AYM kararına rağmen Cumartesi Anneleri'ne 27’nci kez gözaltı

AYM kararına rağmen Cumartesi Anneleri'ne 27’nci kez gözaltı

Galatasaray Meydanı’na çıkmak isteyen Cumartesi Anneleri, 968'inci haftasında da polis engeliyle karşılaştı. Polis, AYM'nin 'ihlal' kararına rağmen Beyoğlu Kaymakamlığı’nın “yasak” kararını gerekçe göstererek Cumartesi Anneleri ve hak savunucularını gözaltına alındı.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerinin yargılanması talebiyle bu hafta da Galatasaray Meydanı’na doğru ellerinde karanfillerle yürümek istedi. Fakat Cumartesi Anneleri eylemlerinin 968’inci haftasında bir kez daha polis engeli ile karşılaştı.

Polis, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “ihlal” kararına rağmen Beyoğlu Kaymakamlığı’nın “yasak” kararını gerekçe göstererek eylemi engelleniyor.

Bu haftaki eyleme aralarında İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Eren Keskin, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekili Musa Piroğlu’nun yanı sıra çok sayıda insan hakları savunucusu katıldı. İstiklal Caddesi’nin ili farklı kolundan yürüyerek meydana varmak isteyen kitleyi polisler, kalkanlarla ablukaya aldı. Galatasaray Meydanı’na çıkan tüm ara sokaklar ile İstiklal Caddesi’nin her iki yönü yüzlerce polisle doldu. Caddede sık sık polis barikatı oluşturuldu.

YARGI KARARINA RAĞMEN MÜDAHALE SÜRÜYOR

Cumartesi Anneleri'nden Maside Ocak, 700. haftadaki (25 Ağustos 2018) polis müdahalesini AYM'ye taşıdı.

Ocak, başvurusunda "24 yıldır süren etkinliğin barışçıl bir şekilde yapıldığını, yasaklamaya ilişkin herhangi bir tebligat yapılmadığını ve bunun yanı sıra kolluk gücünün orantısız güç kullanarak toplantıyı dağıttığını, müdahale ve gözaltı sırasında yaralandığını belirterek kötü muamele yasağı ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğini" dile getirdi.

Yüksek mahkeme "kötü muamele" iddiasını reddederken, Anayasa'nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Maside Ocak'a 13 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Karar oy çokluğuyla çıktı.

Karara karşı oy kullanan tek isim ise İçişleri Bakanı yardımcısı iken AYM üyeliğine atanan Muhterem İnce oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN