750 milyon dolarlık Ankapark muamması sürüyor: Belediyeye devri durduruldu

750 milyon dolarlık Ankapark muamması sürüyor: Belediyeye devri durduruldu

Melih Gökçek dönemi Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 750 milyon dolara mal olan ve çürümeye terk edilen Ankapark'ı devralmak için açtığı davada 'sözleşmenin feshi ve tahliye işlemi' mahkeme tarafından 50 bin liralık teminatla durduruldu. ABB'nin karara yaptığı itiraz da reddedildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin (ABB) Ankapark'ı işletmeciden geri alıp faaliyete geçirmek için verdiği hukuk mücadelesi sürüyor.

750 milyon dolar harcanarak yapılan ve geçtiğimiz yıl mahkeme bilirkişi heyetinin elektrikli oyuncaklar hariç 111 milyon 210 bin TL'lik zarar tespit ettiği parkın sözleşme feshi ve tahliye işlemi, mahkemenin verdiği 50 bin lira teminatla tedbir kararı sonucu durduruldu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin karara yaptığı itiraz, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk Dairesi tarafından reddedildi.

"TEMİNAT RAKAMINI SİZ BELİRLEYİN, PARKI GERİ VERİN"

ABB bu yıl mayıs ayında, daha fazla kamu zararına sebebiyet verilmemesi adına bu kez 'mahkemece takdir edilecek teminat mukabilinde' Ankapark'ın teslim edilmesini talep etti. Bu talep hakkında 13 Eylül 2021 tarihinde mahkeme karar verecek.

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bu sürecin telafi edilemez hasarlara yol açtığını vurgulayarak teslim gerçekleşmezse oluşacak kamu zararının parkın değerinin bile önüne geçebileceğini belirtti. Mahkemenin vereceği karar kamuoyunca merakla bekleniyor.

aw651110-07.jpg

ANKAPARK'IN MALİYETİ NE KADAR?

Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerine kurulan ve ticari faaliyete geçebilmesi için yasal düzenleme yapılan Ankapark (Wonderland Eurasia), 'Avrupa'nın en büyük tema parkı' olma iddiasıyla 20 Mart 2019'da açıldı.

Yaklaşık 25 bin kişiyi sığdırabilecek bir kapasitesi olduğu açıklanan Ankapark, ilk yıl yerli ve yabancı 5 milyon turisti ağırlamayı hedefliyordu.

Ancak açılışının üzerinden bir yıl bile geçmeden, Ankapark'a ilginin az olması nedeniyle batmakta olan bir yatırım olduğu ve maliyetinin de kurulduğu dönemde açıklanandan fazla olduğu belirtildi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, katıldığı bir televizyon programında Ankapark'ın maliyetinin 750 milyon dolar olduğunu açıkladı.

750-milyon-dolar-harcanan-ankapark-tahliye.jpg

ANKAPARK İÇİN NE KADAR PARA HARCANDI?

Güvenlik tartışmaları, yüksek maliyeti ve tamamlanamayan ihale süreciyle uzun süre kamuoyunun gündeminde kalan Ankapark'ın toplam maliyetine ilişkin 2013 yılından bu yana pek çok farklı açıklama yapıldı.

2015 yılında Ankapark yetkilileri, o gün itibarıyla 500 milyon TL harcama yapıldığını ve ek 150 milyon TL harcamadan sonra projenin tamamlanacağını öngördüklerini belirtiyordu.

Fakat Gökçek'ten sonraki belediye başkanı Mustafa Tuna 2017 yılında, Ankapark'ın maliyetinin yaklaşık 2 milyar TL olduğunu açıklamıştı.

Yapılan ihale ile Ankapark'ı 29 yıllığına kiralayan GBM Ticaret & Çelik Ortak Girişim Grubu, 20 Mart 2019'da tema parkın açılışını gerçekleştirdi. Fakat 6 ay sonra çalışanların maaşlarını ödeyemeyen işletmeci firma, 11 Şubat 2020'de parkın kapısına kilit vurarak Ankapark'ı kapatma kararı aldı. O zamandan beri atıl halde duran Ankapark'ın içindeki oyuncaklara, ödenemeyen elektrik borcu nedeniyle haciz gelmesi bekleniyor.

0620201622093831425.jpg

ANKAPARK'IN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

2 bin 117 eğlence ünitesi, 6 bin 800 kapasiteli açık ve kapalı otopark bulunan tema parkta, dünyada en fazla burguya sahip 14 roller coaster, Türkiye'nin en yüksek bot kulesi Wind Riders, 75 metrelik dev kule Abyssto The Underworld, Türkiye'de tasarlanan Dijital Dark Ride ve Zelzele, lav macerası, otorobot, Türkiye'nin en büyük MD çok boyutlu sineması, buz mağarası, lazer arenası, 207 metre genişliğinde müzik ve ışıklı su dansı gibi birçok eğlence ünitesi yer alıyor.

Taş Devri'nden Selçuklu'ya, Osmanlı'dan teknoloji çağına kadar dünya kültürel mirasının da mimari örneklerini barındıran park, ziyaretçilerini adeta geçmişe yolculuğa çıkaracak.

Ziyaretçiler, park genelinde AR/VR uygulamalı hologramlar ve interaktif animasyonlar gibi yeni trend teknolojik eğlence alanlarında da vakit geçirecek.

Wonderland Eurasia'nın girişinde 13 ayrı Selçuklu mimarisinden motifler taşıyan ana giriş kapısı, 35 metre yüksekliği ve 100 metre genişliği ile büyülü dünyanın kapılarını tema park misafirlerine açacak.

Selçuklu ana giriş kapısında Ağrı İshak Paşa Camisi, Amasya Burmalı Minare Cami, Bitlis İhlasiye Medresesi, Diyarbakır Selahattin Eyyübi Cami, Erzurum Çifte Minareli Medresesi gibi birçok cami ve medrese, orijinallerine uygun olarak ve aynı boyutlarda inşa edildi.

5258ad32-47ac-4d48-a852-c5d1f527fd5d-w.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN