MHP liderinin İBB’ye yönelik yargı sürecinin ivedilikle sonuçlanması çağrısı sonrası Bahçeli’nin hukukçu kurmaylarından Feti Yıldız "Mutlak zorunluluk yoksa tutuklama yerine başka tedbirler düşünülmelidir” demişti. Yargıyla ilgili siyasi tartışmalar sürerken Yıldız bu kez de masumiyet karinesine dikkat çekerek 'şüpheden sanık faydalanır' ilkesini hatırlattı.
İBB Başkanı İmamoğlu’nun tutuklandığı 19 Mart sürecine ilişkin MHP’den hukuk uyarıları sürüyor. Operasyondan 10 gün sonra MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldız’dan ‘Mutlak zorunluluk yoksa tutuklama yerine başka tedbirler düşünülmelidir’ çıkışı gelmiş ardından Bahçeli ‘İmamoğlu suçsuzsa beraat etsin, suçluysa cezasını çeksin’ çağrısı yapmıştı. Meclis’teki HSK seçimleri öncesi bir açıklama daha yapan Yıldız, bu kez de bağımsız ve tarafsız hukuk uyarısı yaptı. ‘Suçsuzluk karinesinin esas alındığı’ hukuk düzenine işaret etti.
TUTUKLU YARGILAMA EN SON TEBDİR OLMALI
MHP lideri, İBB'ye yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan İmamoğlu hakkındaki mahkeme sürecine dikkat çekmiş ve “Şayet zanlı Ekrem İmamoğlu suçsuzsa beraatı, değilse tecziyesi maşeri vicdana muvafık halde mutlaka ve olabilecek en kısa sürede temin edilmelidir” ifadelerini kullanmıştı. MHP Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız da 'masumiyet karinesi ve düşman ceza hukuku' tartışmaları için "Mutlak zorunluluk yoksa, tutuklama yerine başka tedbirler düşünülmelidir" yorumunu yapmıştı.
SUÇSUZLUK KARİNESİ ESASLI ALENİ DURUŞMA
Bahçeli’nin hukukçu kurmayı Yıldız’ın ‘masumiyet karinesi’ ve ‘şüpheden sanık faydalanır’ vurgulu son açıklaması ise dikkat çekti. Hukuk uyarısı yapan Yıldız, ‘Duruşmaların aleni, davaların makul sürede sonuçlandığı, delillerin vasıtasız olduğu’ bir yargı düzenine işaret etti. “Suçsuzluk karinesinin esas alındığı, şüpheden sanığın faydalandığı, kimsenin kendini suçlamaya zorlanmadığı, bağımsız ve tarafsız mahkemelerde doğal hakimlerin görev aldığı hukuk devletinde tatbikatın içindeki kişilerin hukuk bilgisi ve vicdanına emanetiz” dedi.
‘BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ YARGI SUÇSUZLUK KARİNESİNİ ESAS ALMALI’
MHP’DEN HUKUK VE ADALET UYARISI: MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından kamuoyunda yeniden gündeme gelen ‘düşman ceza hukuku’ ve ‘masumiyet karinesinin ihlali’ tartışmalarına ilişkin bir açıklamada bulundu. Son aylarda kamuoyunda en sık dile getirilen kavramların ‘masumiyet karinesi’ ve ‘düşman ceza hukuku’ olduğunu hatırlatan Yıldız, Anayasa’nın 38/4. maddesini anımsatarak “Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılamaz” dedi. Bu düzenlemenin bir karineyi ifade ettiğini, ancak ceza muhakemesinde esas olanın ‘şüpheden sanık yararlanır’ ilkesi olduğunu ifade etti.
Yıldız “Ceza muhakemesi, suça konu fiilin işlenip işlenmediği, işlenmişse failin kim olduğu ve faille eylem arasındaki bağın ne olduğunun tereddüde yer bırakmayacak şekilde tespit edilerek eyleme uygun hangi yaptırımın uygulanacağı sorularının cevaplandığı ve bu surette maddi gerçekliğe ulaşmanın hedeflendiği uzun ince bir yoldur. Çoğu koruma tedbirinin, özellikle kamu menfaati amacıyla hürriyeti kısıtlamanın, tutuklama koruma tedbirinin masumiyet karinesi ile ne ölçüde bağdaştığı, aslında akademik bir tartışma konusudur. Ceza Yargılamasında ‘ölçülülük’ ilkesi ayaklar altında kalmıyorsa, mutlak zorunluluk yoksa, tutuklama yerine başka tedbirler düşünülmelidir” dedi.
Yıldız’ın ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, X hesabından yayımlanan yazılı açıklamasında 19 Mart sürecine ilişkin konuştu. Bahçeli “Ekrem İmamoğlu’yla ilgili mahkeme süreçlerinin ivedilikle görüşülüp karara bağlanması gerekmektedir. Şayet zanlı Ekrem İmamoğlu suçsuzsa beraatı, değilse tecziyesi maşeri vicdana muvafık halde mutlaka ve olabilecek en kısa sürede temin edilmelidir” dedi.
SUÇSUZLUK KARİNESİNİ ESAS ALAN HUKUK VURGUSU: MHP’li Yıldız, TBMM’de dün yapılan HSK seçimleri öncesinde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla yargı ilkelerine dikkat çekti. HSK üyeliklerinin belirlenmesinin adaletin temel ilkeleriyle doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayan Yıldız, ideal bir hâkimde bulunması gereken nitelikleri hatırlattı. Yıldız paylaşımında, “Suçsuzluk karinesinin esas alındığı, şüpheden sanığın faydalandığı, kimsenin kendini suçlamaya zorlanmadığı, bağımsız ve tarafsız mahkemelerde doğal hâkimlerin görev aldığı, duruşmaların aleni, davaların makul sürede sonuçlandığı, delillerin vasıtasız olduğu, insan haklarına saygı duyan, koruyucu adaleti kuran, yargı denetimine bağlı olan hukuk devletinde; tatbikatın içindeki kişilerin hukuk bilgisi ve vicdanına emanetiz” ifadelerini kullandı. Yıldız, Mecelle’de hâkimlik için sıralanan meslek kurallarını da hatırlatarak şu satırları paylaştı: “Hâkim; hâkim, fehm, müstakîm, emîn, mekîn ve metîn olmalıdır. Bilgin, zeki, doğru, güvenilir, vakar sahibi, sağlam olmalıdır.”