Bu fiyatı duyan erikle arasına mesafe koyacak! Gram altından bile daha pahalı…

Zengin topraklara sahip olan Türkiye’de o meyvenin hasadı Bursa’da başladı. Fiyatı gram altından bile yüksek olan meyveye Arap şeyhlerinden yoğun bir talep var. İşte konuya ilişkin detaylar…

Türkiye’nin en erken erik hasadı Bursa’da başlarken, eriğin kilosu duyanları adeta şaşkına çevirdi. Ziraat mühendisi Mustafa Kutay Ası tarafından üretilen erik en çok Arap Şeyhlerinden ilgi görüyor. Gram altından bile pahalı olmasına rağmen kapış kapış satılıyor. Fiyatı gramajına göre 70 ila 100 lira arasında değişirken kilo fiyatı “yok artık” dedirtiyor.

yeni-proje-1-007.jpg

GRAM ALTIN BİLE BU KADAR PAHALI DEĞİL

25 yaşındaki ziraat mühendisi Mustafa Kutay Ası, Türkiye'nin en erken erik hasadını yaptı. Hasat ettiği eriklerin kilosunu 3 bin 500 TL'den satan Ası, özellikle de Arap Şeyhlerinin ilgi gösterdiğini ve sofralarından eksik olmadığını belirtti. Herkesin ziraat mühendisi olduğu Ası ailesi kış mevsiminde yetiştirdiği erikleri Birleşik Arap Emirlikleri şeyhlerine satıyor. Öte yandan dünyanın dört bir yanına internet üzerinden erik satışı yapıyorlar. Yaklaşık 800 metrekarelik alanda kurduğu serada erik üreten genç girişimci Mustafa Kutay Ası, İznik'in tanıtımına da katkıda bulunmak için erikleri çini kase ile yolluyor.

yeni-proje-2-007.jpg

“AĞAÇLARA BEBEK GİBİ BAKIYORUZ”

Hasada devam eden Mustafa Kutay Ası, "Müthiş bir ilgi var. Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Arap şeyhleri yoğun erik istiyorlar. Eriklerimizin kilosu 3 bin 500 TL'dir. Ağaçlarımıza 12 ay boyunca bebek gibi bakıyoruz. Akıllı seramızda toprak ve sera sıcaklığını ısıtma sistemi kullanarak ayarladık ve erken hasadı mümkün kıldık. Fakat bunu başarmak bizim için oldukça maliyetli oldu. Isıtma için kullandığımız kömürün masrafı bu sene kış ayının ülkemizde çok sert geçmesinden dolayı 200 bin lirayı buldu” dedi.

yeni-proje-3-006.jpg

Erken hasat papaz eriğini almak için Marmaris'ten İznik'e geldiğini ifade eden Özdemir Yiğit ise, “Sosyal medyada erik üretimini duydum, soluğu hemen burada aldım. Eriklerin lezzeti ise harika” diye konuştu.

yeni-proje-4-003.jpg