Bir kilosu 250 bin liradan satılıyor! Ağustos ayında ekiliyor kasım ayında hasat ediliyor... Tek bir yerde yetişiyor

Bir kilosu 250 bin liradan satılıyor! Ağustos ayında ekiliyor kasım ayında hasat ediliyor... Tek bir yerde yetişiyor

Türkiye'nin dört bir yanı verimli topraklarla çevreliyken her bölgenin kendine has üretim yaptığı sebzeler ve meyveler bulunuyor. Bu kapsamda bu bitkide tek bir yerde yetişiyor üstelik kilosu 250 bin liradan satılıyor. Ağustos ayında ekimi yapılan bitkinin hasadı ise Kasım ayında başlıyor. Hasadının başlamasıyla çiftçiler satış için heyecan yaşıyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Hem dünyada hem Türkiye’de oldukça değerli baharat türü olan safran, ülkemizde Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yetiştiriliyor. Safranın ekimi Ağustos ayında yapılırken hasadı ise ekim-kasım aylarında gerçekleştiriliyor. Güzel kokulu ve mor renkli çiçek açan bu bitki 15 ila 30 cm uzunluğuna ulaşabiliyor. Bu yıl ise safran hasadının bereketli olduğu söyleniyor.

8 KÖYDE ÜRETİM YAPILIYOR

Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safran, hem yemeklerde hem boya sanayinde hem kozmetikte kullanılan bir ürün iken daha birçok farklı alanda kullanılıyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, safranda verimli bir sezonu geride bıraktıklarını söyleyerek, 8 köyde 28 üreticiyle 81 dekar alanda üretim gerçekleştirildiğini aktardı. Ayvalık, "Gayet verimli ve güzel bir üretim yılı oldu. Hedeflediğimiz rakam 35 kilogramdı. Bu miktara ulaştık” dedi.

safran-1.jpg

Üreticilerin ilk kez bu sene “Safranova” projesi kapsamında aldıkları kurutma makineleri sayesinde safran çiçeklerini yeni bir yöntemle kurutmaya başladıklarını anlatan Ayvalık, geçen yıl yaptıkları safran çalıştayı hakkında şunları söyledi:

"Burada bir dizi kararlar aldık. Üreticilerimizin ürünlerini marka değeri yüksek olarak nasıl pazarlayabiliriz, nasıl değerlendirilebiliriz, hangi alet ve makinelere ihtiyacımız var? Bunlar kapsamında bir hedef skalası ortaya koyduk. Bunları da bu sene uygulamaya başladık. Soğanların kalibre edilmesi, arazilerin sürülmesi, tavaların ve tahtaların yapılmasıyla ilgili gerekli bütün alet ve makinelerin alımını gerçekleştirdik."

safran-2.jpg

Safranbolu safranına 2009'da Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odasının başvurusuyla coğrafi işaret tescili aldıklarını ifade eden Ayvalık, "Bu sene yine Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odasının başvurusuyla Avrupa Birliği coğrafi işaret başvurusu yapıldı. Onların resmi gazetelerinde yayınlandı. 7 Aralık'ta şayet bir başvuru olmazsa tescil edilecek. Artık Avrupa nezdinde de coğrafi işaretli bir safran ürünümüz olacak” diye konuştu.

safran-4.jpg

KİLOSU 250 BİN LİRADAN SATILIYOR

“Mucize bitki” olarak bilinen safran ağırlığının 100 bin katına kadar sıvıyı sarı renge boyayabiliyor ve birçok farklı sektörde kullanılıyor. Kilosu 250 bin liradan alıcı bulduğu için “dünyanın en pahalı bitkisi” unvanına sahip. Öte yandan 80 bin adet çiçekten yalnızca yarım kilo safran elde edilebiliyor.

safran-5.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN