Amasra Katliamı'nda bakanlık raporu üretim baskısını doğruladı: İki kat fazla dinamit kullanımı iki kat fazla kömür

Amasra Katliamı'nda bakanlık raporu üretim baskısını doğruladı: İki kat fazla dinamit kullanımı iki kat fazla kömür

41 madencinin yaşamını yitirdiği Amasra maden faciasına ilişkin davada, üretim baskısı ve patlayıcı kullanımıyla ilgili ihmaller gündeme geldi. Tutuklu 4 sanık için bin 80 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı Amasra Taşkömürü İşletmesi'nde (ATİM) 14 Ekim 2022’de yaşanan maden faciasına ilişkin davanın 10. duruşması bugün görülecek. Facia sonucunda 41 madenci hayatını kaybetmiş, 2 madenci ise hastanede tedavi görürken yaşamını yitirmişti. Davada, 4'ü tutuklu toplam 23 sanık yargılanıyor. İhmaller zinciri ve faciayı önlemede başarısız kalan uygulamalar, duruşmalarda bir kez daha gözler önüne seriliyor.

ÜRETİM BASKISI İDDİALARI GÜNDEMDE

Facianın temel nedenlerinden biri olarak, madenciler üzerindeki üretim baskısı iddiaları öne çıkıyor. Özellikle her yıl eylül ve ekim aylarında dağıtılan yardım kömürü için hedeflerin yükseltildiği ve bu durumun üretim süreçlerini zorladığı ifade ediliyor. Patlamadan sağ kurtulan madenciler, ifadelerinde bu baskıyı açıkça dile getirerek ihmalleri ortaya koyuyor.

DİNAMİT KULLANIMINDA KORKUTAN RAPOR: İKİ KAT FAZLA KULLANIM

Bilirkişi raporlarına göre, facianın hemen öncesinde madende olması gereken patlayıcı miktarının yaklaşık iki katı kullanıldı. TTK Patlayıcı Madde Yönergesi, patlayıcı kullanımını alan başına 250 gram ile sınırlandırırken, patlama öncesindeki günlerde bu miktarın 600 gramın üzerine çıktığı tespit edildi. Rapora göre, bu yoğun kullanımın sonucunda kömür üretimi vardiya başına 20 tondan 40 tona kadar yükseldi.

KAÇAK VE PROJESİZ ALANLARDA ÜRETİM

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı müfettişlerinin raporlarına göre, kullanılan patlayıcıların bir kısmının resmi üretim projeleri bulunmayan alanlarda kullanıldığı belirlendi. Bu durum, yardım kömürü için yapılan kaçak üretim iddialarını güçlendirdi. Ayrıca, yoğun patlayıcı kullanımının metan seviyesini artırdığı ve patlama koşullarını oluşturduğu vurgulandı.

BAKANLIK UYARILARI DİKKATE ALINMADI

Faciadan yalnızca 23 gün önce Enerji Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın patlayıcı kullanımına dair gönderdiği bir yönergenin ATİM yönetimi tarafından dikkate alınmadığı ortaya çıktı. Madenci yakınlarının avukatlarından Derviş Aydın, "İşletme yönetiminin üretim odaklı kararları patlama koşullarını hazırladı. Projesiz alanlarda yoğun patlayıcı kullanımı tavanda gaz birikimine yol açtı ve facianın önünü açtı" dedi.

SANIKLAR HAKKINDA AĞIR CEZALAR TALEP EDİLİYOR

Duruşmada, tutuklu yargılanan 4 sanık için 'olası kastla öldürme' suçlamasıyla bin 80 yıla kadar, tutuksuz yargılanan 19 sanık için ise 18 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Amasra maden faciası, yalnızca 41 madencinin hayatını kaybetmesiyle değil, aynı zamanda ihmaller ve denetim eksiklikleriyle ilgili derin sorulara da işaret ediyor. Davanın bugünkü duruşması, bu sorulara yanıt bulunması için önemli bir adım olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN