7 ili kapsayan 26 Kasım büyük deprem tatbikatı iptal! 9 aylık planlama boşa gitti

7 ili kapsayan 26 Kasım büyük deprem tatbikatı iptal! 9 aylık planlama boşa gitti

Marmara Bölgesi'nde, 26 Kasım 2025 Çarşamba günü 7 ilde eş zamanlı yapılması planlanan Seviye 4 düzeyindeki kapsamlı deprem tatbikatı iptal edildi. Yaklaşık 9 aydır süren detaylı hazırlıklara rağmen, Adalar merkezli 7 büyüklüğünde deprem senaryosunu içeren tatbikat, alınan kararla programdan çıkarıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan resmi tebligata rağmen, deprem tatbikatının neden iptal edildiğine dair henüz resmi bir yanıt gelmedi. İşte detaylar...

Deprem tatbikatı iptal mi oldu ve 26 Kasım deprem tatbikatı neden iptal edildi gibi sorular, sosyal medyada en çok tartışılan konuların başında geliyor.

Türkiye'nin afetlere karşı hazırlık seviyesini artırmak ve özellikle olası Marmara depremine yönelik uluslararası standartlarda bir sınav vermek amacıyla aylardır titizlikle hazırlanan geniş kapsamlı deprem tatbikatıyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinesinde, 26 Kasım 2025 Çarşamba günü 7 ilde eş zamanlı olarak Seviye 4 düzeyinde yapılması planlanan bu kritik tatbikat, resmi bir kararla programdan çıkarıldı.

7 İLİ KAPSAYAN AFAD DEPREM TATBİKATI İPTAL Mİ EDİLDİ?

Marmara Bölgesi'ndeki İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Yalova, Bursa ve Bilecik illerini kapsayacak şekilde tasarlanan tatbikat, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında Seviye 4 senaryosu üzerine kurgulandı.

Seviye 4, ulusal kapasitenin yetersiz kaldığı ve uluslararası yardımın gerekli olduğu en yüksek afet senaryosunu temsil ediyor.

Planlamaları yaklaşık 9 aydır devam eden ve 'Çök-Kapan-Tutun' hareketinden bina tahliyesine kadar pek çok aşamayı içeren bu büyük organizasyon, 19 Kasım 2025 tarihinde duyurulmuştu.

İçişleri Bakanlığı tarafından ilgili tüm afet yönetim gruplarına resmi tebligat gönderilerek, 26 Kasım 2025 Çarşamba günü gerçekleşecek Marmara Deprem Afeti Tatbikatı'nın programdan çıkarıldığı bildirildi.

AFAD MARMARA DEPREM TATBİKATI NE ZAMAN YAPILACAK?

İçişleri Bakanlığı'na bağlı AFAD tarafından ilk olarak 14 Şubat 2025 tarihinde kamuoyuna duyurulan büyük Marmara depremi tatbikatı, İstanbul Adalar merkezli, muhtemel 7 büyüklüğündeki deprem senaryosunu içeriyordu.

İstanbul dışında Kocaeli, Bursa gibi etkilenecek şehirlerin ilçeleri de dahil olmak üzere geniş bir katılımla yapılması beklenen tatbikat için çok sayıda koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi.

Resmi birimlere tebligatı 22 Nisan 2025 günü yapılan bu kapsamlı hazırlıklar, 19 Kasım 2025'teki iptal kararıyla sonlandı.

Bu durum, kamuoyunda ve afet hazırlık birimlerinde şaşkınlık yarattı ve büyük Marmara depremi tatbikatı son durum ne olacak sorusunu gündeme getirdi.

4. SEVİYE DEPREM TATBİKATI NEDEN İPTAL EDİLDİ?

Aylardır süren hazırlık sürecine ve tatbikatın Marmara Bölgesi için taşıdığı hayati öneme rağmen alınan iptal kararı, 26 Kasım deprem tatbikatı neden iptal edildi sorusunun yanıtını arayan geniş bir kesimin dikkatini çekti.

İçişleri Bakanlığı'ndan ve AFAD'dan, tatbikatın programdan çıkarılma nedeniyle ilgili henüz resmi bir açıklama gelmedi.

Kamuoyu ve ilgili kurumlar, kararın gerekçesini öğrenmeyi beklerken, bazı yerel kaynaklarda iptalin olası bir uluslararası ziyaret programı nedeniyle gerçekleşmiş olabileceği yönünde iddialar yer aldı.

Ancak bu iddialar, resmi kaynaklar tarafından teyit edilmedi.

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN