İsveç onayı geldi, ABD harekete geçti: ABD Büyükelçisi Flake'den F-16 açıklaması

İsveç onayı geldi, ABD harekete geçti: ABD Büyükelçisi Flake'den F-16 açıklaması

İsveç'in NATO üyeliğinin dün TBMM'de onaylanmasının ardından ABD yönetimi harekete geçti. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya üyeliğini resmen onayladığını Washington'a bildirdiği anda Dışişleri Bakanlığı'nın F-16 satışı için Kongre'ye resmi bildirim yapacağını söyledi.

Reuters'a konuşan Flake, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya üyeliğine desteğini resmiyete dökmeden, Washington'un F-16 savaş uçaklarının ve modernizasyon kitlerinin Ankara'ya satışı için adım atmayacağının sinyallerini verdi. İsveç'in NATO üyeliği TBMM'den geçse de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan henüz kararı imzalamadı ve katılım dosyaları Washington'a sunulmadı.

Flake, Washington'ın Kongre'ye resmi bildirim için bu adımları beklediğini ifade etti. Büyükelçi, resmi karar Washington'a sunulur sunulmaz ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 20 milyar dolarlık satış için Kongre'ye resmi bildirim yapacağını söyledi.

Flake, Erdoğan'ın önümüzdeki günlerde karara imzayı atacağını düşündüğünü ifade etti. Erdoğan'ın imzasından sonra karar Resmi Gazete'de yayımlanacak ve katılım için gerekli dosyalar NATO'yu temsilen Washington'a verilebilecek.

ABD Büyükelçisi, "TBMM'nin verdiği karara bakılınca Türkiye'nin beklemesi için bir sebep görmüyorum" dedi. Flake, "Karar Washington'a sunulur sunulmaz (F-16'lar için) resmi bildirim yapılacak" ifadesini kullandı.

BİDEN MEKTUP YOLLADI

ABD Başkanı Joe Biden, dün Kongre'ye Türkiye'ye F-16 ve modernizasyon kiti satışını desteklediğini bildiren bir mektup yolladı. Bu mektup, resmi bildirimin yapıldığı anlamına gelmiyor. Dışişleri Bakanlığı resmi bildirimi yaptıktan sonra Kongre'nin itiraz için 15 günü olacak.

İSVEÇ ÜYELİĞİ MECLİS’TEN GEÇTİ

Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğini dün onayladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda yapılan görüşmelerde gruplar adına söz alan milletvekilleri, partileri adına görüş bildirdi, akabinde oylamaya geçildi. Oylamada AKP, CHP, MHP ve DEVA Partisi, İsveç’in üyeliğine “evet” oyu verdi. 31 üyeli NATO ittifakında Ankara’nın da Stockholm’e onay vermesinin ardından geriye bir tek Macaristan kaldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN