Bakırhan'dan CHP'ye uyarı: Birileri CHP'yi dışarı itmeye çalışıyor, ortada bir oyun olabilir, sürece daha çok dahil olun

Bakırhan'dan CHP'ye uyarı: Birileri CHP'yi dışarı itmeye çalışıyor, ortada bir oyun olabilir, sürece daha çok dahil olun

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, 'Terörsüz Türkiye' sürecinde CHP'nin tutumuna ilişkin konuştu. 19 Mart operasyonları sonrası CHP'nin tutumunun nötr olduğunu belirten Bakırhan, "Birileri CHP'yi süreç dışına itmeye çalışırsa ortada bir oyun vardır. CHP bu oyunu görmeli ve sürece daha çok dahil olmalı. Süreç dışında kalan, tarih dışında kalır. Tarih dışı kalmak da siyasetin doğasına aykırı." dedi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Mezopotamya Ajansı'na konuştu. 'Terörsüz Türkiye' sürecine ilişkin açıklama yapan Bakırhan, CHP'nin tutumunu değerlendirdi. CHP’nin Ekim 2024’te başlayan sürecin ilk aşamasında ne tam karşı ne de tam destek veren temkinli bir tutum izlediğini ifade eden Bakırhan, bu dönemde özellikle CHP lideri Özgür Özel’in söylemlerinin umut verici olduğunu dile getirdi. Ancak sürecin ikinci aşamaya geçmesiyle birlikte CHP’nin belirsiz bir pozisyona savrulduğunu savunan Bakırhan, İmralı komisyonuna üye verilmemesini, bazı açıklamaları ve Meclis’e sunulan raporu eleştirerek, partinin sürece 'patinaj yaparak' başladığını söyledi. CHP’nin süreç dışında kalmaya itilmesinin siyasi bir oyun olabileceğini belirten Bakırhan, CHP'nin sürece daha fazla dahil olması gerektiğini ifade etti.

Bakırhan'ın açıklamaları şöyle;

"CHP, Ekim 2024'te başlayan sürecin ilk aşamasında temkinli bir destek verdi. Yani ne tam karşı, ne tam içinde... Sanki bir köprünün ortasında durarak iki yakayı da izleyen bir gözlemci gibiydi. Özellikle Sayın Özel'in ilk aşamadaki söylem ve katkıları oldukça pozitifti ve hepimizi umutlandırdı. 19 Mart operasyonlarından sonra ise nötr bir belirsizliğe gömüldü. Sanki sahnede durduğu yerden ne olup bittiğini anlamaya çalışan, seyirci ile oyun arasında kalmış bir aktör gibi. İlk aşama büyük ölçüde devlet-PKK-Öcalan üçgeninde cereyan ettiği için siyasetin dâhili henüz belirgin değildi. Ancak süreç ikinci aşamaya geçtiğinde, top artık siyaset kurumunun sahasına yuvarlandı. Bu aşamada söylenen her kelimenin, atılan ya da atılmayan her adımın etki gücü ilk aşama gibi olmayacaktı. Ki öyle oldu. Bu durum bütün partiler için geçerli. Hatanın maliyetinin ağır olacağı bir aşamaya geçtik.

"CHP İKİNCİ AŞAMAYA PATİNAJ YAPARAK BAŞLADI"

CHP, maalesef bu ikinci aşamayı patinaj yaparak başladı. İmralı komisyonuna üye vermeme kararı ilk kırılma noktasıydı. Bu, sadece bir 'hayır' değil, tarihi bir tercihti. Özgür Özel'in kongrede DEM Parti ve Kürtlere yönelik "Stockholm sendromu" söylemi de bir duygu kırılması yarattı. Sayın Özel'in daha sonra bunu düzelten açıklamalarını tabii ki önemsiyorum. Üçüncü kırılma noktası maalesef Meclis'e sunulan rapor oldu. Cumhuriyetin kurucu partisi, aynı zamanda sorunun ortaya çıkışında tarihsel sorumluluğu olan, kendi içinde demokratik eğilimleri barındıran bir partinin daha cesur bir tutum almasını bekliyoruz. 1989'daki raporun bile çok gerisine düşen bir yerde olmak düşündürücüdür.

"CHP SÜREÇ DIŞINA İTİLİRSE ORTADA BİR OYUN VARDIR, CHP BUNU GÖRMELİ"

19 Mart operasyonları sonrası CHP'ye yönelik her geçen gün artan operasyonların kendilerini zorladığını biliyorum ve anlıyorum. Bu, CHP ve tabanı için büyük bir şok oldu. Belki de ilk defa bu düzeyde sistematik bir baskıya maruz kaldılar. Daha önce hiç deneyimlemedikleri bir fırtınanın içine girdiler. Bu durum sürece mesafe kurmalarına neden olmuş olabilir. Ancak burada önemli bir noktayı vurgulamak istiyorum; eğer birileri CHP'yi süreç dışına itmeye çalışıyorsa, demek ki ortada bir oyun var. CHP bu oyunu görmeli ve daha çok dahil olarak ve inisiyatif alarak boşa çıkarabilir. Fırtınadan kaçmak değil, fırtınada doğru bir biçimde yelken açmak hayat kurtarır. Türkiye'nin geleceğinde söz sahibi olmak isteyen bir parti, ülkenin yüz yıllık bir meselesinde çözüm iddiasını güçlü bir biçimde ortaya koymalıdır.

"SÜREÇ DIŞINDA KALAN, TARİH DIŞINDA KALIR"

Naçizane önerim şudur; CHP, iktidar karşıtlığının süreç karşıtlığına dönüşmemesine dikkat etmeli. İktidara karşı sonsuz muhalefet en doğal hakkıdır ama süreç konusunda müşterekleri arttırmaya odaklanabilmeliyiz. Süreç dışında kalan, tarih dışında kalır. Tarih dışı kalmak da siyasetin doğasına aykırıdır.

YORUMLAR (6)
6 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN