AYM Başkanı Zühtü Arslan kimdir, nerelidir? Zühtü Arslan yeniden Anayasa Mahkemesi başkanı seçildi

AYM Başkanı Zühtü Arslan kimdir, nerelidir? Zühtü Arslan yeniden Anayasa Mahkemesi başkanı seçildi

Zühtü Arslan kimdir, nerelidir? Anayasa Mahkemesi Başkanlığına yeniden Zühtü Arslan seçildi. Bugün yapılan seçimde Zühtü Arslan ve Rıdvan Güleç yarıştı ve mevcut başkan Zühtü Arslan yeniden seçildi. İşte Zühtü Arslan biyografisi ve detayları...

AYM Başkanı Zühtü Arslan kimdir, nerelidir? Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan yapılan seçimlerde yeniden AYM Başkanı seçildi. AYM üyesi Kadir Özkaya'nın adaylıktan çekilmesiyle beraber aday süresi 2'ye düşmüştü. Gerçekleştirilen seçimde Zühtü Arslan ve Rıdvan Güleç yarışt. Oyların çoğunluğunu alan başkan Zühtü Arslan yeniden seçildi.

ZÜHTÜ ARSLAN KİMDİR, NERELİDİR? ZÜHTÜ ARSLAN AYM BAŞKANI

Yapılan seçimle mevcut görevini koruyan ve yeniden AYM Başkanı Zühtü Arslan kimdir, nerelidir? 

Zühtü Arslan, 1 Ocak 1964 tarihinde Yozgat’ın Sorgun ilçesinde doğmuştur. İlk ve ortaöğrenimini Sorgun’da tamamlamıştır. 1987 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun olmuştur. Yüksek lisansını İngiltere’de Leicester Üniversitesi Hukuk Fakültesinde insan hakları ve sivil özgürlükler alanında, doktorasını da aynı Fakültede anayasa hukuku alanında yapmıştır. 2002 yılında doçent, 2007 yılında ise profesör unvanını almıştır.

2001 yılında bir süre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde çalışmıştır. Ayrıca 23.12.2010 tarihinden itibaren Basın İlan Kurumu Genel Kurul üyeliği görevini yürütmüştür. 2009 yılında başkanlığına atandığı Polis Akademisinde uzun yıllar lisans ve lisansüstü düzeyde “Anayasa Hukuku”, “İnsan Hakları”, “Devlet Kuramları” gibi dersler vermiştir. Ayrıca 2000-2003 yılları arasında Bilkent Üniversitesinde “Turkish Public Law” dersini, 2003-2009 yılları arasında da Başkent Üniversitesinde “Hukuk ve Siyaset” dersini vermiştir.

Anayasa Teorisi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde Din Özgürlüğü ve Türk Parlamento Tarihi 1957-1960 (üç cilt) kitapları vardır. Bunun yanında Constitutional Law in Turkey (Türkiye’de Anayasa Hukuku) başlıklı bir ortak kitabı ve ABD Yüksek Mahkemesi Kararlarında İfade Özgürlüğü adlı bir derleme eseri bulunmaktadır. Ayrıca anayasa yargısı, insan hakları, özgürlük-güvenlik ilişkisi ve siyasi partiler hukuku gibi alanlarda Türkçe ve İngilizce yayımlanmış makaleleri ve bildirileri vardır.

Arslan, Yükseköğretim Genel Kurulunca gösterilen üç aday arasından Sayın Cumhurbaşkanı tarafından 17.04.2012 tarihinde Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmiştir.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca 10.02.2015 ve 25.01.2019 tarihlerinde Anayasa Mahkemesi başkanlığına seçilmiştir.

Evli ve dört çocuk babasıdır.

3 ADAY DA ÇOĞUNLUĞU SAĞLAYAMAMIŞTI

Anayasa Mahkemesi Başkanlık seçiminde 3 adaydan hiç biri gerekli çoğunluğun oyunu alamadı.  İkinci tur oylama saat 14.00’da yapılacak. Seçimlerde Mevcut Başkan Zühtü Arslan ve Üyeler Rıdvan Güleç ile Kadir Özkaya yarışıyor. AYM Genel Kurulu’nda bir adayın başkan seçilebilmesi için üye tam sayısının (16) salt çoğunluğunun (9) desteğini alması gerekiyor.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunda başkanlık seçimi için bugün yapılan oylamalarda hiçbir üye gereken çoğunluğu sağlayamadı

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunda başkanlık seçimi için bugün yapılan oylamalarda hiçbir üye, çoğunluğu sağlayamadı.

Alınan bilgiye göre, Başkan Zühtü Arslan'ın görev süresinin dolacak olması nedeniyle başkanlık seçimi gündemiyle bugün toplanan Genel Kurulun öğleden sonra yaptığı toplantılarda da hiçbir üye gerekli çoğunluğu elde edemedi.

Kaynak: Zühtü Arslan kimdir? Nerelidir? Yeni AYM Başkanı kim oldu?

Zühtü Arslan kimdir, nerelidir? Anayasa Mahkemesi Başkanlığına yeniden Zühtü Arslan seçildi. Bugün yapılan seçimde Zühtü Arslan ve Rıdvan Güleç yarıştı ve mevcut başkan Zühtü Arslan yeniden seçildi. İşte Zühtü Arslan biyografisi ve detayları...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN