Akaryakıtı kredi kartıyla alanlar yandı! Nakite indirim, karta zam yolda... Uygulama detayları açıklandı

Akaryakıtı kredi kartıyla alanlar yandı! Nakite indirim, karta zam yolda... Uygulama detayları açıklandı

Akaryakıtı kredi kartıyla alanlar bu sefer yandı! Nakit ödemeye indirim, kredi kartıyla ödemeye zam yolda! Uygulamaların ayrıntıları paylaşıldı...

ürkiye'deki akaryakıt istasyonları, bankaların yüksek komisyon oranlarına karşı isyanını dile getiriyor. Artan vergiler, döviz kurları ve petrol fiyatlarıyla birlikte yaşanan zamlar, bankaların uyguladığı yüksek kart komisyonlarıyla daha da ağırlaşıyor.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’na (BDDK) çağrıda bulunarak bu duruma çözüm arayışında olduklarını ifade etti.

Türkiye genelinde hizmet veren yaklaşık 12 bin 700 akaryakıt istasyonu, bankaların uyguladığı yüksek komisyon oranlarından şikayetçi. Bu durumun doğrudan vatandaşın cebini vurduğunu belirten istasyon işletmecileri, soruna çözüm bulunmasını talep ediyor.

Bankalar, kredi kartı ile yapılan alımlarda istasyonlara ertesi gün hakkedişlerini vermek için yüzde 3,36 oranında komisyon uyguluyor. Ancak bu komisyon, istasyon işletmecilerini olumsuz etkiliyor. İstasyon sahipleri, ödemelerini aksatmamak için bu komisyonu kabul etmek zorunda kalıyor.

NAKİT ÖDEMELERDE KOMİSYON TUTARI ALINMAYACAK

akaryakit-indirim.jpg

EPGİS Başkanı Aktaş, BDDK'ya bir teklif sunarak çözüm önerilerini paylaştı. Aktaş, "Akaryakıt alımlarında banka kredi kartı komisyon oranları yüzde 3’ler seviyesinde. İstasyonlarda alımların yüzde 90’ının kredi kartı ile yapıldığını düşündüğümüzde bu durum istasyonları olumsuz etkiliyor. Bizim önerimiz BDDK ilgili yönetmeliğinde değişiklik yapsın. Kredi kartı ödemelerinde bizde taksi ya da benzeri hizmet sektörlerinde olduğu gibi ‘hizmet bedeli fişi’ keselim, bankanın bize yansıttığı komisyonu vatandaş ödesin, biz de nakit ödemelerde vatandaştan komisyon tutarını almayalım" dedi.

2 LİTRE BENZİNİN PARASINI ÖDEMEYECEK

Benzin, motorin ve LPG'den alınan ÖTV'ye yüzde 189'a varan zam! - Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber

Nakit ödemelerde zaten fatura düzenlendiğinden devletin vergi kaybı olmayacağını belirten Aktaş, ayrıca, "Kredi kartı ile ‘hizmet bedeli faturası’ kestiğimizde ayrıca buna KDV ekleneceğinden Hazine’nin bu miktar üzerinden ek vergi geliri de oluşacaktır. Ayrıca vatandaş bu şekilde ortalama nakit 2 bin 500 TL’ye doldurduğu bir depoda 2 litre benzinin parasını ödemeyecek. Bu durum istasyonlar ve vatandaş için tam bir kazan kazan yöntemi olacak" şeklinde konuştu.

Akaryakıt istasyonları, bankalarla yaşadıkları komisyon çekişmesinde çözüm arayışını sürdürürken, vatandaşlar da bu gelişmeleri yakından takip ediyor. Son yaşanan gelişmeler, akaryakıtta nakit ödemelerde indirim, kartlı ödemelerde ise komisyon artışı gibi önemli değişikliklere işaret ediyor. Bu süreçte BDDK'nın alacağı kararlar ve sektördeki diğer gelişmeler merakla bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN