AB'den korkutan hava raporu! 400 bine yakın kişi bu yüzden hayatını kaybetti: Türkiye'de de tehlike var

AB'den korkutan hava raporu! 400 bine yakın kişi bu yüzden hayatını kaybetti: Türkiye'de de tehlike var

Avrupa Birliği'nden korkutan hava raporu! 400 bine yakın kişi hava kirliliğinden hayatını kaybetti! Riskli ülkeler arasında Türkiye de var...

Avrupa'da hava kirliliği, Avrupa Birliği'nin (AB) yayınladığı yeni bir rapora göre ciddi sağlık sorunlarına neden olmaya devam ediyor. 2021'de Avrupa genelinde meydana gelen yaklaşık 400 bin ölüm, hava kirliliği ile ilişkilendirildi. Raporda, hava kirleticilerin Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği seviyelere düşürülmesi durumunda bazı ölümlerin önlenebileceği vurgulanıyor.

KİRLİLİK NEDENİYLE 2021 YILINDA 253 BİN KİŞİ ÖLDÜ

hava-kirliligi-1200x675.jpg

Rapora göre, özellikle ince partikül maddelerden kaynaklanan kirlilik 2021 yılında 253 bin ölüme neden oldu. Bu tür kirliliğin özellikle kalp rahatsızlığı olan bireyleri etkilediği belirtildi. Azot dioksit kaynaklı kirliliğin ise diyabetli bireyler için en zararlı olanı olduğu ve 55 bin ölümle sonuçlandığı raporda ifade ediliyor. Kısa süreli ozon maruziyetinin de 22 bin ölüme neden olduğu bildirildi.

HAVA KİRLETİCİLERİNE BAĞLI 389 BİN ÖLÜM KAYDEDİLDİ

5ae813c767b0a8218438f1b5.webp

AÇA'nın raporuna göre, 2021'de hava kirleticilerine bağlı olarak Avrupa genelinde 389 bin ölüm meydana geldi. Hava kirliliğinin DSÖ'nün önerdiği seviyelere düşürülmesinin önemine vurgu yapılırken, bu durumun AB üye ülkelerinde ölüm oranlarını önemli ölçüde azaltabileceği belirtildi.

TÜRKİYE DE RİSK ALTINDA

cisip-hava-kirliligi-1200x675.png

Rapor, ince partikül maddelerden kaynaklanan kirliliğin en fazla ölüme Polonya, İtalya ve Almanya'da neden olduğunu gösterirken, Türkiye'nin azot dioksit ve kısa süreli ozon maruz kalmasından kaynaklanan ölümler açısından önemli bir tehlike altında olduğunu ortaya koydu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN