Ağbaba ev işçisi kadınların sorunlarına dikkat çekti

Ağbaba ev işçisi kadınların sorunlarına dikkat çekti

Temizlik işçisi kadınlarla parti genel merkezinin bahçesinde bir araya gelen CHP Milletvekili Ağbaba, işçi kadınların yaşadıkları sorunları hakkında açıklama yaptı. Ağbaba, kayıt dışı çalışma nedeniyle ev işçisi kadınların yaşadıkları iş kazalarının istatistiklere yansımadığını belirterek resmi olmayan verilere göre 100'den fazla ev işçisinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, parti genel merkezinin bahçesinde, temizlik işçisi kadınlarla bir araya geldi. Burada açıklama yapan Ağbaba, işçi kadınların sorunlarını anlattı.

Ağbaba açıklamasında “Sen esnafla dalga geçiyorsun, işçi emekçi ile dalga geçiyorsun, çiftçi ile dalga geçiyorsun. Geçinemediği için yaşamına son veren insanların geride bıraktıkları evlatları eşleri aileleri ile dalga geçiyorsun. Sor bakalım onların hakkı sana helal mi? Al şu 3-5TL’yi de gel helalleşelim diyorsun" dedi.

EV İŞÇİLERİNİN KARŞI KARŞIYA KALDIĞI SORUNLARA DİKKAT ÇEKTİ

"Toz bezi değil ev işçisiyiz diyen, ev emekçileri ile birlikteyiz" diyen Ağbaba sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye’de yaklaşık 1 milyon gündelik işlere giden kadın işçi varken, bu işçilerimizin sadece 65 bini kayıtlı yani sigortalı olarak çalışmaktadır. Sigortasız yani hiçbir güvencesi olmadan çalışan ev işçilerinin sağlık, emeklilik gibi sosyal güvenlik haklarından yararlanamamaktadır.

Kayıt dışı çalışmanın etkisiyle yaşanan iş kazaları istatistiklere yansımamaktadır. Resmi olmayan verilere göre 100’den fazla ev işçisi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir. Ev işçileri birçok meslek hastalığına maruz kalmaktadır.

Ev işçilerinin önemli bir bölümü günlük yevmiye usulü çalışmaktadır. Bunların yanı sıra ev işçilerinin iş yerlerinde yaşadığı bir diğer başlıca sorun ise maruz kaldıkları cinsel ve fiziksel şiddet ile mobbing uygulamalarıdır."

1-003.jpg

'GÜVENCESİZ 1 MİLYON EV İŞÇİSİ KADINA 1 LİRA VERİLMEDİ'

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi nedeniyle tüm Türkiye'ye 'evde kal' çağrısı yapıldığını hatırlatan Ağbaba, "Devlet gündelik işlere giden ev emekçilerine evde kalın dedi. Ama ne kirasını destek çıktı, ne de faturasını ödedi. Devlet, hiçbir güvencesi olmayan 1 milyon kadın ev işçisine 1 lira dahi ayırmadı.

Ev işçileri Dayanışma Sendikası verilerine göre pandemi sürecinde Ev işçilerinin yüzde 56’sı işten çıkarıldı. Sürekli ya da kısmi süreli çalışmasına bakılmaksızın, bütün ev işçileri 5510 sayılı kanunda sigortalı sayılanlar içinde yer almasını sağlayacağız. Ev işçilerinin örgütlenmeleri önündeki engelleri kaldıracağız. İş sağlığı ve güvenliği kanununda gerekli düzenlemeleri yapacağız" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN