2 kişinin öldüğü uçak kazasında ihmaller zinciri: Ucuz benzin facia getirdi

2 kişinin öldüğü uçak kazasında ihmaller zinciri: Ucuz benzin facia getirdi

Manavgat’ta 2019’da eğitim uçuşu sırasında düşen uçakla ilgili açılan davada, yakıt kalitesizliği ve bakım eksiklikleri gündeme geldi. Kazadan sağ kurtulan Devrim Gün, "Uçak bakımsızdı, ucuz benzin kullanılıyordu" dedi. Sanık Onur Cahit Alkın ise suçlamaları reddetti.

Antalya’nın Manavgat ilçesi Ulualan mevkisinde, 10 Haziran 2019'da eğitim uçuşu için havalanan Cessna tipi "TC-DBO" tescilli uçak, kalkıştan kısa bir süre sonra Sorgun mevkisindeki bir karpuz tarlasına düştü.

Kazada, pilot Levent Arslan hayatını kaybederken, yolculardan Ataberk Gökmen tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Devrim Gün ise ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

Olayla ilgili Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, Manavgat 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek yargılama süreci başlatıldı.

İDDİANAME: PİLOTAJ HATASI VE MEVZUATA AYKIRILIKLAR

Başsavcılık tarafından hazırlanan iddianamede, uçağın Side Sportif Havacılık Derneği İktisadi İşletmesi adına kayıtlı olduğu ve bilirkişi raporuna göre kazanın pilotaj hatası nedeniyle meydana geldiği belirtildi.

Ancak, SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) mevzuatına uygun hareket edilmediği, genel havacılık yönetmeliği ve diğer mevzuat hükümlerinin ihlal edildiği tespit edildi.

Bu kapsamda, Side Sportif Havacılık Derneği İktisadi İşletmesi Yetkilisi Onur Cahit Alkın, "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlamasıyla şüpheli olarak yargılanmaya başladı.

KAZADAN KURTULAN DEVRİM GÜN: UÇAK BAKIMSIZDI, UCUZ BENZİN KULLANILIYORDU

Davanın görüldüğü mahkemede, kazadan yaralı olarak kurtulan Devrim Gün, kaza öncesine dair dikkat çekici açıklamalarda bulundu:

Uçuş öncesi minibüs içinde yoğun gaz kokusu olduğunu fark ettiğini, sanık Alkın’ın ise "Maliyetleri düşürmek için ucuz araç benzini alıyoruz" dediğini öne sürdü.

Hangarın bakımsız olduğunu, uçuş güvenliği açısından uygun bir ortam olmadığını ifade etti.

Uçuş günü havanın çok rüzgârlı olduğunu ve bu koşullarda uçuş yapmanın riskli olduğunu, ancak kendisinin ikna edildiğini söyledi.

Uçakta emniyet kemerinin çalışmadığını ve kazanın nasıl gerçekleştiğini hatırlamadığını dile getirdi.

SANIK SAVUNMASI: UÇUŞ İÇİN ENGEL YOKTU

Sanık Onur Cahit Alkın, suçlamaları reddederek, olay günü hava sahasında uçuşa engel bir durum olmadığını iddia etti. Uçakta motor arızası bulunmadığını ve uçuşun Ataberk Gökmen tarafından kontrol edildiğini öne sürdü.

Sanık avukatı Sadık Evren, kazada müvekkilinin sorumluluğu olmadığını belirterek, "Müvekkilim, kazaya karışan uçağı işleten derneğin üyesidir, uçuşa müdahale etme yetkisi yoktur" dedi.

YARGILAMA SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Mahkeme, kazanın pilotaj hatasından mı yoksa işletme kaynaklı ihmalden mi kaynaklandığını tespit etmek için ek bilirkişi raporlarının sunulmasını talep etti.

Uçuş güvenliği ihmalleri, bakım eksiklikleri ve yakıt kullanımına dair iddiaların yargılama sürecinde detaylıca inceleneceği belirtilirken, mahkemenin önümüzdeki duruşmalarda nihai kararı vereceği bildirildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN