Prof. Dr. Şenol Babuşcu’nun TÜİK verilerine dayandırdığı analizine göre, Türkiye’de haftalık ortalama çalışma saatleri 42 seviyelerine gerilerken, atıl işgücü oranı yüzde 28,2’ye yükseldi. Son 17 yılda hane halkı büyüklüğü 4 kişiden 3,1 kişiye düştü. Doğu ve Güneydoğu illerinde hane halkı sayısındaki azalma daha belirgin olurken, batı illerinde daha sınırlı değişimler gözlemlendi.
BERFU KARGI
Prof. Dr. Şenol Babuşcu’nun TÜİK verilerine dayandırdığı analizine göre, Türkiye’de haftalık ortalama çalışma saatleri azalmaya devam ederken, atıl işgücü oranı artış eğilimini sürdürüyor.
2018’den bu yana düşüş eğiliminde olan çalışma saatleri, 42 seviyelerine gerilerken, işgücü piyasasındaki daralma etkisini artırıyor. Aynı dönemde atıl işgücü oranı ise yüzde 18 seviyelerinden yükselerek yüzde 28,2’ye ulaştı.
HANE HALKI KÜÇÜLÜYOR
Babuşcu’nun paylaştığı verilere göre, Türkiye’de hane halkı büyüklüğü son 17 yılda 4 kişiden 3,1 kişiye düştü.
İller bazında bakıldığında, en büyük düşüşler Hakkari, Şırnak, Siirt, Muş, Van ve Mardin gibi Doğu ve Güneydoğu illerinde yaşandı. Buna karşılık, Çanakkale, Burdur, Tekirdağ ve Bilecik gibi batı illerinde daha sınırlı bir düşüş gözlemlendi.
İllere göre hane halkı büyüklüğü Ülke genelinde 17 yılda 4 kişiden 3,1 kişiye düştü.
— Şenol Babuşcu (@senolbabuscu) February 11, 2025
Başta Hakkari olmak üzere doğu ve güneydoğu illeri düşüş sıralamasında yukarılarda iken, başta Çanakkale olmak üzere batı illeri daha az düşüşlerin yaşandığı yerler olarak dikkat çekiyor. pic.twitter.com/c7AM0UD1Ho