30 günde bir toplanıyor, gelen taleplerin arkası kesilmiyor! Bir çok kişiye yeni iş kapısı oldu

30 günde bir toplanıyor, gelen taleplerin arkası kesilmiyor! Bir çok kişiye yeni iş kapısı oldu

Adana'nın Kozan ilçesinde toplanıyor 30 günde bir ürünler alınıyor. Hem eğitim hem de ekonomik katkı sağlanıyor gelen taleplerin ardı arkası kesilmiyor. Kendi işini kurma hayali olan birçok kişiye yeni iş kapısı oluyor.

Adana’nın Kozan ilçesinde düzenlenen mantar yetiştiriciliği kursunda, kursiyerler 30 günlük eğitimin ardından ilk istiridye mantarı hasadını yaptı. Hem sağlıklı hem de ekonomik değeri yüksek olan bu üretim sayesinde kursiyerler, kendi işlerini kurma yolunda ilk adımlarını attı.

30 GÜNLÜK YOĞUN BİR EĞİTİM PROGRAMI

Kozan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Halk Eğitim Merkezi tarafından başlatılan mantar yetiştiriciliği kursu, usta öğretici Yasin Soylu’nun rehberliğinde 30 gün boyunca hem teorik hem de uygulamalı olarak gerçekleştirildi. Hacıuşağı Mahallesi Medrese Sokak’taki ek hizmet binasında verilen eğitimde kursiyerler, istiridye mantarının üretim sürecini baştan sona öğrendi.

HASAT HEYECANI KURSUN BİTİŞİNDE ZİRVE YAPTI

Eğitimin sonunda yetiştirilen istiridye mantarları, kursiyerlerin emeğinin karşılığını almasını sağladı. Hasat törenine Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Osmanca, kurum yetkilileri ve kursiyerler katıldı. Üretilen mantarlar, hem ev tüketimi hem de satışa sunularak gelir elde etme amacıyla değerlendirilecek.

YOĞUN TALEP VAR, YENİ KURSLAR YOLDA

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Osmanca, mantar üretiminin özellikle kısa sürede kazanç sağlamak isteyenler için cazip bir alan olduğunu vurguladı. Yoğun ilgi nedeniyle kursun üçüncü ve dördüncü etaplarının da planlandığını belirten Osmanca, “İlk etapta 25 kursiyerle başladık, 19’u başarıyla tamamladı. Bu kurslar sayesinde yeni iş fırsatları doğuyor” dedi.

mantar-kozan.jpg

DOĞAL, ÇEVRECİ VE EKONOMİK BİR GEÇİM KAYNAĞI

Mantar üretiminin hem sağlıklı bir gıda alternatifi hem de çevre dostu bir faaliyet olduğunu ifade eden Osmanca, bu alandaki girişimlerin bölge ekonomisine katkı sağladığını söyledi. Kursiyerlerin kendi üretimlerini yaparak ekonomik bağımsızlık kazandığını da sözlerine ekledi.

USTA ÖĞRETİCİDEN UYGULAMALI ÜRETİM SÜRECİ

Usta öğretici Yasin Soylu ise eğitim süreci boyunca kursiyerlerle birlikte kompost hazırlama, ortam koşullarının düzenlenmesi ve üretim teknikleri üzerine yoğunlaştıklarını belirtti. “30 günlük süreçte mantarın gelişiminden hasadına kadar her aşamayı kursiyerlerle birlikte yönettik. Bu eğitim sayesinde teorik bilgi uygulamaya dönüştü” dedi.

mantar-yetistiriciligi-1.jpg

KISA SÜREDE GELİR SAĞLAYAN YENİ BİR ALTERNATİF

İstiridye mantarı üretimi, kısa sürede sonuç alınabilmesi ve yatırım maliyetinin düşük olması nedeniyle iş arayanlar için cazip bir alternatif olarak öne çıkıyor. Kozan’daki bu örnek proje, Halk Eğitim Merkezlerinin üretime dayalı kurslarla bireylerin istihdamına katkı sağlamaya devam ettiğini gösteriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN