. Özel olarak yetiştirilen ve kaya diplerinden fışkıran mucizevi bitkinin faydasını duyan ise soluğu Nevşehir'de alıyor. İşte faydası saymakla bitmeyen o bitki…

Dünyada sayılı olan endemik bitki türlerine ev sahipliği yapan Türkiye, dünya ülkelerinin de ilgi odağı haline dönüşüyor. İçlerinde bir bitki türü var ki yalnızca Nevşehir'de yetişiyor. Faydasını duyan yerli yabancı bütün turistler soluğu Nevşehir'de alırken kaya dibinde özel olarak yetiştirilen bu bitki herkesi şaşırtıyor. İşte faydası saymakla bitmeyen o bitki…

KAPADOKYA SOĞANININ FAYDALARI

  • Karaciğeri temizler: Nevşehir'e özgü bulunan Kapadokya soğanı karaciğere iyi gelen bitkiler arasında yer alıyor. Son derece faydalı olan bitkinin yaprakları pembe olmakla birlikte Kaya dibinde ve yüksek mevkilerde yetiştiği biliniyor. Kapadokya soğanını ister kaynatın ister çiğ tüketin isterseniz de farklı şekillerde değerlendirin.
  • Yaşlanmayı durdurur: Deri hastalıkları konusunda etkili olan Kapadokya soğanı cilt bakımı ürünlerinin içerisinde yer aldığı gibi krem yapımında da kullanılmaktadır. Anti-aging etkiye sahip olan Kapadokya soğanı hem yaşlanmayı durduruyor hem de doku hasarının önüne geçiyor.

kapadokya-sogani.jpg

  • Antioksidan etki sağlar: Vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücre hasarının önüne geçen Kapadokya soğanı, allium türleri arasında yer alması ile de o antioksidan seçeneği olarak biliniyor.
  • Hastalıkların gizli düşmanı: Allium türlerinin genel olarak antioksidan bileşenler içerdiği biliniyor. Bu bileşenler, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltıyor ve sağlığı destekliyor.
  • Bağışıklık sistemini destekler: Bağışıklık sistemini destekleyen bir besin olan Kapadokya soğanının düzenli tüketimi ile birlikte enfeksiyonları engelleyebilir genel sağlık üzerinde olumlu etkiler sağlayabilirsiniz.
  • Kalp sağlığını destekler: Allium türlerinin düzenli tüketiminin kardiyovasküler hastalıklar üzerinde olumlu etki sağladığı biliniyor. Kan basıncını düşürme etkisi bulunan Kapadokya soğanı lipit profillerini iyileştirerek kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
  • İltihabı azaltır: Eklem iltihabı gibi inflamatuar durumlarda fayda sağlayan Kapadokya soğanı vücutta bulunan iltihabı azaltmaktadır.
  • Vitamin ve mineral deposu: Sarımsak sapı, vitaminler (C vitamini gibi) ve mineraller (magnezyum, demir, potasyum gibi) bakımından zenginlik gösteriyor. Bu besin maddeleri, vücudun optimal fonksiyonu için önem taşıyor.

kapadokya-sogani-faydalari.jpg​​​​​​​

KAPADOKYA SOĞANI NASIL KULLANILIR?

Nevşehir'in Kapadokya ilçesinde kaya dibinde yetişen Kapadokya soğanı pek çok farklı şekilde kullanılabiliyor. Yerli halk tarafından sıklıkla kullanılan Kapadokya soğanı her türlü derde derman olarak görülen bir bitki türüdür. Yemeklerin içerisine eklenebildiği gibi krem ve diğer bakım maskeleri olarak da kullanımı tercih edilen Kapadokya soğanının kurutulup kaynatılarak çayı da tüketilebiliyor. Ancak Kapadokya soğanının tüketmeden önce mutlaka uzman bir görüş almanız gerekmektedir. Kronik hastalığı bulunanlar, çocuklar ve hamilelerin bu bitki kullanmadan önce mutlaka doktora danışması gerekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN