Biyolog ne demektir, görevleri nelerdir? Biyolog olma şartları

Biyolog ne demektir, görevleri nelerdir? Biyolog olma şartları

İnternetin en çok aranan konularından biri meslek grupları ile ilgili. Merak edilen bir meslek biyolog olarak biliniyor. Peki biyolog nedir? Nasıl olunur? Tüm detaylar haberimizde.

İnsanlar biyologlar ile ilgili araştırmalarına devam ediyor. Peki biyolog ne demektir? Biyolog görevleri nedir? Biyolog olma şartları nelerdir? Biyologlar ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

BİYOLOG NE DEMEKTİR

Biyologlar canlılar üzerinde araştırma yaparak canlı sınıflandıran bilim insanlarıdır. Gelişen ülkelerin oldukça gözde bir mesleğidir. Biyologlar için kamu kurumlarında yeterli kadro açılmadığı bilinmektedir.

BİYOLOG GÖREVLERİ

Biyologlar farklı sektörlerde çalışabilirler. Çalıştıkları kuruma göre de görevleri değişkenlik gösterir. İki sınıfa ayırmak gerekirse biyologlar araştırma yapanlar ve uygulama yapanlar olarak ikiye ayrılabilir. Araştırma yapma sınıfında olan biyologlar canlıları inceler, verileri sınıflandırırlar, incelenen canlıların dünyaya olan etkilerini analiz eder ve canlılar için yaşam koşullarını araştırırlar. Uygulama yapan biyologlar ise radyoaktif, kimyasal ve biyolojik ürünlerin canlılara olan etkisini araştırır. Toprakta ve suda bulunan kir düzeyini tespit ettikten sonra kirlenmiş alanlar için çalışmalar yaparlar. Bakteri, parazit ve virüslerin üremelerini, canlılara olan etkilerini inceler ve içme ve tarım için kullanılan sulardaki bakteriyolojik tahlilleri yaparlar.

Biyolog Görevleri ve Başvuru Şartları

BİYOLOG NASIL OLUNUR

Biyolog olmak için üniversitelerde bulunan Biyoloji bölümü tamamlanır. Biyoloji bölümü 4 senelik bir bölümdür. Üniversite tercihlerinde sayısal puanla öğrenci seçilmektedir. Üniversitelerdeki Biyokimya Teknikerliği, Tıbbi Laboratuvar Teknikeri, Sağlık Laboratuvar, Patoloji Laboratuvar Teknikeri, Çevre Koruma gibi 2 senelik ön lisans bölümleri tamamlayan kişiler DGS'ye girerek Biyoloji bölümüne geçiş yapabilmektedir.

BİYOLOG ÇALIŞMA ALANLARI

Biyologlar sağlık kuruluşlarında ve laboratuvarlarda; tıbbi araştırma ünitelerinde, ilaç sektöründe, çevre koruma alanlarında, ilaç ve kozmetik ürünlerle ilgili ruhsat aşamalarında, biyoteknolojik çalışmalar yapan kuruluşlarda, nükleer tesislerde, hidrobiyoloji ve su ürünleri ile ilgili çalışma yürütülen kurumlarda, vektör canlı kontrol çalışmalarında, milli park ve yaban hayatı yöneticiliği alanlarında, ilaç ve ham maddelerin kontrol edilmesinde, biyoloji programları geliştirilmesinde, biyomedikal alanda, ÇED yani çevresel etki değerlendirmesi raporları hazırlanmasında, gümrüklerde ülkeye girecek yasak canlıların denetlenmesinde, Tarım ve Ormancılık alanlarında, biyolojik ürünlerin standartlarının belirlenmesinde, gıda kontrol laboratuvarlarında ve arıtma tesislerinde görev alabilirler.

BİYOLOG İŞ OLANAKLARI

Biyologların birçok sektörde çalışma imkanı vardır ancak kamuda biyologlar için yeterli kadro açılmamaktadır. Kendini geliştiren biyologların özel sektörde iş bulma olasılığı da daha yüksektir. Aynı zamanda Biyoloji bölümü mezunu olan kişiler formasyon eğitimi aldıktan sonra Biyoloji Öğretmeni olarak görev yapabilmektedir. Biyologlar değişen kanun sonrasında sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına alınmışlardır bu sebeple hemşire ve sağlık teknikeri görevlerini de üstlenebilirler. Biyologların eczacı olup olamayacağı da sık sık araştırılan konulardan biridir ancak biyologlar eczacılık yapamaz. Eskiden biyologlar TUS'a girebiliyor ve tıbbi mikrobiyoloji veya biyokimya alanlarında görev alabiliyordu ancak artık biyologlar TUS'a giremiyor. Biyologlar hastane ve laboratuvarlarda da görev alabiliyor. Biyologlar bilirkişi olmak için de başvuru yapabiliyorlar. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN