Aliyev'den Türkiye'ye övgü: Birlik olduğumuzda daha güçlüyüz

Türkiye ile Azerbaycan arasında müttefikliğin yanı sıra duygusal bağlar, her geçen yıl güçlenerek büyüyor. Türkiye'den bahsederken sık sık kardeşlik vurgusu yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, iki ülkenin bölgenin istikrarı için önemli olduğunu ifade etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, başkent Bakü'deki Ada Üniversitesi'nde 'Orta Koridoru Boyunca: Jeopolitik, Güvenlik ve Ekonomi' konulu uluslararası konferansta konuştu.

"TÜRKİYE İLE KARDEŞLİĞE DEĞER VERİYORUZ"

Türkiye ile olan yakın ilişkiden memnuniyet duyduğunu ifade eden Aliyev, "Biz kardeşiz, dostuz ve müttefikiz. Geçen yıl Şuşa'da elde edilen sonuçları resmileştirdik. İttifak Beyannamesi'ni imzalayarak resmen müttefik olduk.

Bunun bir gerçeğin resmileştirilmesi olduğunu bir kez daha belirtiyorum, çünkü uzun yıllardır Azerbaycan ve Türkiye müttefik olarak adım atıyor. Bu düzeydeki iş birliğine, ortaklığa ve kardeşliğe değer veriyoruz" dedi.

Aliyev, Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin bölgenin istikrarını güçlendirmede çok önemli bir etken olduğunu söyledi.

aliyevden-turkiyeye-ovgu-1.jpg

"BİRLİK OLDUĞUMUZDA DAHA GÜÇLÜYÜZ"

Aliyev, "İş birliğimizin her alanda güçleneceğinden kesinlikle eminim ve bu bölgesel istikrarın önemli kriterlerinden biri. Çünkü Türkiye ile Azerbaycan arasındaki iş birliği ve ortak faaliyetler bölgede istikrarı güçlendirmeye yönelik.

Bu kriter herkes tarafından dikkate alınmalıdır. Çünkü iki ülke olarak potansiyelimizi birleştiriyoruz ve birlikte ayrı olduğumuzdan daha güçlüyüz. Türkiye ve Azerbaycan'ın ekonomik, endüstriyel ve askeri güç potansiyeli artıyor" diye konuştu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkiye ile Azerbaycan ordularının her koşulda birlikte hareket edeceğine vurgu yaptı.

aliyevden-turkiyeye-ovgu-2.jpg

"SINIRDA ORDUMUZUN YANINDA TÜRK ORDUSU DA VAR"

Aliyev, "Türkiye ile bir yıl içinde periyodik olarak 10'dan fazla ortak askeri tatbikat yaptık. Azerbaycan'a veya Türkiye'ye karşı sinsi planları olanlar bilsinler ki Türk ordusu yalnız değil, orada bizim ordumuz da var.

Ordumuz yalnız değil, burada Türk ordusu da var. Sınırımızda provokasyonlar planlayanlar, bizi korkutmak isteyenler bu planları unutsun" ifadelerini kullandı.

aliyevden-turkiyeye-ovgu-3.jpg

TÜRKİYE İLE AZERBAYCAN İLİŞKİLERİ GÜÇLENİYOR

Azerbaycan'ın Ermenistan'a karşı aldığı Karabağ Zaferi'nde, Türkiye'den satın aldığı Bayraktar TB2'ler ve SİHA'lar önemli rol oynadı.

Karabağ Zaferi'nin ardından 15 Haziran 2021'de Şuşa'da Müttefiklik Beyannamesi imzalandı. Bu beyannamede, "İki kardeş ülkenin silahlı kuvvetlerinin modern taleplere uygun oluşturulması ve modernleştirilmesi yönünde birlikte çalışacakları" ifadesi yer aldı.

Öte yandan Azerbaycan doğal gazının Avrupa'ya taşınması için TANAP Projesi hayata geçirildi. Kars'tan başlayıp Edirne'de son bulan boru hattı hem Türkiye'nin gaz ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayacak, hem de Avrupa'ya gaz iletimi sağlayacak.

Kardeş ülke Azerbaycan bu hatla Türkiye'ye yıllık 8 milyar metreküp gaz ihraç edecek. Türkiye'nin enerji arz güvenliği de bu projeyle daha güvenli hale gelecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN