Akbelen direnişçisi Esra Işık: Bir karış toprağım için canımı bile veririm

Akbelen direnişçisi Esra Işık: Bir karış toprağım için canımı bile veririm

Akbelen’de acele kamulaştırma kararına karşı direniş sırasında tutuklanan İkizköylü Esra Işık’ın mahkemedeki savunması ortaya çıktı. Ailesinin ve köylerinin maden faaliyetleri nedeniyle yıllardır yerinden edildiğini anlatan Işık, ninesinin mezarını kendi elleriyle açıp kemiklerini taşımak zorunda kaldıklarını söyledi. Işık, "Bir karış toprağım için canımı bile veririm" dedi.

Muğla’nın Milas ilçesinde Akbelen Ormanı ve zeytinlik alanları için verilen mücadelede tutuklu yargılanan Esra Işık’ın, 27 Nisan’daki duruşmada yaptığı savunma ortaya çıktı. İkizköylü Işık, savunmasında yalnızca bugünkü kamulaştırma sürecini değil, ailesinin üç kuşaktır madencilik faaliyetleri nedeniyle yaşadığı yerinden edilmeyi anlattı.

"BABAMIN KÖYÜ MADEN İÇİN YOK EDİLDİ"

Işık, yaşadıklarını şu sözlerle ifade etti:

“Ben; evi, ağaçları, toprağı, köyü, çocukluğu, geçmişi elinden alınmak üzere olan köylü kızıyım. Bu ilk yerinden edilme hikayemiz değil. Anneannemin köyü Sekköy, dedemin köyü Karacaağaç, babamın köyü Işıkdere; hepsi maden için yok edildi. Her şeyimizi kaybettik. Çok acı yaşadık.”

Işık, Işıkdere’nin yok edildiği dönemde henüz 17-18 yaşlarında olduğunu belirterek, evlerinin ve zeytin ağaçlarının talan edildiğini gördüğünü söyledi:

"NİNEMİN KEMİKLERİNİ KENDİ ELLERİMİZE TAŞIMAK ZORUNDA KALDIK"

“Işıkdere yok edilirken 17-18 yaşlarındaydım. Evlerimizin, zeytin ağaçlarımızın talan edilişini izledim. Koca ninemizin mezarı vardı, onun mezarını kendi ellerimizle açıp, kemiklerini kendi ellerimizle taşımak zorunda kaldık.”

Sözcü'nün haberine göre; Işık, savunmasında toprağına ve köyüne bağlılığını vurguladı. Geleceğinin elinden alındığını söyleyen Işık, suçlamaları reddetti.

"GELECEĞİM ELİMDEN ALINIYOR"

Denizli Pamukkale Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık mezunu olan Işık şunları ifade etti:

“Ben toprağını, memleketini, vatanını çok seven bir insanım. Bir karış toprağım için canımı bile veririm. 26 yaşındayım, bir mesleğim var ama bir hayatım yok. Çünkü geleceğim elimden alınıyor.

Benim o gün ne bir mahkeme heyetine ne bilirkişilere hakaret kastım ne de mukavemet kastım vardı. Bizim derdimiz her zaman şirketledir. Orada söylediğim her şeyi onların şirket heyeti olduğunu düşündüğüm için söyledim. Suçsuzum. Toprağımdan daha fazla sürgün edilmek istemiyorum. Beni cezalandırmak; annemi, babamı, dedemi, anneannemi, ailemi ve köylülerimi de cezalandırmak demektir.”

KABOĞLU: DANIŞTAY, ÜLKEMİZİ KORSAN EL KOYMALARDAN KURTARMALIDIR

İstanbul Barosu Başkanı Prof. İbrahim Kaboğlu da Akbelen’de acele kamulaştırma kararlarına karşı verilen yürütmeyi durdurma kararını yerinde bulduğunu belirtti.

Kaboğlu, yüksek mahkemenin esasa ilişkin kararında acele kamulaştırmanın anayasaya aykırı olduğunu açık biçimde ortaya koyması gerektiğini söyledi. Kaboğlu, “Danıştay, ülkemizi acele kamulaştırma adı altında korsan mülkiyetten ve korsan el koymalardan kurtarmalıdır” dedi.

Kaboğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin yalnızca hukuk devleti ve sosyal devlet olmadığını, aynı zamanda “çevre devleti” olduğunu ifade etti.

Esra Işık’ın tutuklanmasının hukuksuz olduğunu belirten Kaboğlu, Anayasa’nın 19. maddesinde tutuklama için sıkı koşullar öngörüldüğünü hatırlattı. Kaboğlu, Işık’ın bu koşulları taşımadığını belirterek, “Derhal serbest bırakılması gerekir” dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN