Aday belirleme takvimi işlemeye başladı: CHP’nin adayı ittifak görüşmeleri yapacak

Aday belirleme takvimi işlemeye başladı: CHP’nin adayı ittifak görüşmeleri yapacak

CHP'de aday belirleme takvimi işlemeye başladı. 23 Mart tarihinde yapılacak ön seçim için hazırlıklar devam ederken, belirlenecek adayın diğer partilerle görüşme sürecini yürüteceği öğrenildi. Mühürlü oy pusulaları kullanılarak belirlenecek aday CHP dışı muhalefetle ittifak görüşmeleri yapacak.

CHP'nin aday belirleme takvimi bugün itibariyle resmen başladı. Belirlenen takvim programında 'Cumhurbaşkanı Adayı Örgüt Denetiminde Önseçim Yönergesi ve Seçim Takviminin ilanı' başlığı yer alıyor. Ön seçim il ve ilçe merkezlerinde belirlenen alanlara sandık kurularak ve mühürlü pusulalar kullanılarak yapılacak. Ön seçime aday olabilmek için en az 20 milletvekilinin imzası aranacak.

CHP'de ön seçim ve aday tartışmaları devam ederken parti kurmayları, tek aday olma ihtimalinin katılımı düşürmeyeceğini belirterek “Tabanımız başarı istiyor. Bunun için kendi kişisel duygularından arınıyor. Toplumun istediği, benimsediği kimse onu tercih ediyor. Biz bunu ölçtük. Yerel seçimde 198 yerde önseçim yaptık. Ankette birbirine yakın çıkan isimlerde önseçim yaptık. Ankete göre birinci çıkan ön seçimde de birinci çıktı. Burada da öyle olacak. Üyelerimiz, seçmenimiz düşünerek kimi istiyorsa onu seçecek” ifadelerini kullandı.

'PARLAMENTER SİSTEM PARTİ PROGRAMIMIZDA'

Aday belirlendikten sonra seçim kampanyası başlatacaklarını belirten kurmaylar “Parlamenter sistem bizim parti programımızda var. Programı güncelliyoruz, onda da olacak. Kampanyamızda da bunu konuşacağız. Şu an Türkiye’nin acil ve öncelikli konularını konuşuyoruz. Bunları değiştirmeden de oraya adım atamıyoruz” dedi.

ADAY DİĞER PARTİLERLE GÖRÜŞMELER YAPACAK

Parti kurmayları CHP’nin adayının ön seçimle belirlenmesinin olası ittifakları engelleyeceği yönündeki görüşe katılmadıklarını belirterek “Aday diğer partilerle görüşme sürecini yürütecek. CHP’nin cumhurbaşkanı adayını çıkartıyoruz. Matematik siyasette böyle işlemiyor. Partiler çok olunca oy çoğalmıyor. Siz doğru yöntemle doğru aday, doğru politika, doğru kampanya, doğru iletişim yaparsanız çok oy alırsınız. Kimseyi tanımıyoruz demiyoruz. Bu iktidarın değişmesini isteyen partilerle her zeminde otururuz, konuşuruz, bir arada oluruz. Ama diyoruz ki adayımızı üyelerimizle seçeceğiz. Bunun için bir aylık üyelik açtık. Biz süreci aslında halka açtık” diye konuştu.

Kurmaylar sadece cumhurbaşkanı adayını değil milletvekillerini, belediye başkanlarını, meclis üyelerini de en doğru yöntemlerle seçeceklerini vurguladı.

Öte yandan, CHP Genel Başkanı Özel'in dün DEVA Partisi ve Demokrat Parti ile yaptığı görüşmelerde de genel başkanlara partinin adayını neden ön seçimle belirleme kararı aldıklarını anlattığı, bunun ittifaklara kapıyı kapatmadığını vurguladığı öğrenildi. Parti kulislerinde yapılacak ön seçimin ardından partinin Cumhurbaşkanı adayının diğer siyasi partilerle görüşme trafiği yürüteceği ifade ediliyor.

df4hdf4h4.jpg

TAKVİM NASIL İŞLEYECEK?

Yönergemizin kabul edilmesi ve ardından Genel Başkanımızın duyurduğu ve şimdi sizinle tamamını da paylaşacağımız toplamda ilanından oy verme gününe kadar 41 günlük bir süreyi kapsayan seçim takvimimiz ise ana hatlarıyla şu şekildedir:

-14 Şubat Cuma: Cumhurbaşkanı Adaylığı Örgüt Denetiminde Önseçim Yönergesi ve Seçim Takviminin İlanı,

-17 Şubat Pazartesi: Cumhurbaşkanlığı aday adaylığı başvurularının ve seçim kurullarının oluşumunun başlaması,

-18 Şubat Salı: Sandık sayısı, sandıklardaki seçmen sayısı ve sandık alanlarının belirlenmesi çalışmalarının başlangıcı,

-21 Şubat Cuma: Cumhurbaşkanlığı aday adaylığı başvurularının ve seçim kurullarının tamamlanmasının son günü,

-22 Şubat Cumartesi: Merkez Yönetim Kurulumuzca Cumhurbaşkanlığı aday adaylarının edilmesi ve aday adaylarının oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi amacıyla kur’a çekilmesi,

-24 Şubat Pazartesi: Önseçimde kullanılacak oy pusulaların basımına başlanması,

-28 Şubat Cuma: Önseçimde oy kullanabilecek üye başvurularının son günü,

-3 Mart Pazartesi: Oy kullanabilecek üyelere ilişkin seçmen listelerinin basımına başlanması,

-13 Mart Perşembe: Basımı tamamlanan seçmen listelerinin ilçe başkanlıklarına gönderilmesi,

-14 Mart Cuma: Basımı tamamlanan oy pusulalarının ilçe başkanlıklarına gönderilmeye başlanması,

-16 Mart Pazar: Seçmen listelerinin ilçe başkanlıklarımızca askıya çıkarılması ve merkez kurulca sandık sayıları ile oy kullanma yerlerinin ilanı,

-18 Mart Salı: Seçmen listelerinin askıdan indirilmesi,

-20 Mart Perşembe: Sandık kurulu üyeliği için aday adaylarının ya da temsilcilerinin bildirdiği isimler arasından ad çekme işlemlerinin yapılması ve sandık kurulu oluşumlarının tamamlanması.

-21 Mart Cuma: Seçmen listelerine itirazların değerlendirilmesi ve karara bağlanması.

-23 Mart Pazar: Türkiye’de yaklaşık 4 bin sandıkta oy verme günü olarak planlanmıştır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN