42 yıl ceza alan Demirtaş'tan ilk açıklama: Demek ki normalleşme Kürtleri kapsamıyor

42 yıl ceza alan Demirtaş'tan ilk açıklama: Demek ki normalleşme Kürtleri kapsamıyor

Selahattin Demirtaş, Kobani Davası'nda aldığı 42 yıllık cezanın siyasi olduğunu belirterek, "Demek ki yumuşama, normalleşme Kürtleri ve dostlarını kapsamıyor" dedi. Barış ve demokratik çözüm için ceza alsa da destek vereceğini ifade etti.

Kobani Davası'nda yargılanan sanıkların tümü beraat ederken, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ gibi birçok isim başka suçlardan ağır cezalar aldı. Demirtaş, sadece düşüncelerinden dolayı 42 yıl hapis cezası aldığını belirtti.

T24'ten Murat Sabuncu’ya konuşan Demirtaş, "Mahkemenin açıkladığı karar, yıllar öncesinden bizzat iktidar ve ortakları tarafından verilmiş ve miting meydanlarında defalarca ilan edilmişti. Mahkemedeki ağır ceza heyeti, sadece şekli bir görevi yerine getirerek siyasetin verdiği kararı okumuş oldu" dedi. Cezanın, bir tweet ve birkaç miting konuşması nedeniyle verildiğini ifade eden Demirtaş, bunun siyasi bir dava olduğunun altını çizdi.

Demirtaş, aldığı cezanın Kürtleri ve dostlarını normalleşme sürecinin dışında tuttuğunu belirtti. "Valla bu sorunun cevabını normalleşme, yumuşama girişimlerinde bulunan siyasetçiler verse daha iyi olur. Biz hücredeyiz ve burada yıllardır hiçbir şey, tek bir saniye bile normal değildi" diye konuştu. Siyasette diyalogun önemine vurgu yapan Demirtaş, kendilerine ağır cezalar verildiği sürece yumuşamanın Kürtleri kapsamadığını düşündüklerini söyledi.

'BENDEN SONRASI TUFAN DEMEM'

Demirtaş, savaşın durması ve barışın sağlanması için her türlü desteği vereceğini belirtti. "Bu savaşı durdurmak için inisiyatif alabilecek olanlar Erdoğan ve Öcalan’dır. Savaşı durdurup bitirmede, çözüm bulmada inisiyatif alabilirlerse, bunun koşullarını oluşturabilirlerse, tecrit kaldırılıp görüşmelere başlanırsa ben şahsen sonuna kadar desteklerim" dedi. Demirtaş, ceza almış olmasının barış ve demokratik çözüme olan inancını değiştirmediğini vurguladı.

ÇÖZÜM SÜRECİNİ YENİDEN BAŞLATMA ÇAĞRISI

Çözüm sürecinin yeniden başlatılması gerektiğini savunan Demirtaş, "Demokratik, barışçıl bir çözümü savunmaya devam edeceğiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan bundan sonra hangi adımları atar, daha da mı sertleşir yoksa tüm bu hukuksuzluklara, çatışmalara son verecek girişimleri mi başlatır, göreceğiz" ifadelerini kullandı. Demirtaş, barışçıl duruşlarını sürdüreceklerini ve ilkeli duruşlarından geri adım atmayacaklarını belirtti.

AKTİF SİYASETTEN ÇEKİLME KARARI

Demirtaş, aktif siyaseti bıraktığını ve dönmeyi düşünmediğini açıkladı. "Aktif siyaseti bıraktım ve dönmeyi de düşünmüyorum. Çünkü bunun koşulları yok benim açımdan" dedi. Siyasetteki bazı kişilerin kendisinin cezaevinde olmasından faydalandığını ve bu kişilerin kendisiyle yüzleşeceğini söyledi.

'DEM PARTİ ÜYESİ DEĞİLİM'

Demirtaş, aktif siyasetten çekilmiş olsa da yazılar yazmaya devam edebileceğini ve gerektiğinde eleştirilerini sürdüreceğini belirtti. "Ben DEM Parti’nin yöneticisi, temsilcisi, sözcüsü hatta üyesi bile değilim. DEM Parti elbette bizim partimizdir ve parti yönetimi siyaseti yürütüyor, yürütür. Ben sadece kişisel görüşlerimi paylaşabilirim" dedi.

Demirtaş, siyasette yanlış yapanları eleştirmekten çekinmeyeceğini ifade ederek, "Siyasette yanlışlar yapan, halkı esas almayan kim olursa olsun net şekilde eleştirmekten çekinmeyeceğim. Herkes buna hazır olsun şimdiden" dedi. Ayrıca, siyasette kendisi hakkında düşüncelerini açıklayanların cüretkâr davrandığını ancak kendisinin de bu eleştirilere cevap vereceğini belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN