Bunu satanın elinde kalmıyor! Ne pamuk ne de zeytin... Amerika'ya rekor satış: Almanya ve Fransa'ya ihracat rekoru kırdı

Bunu satanın elinde kalmıyor! Ne pamuk ne de zeytin... Amerika'ya rekor satış: Almanya ve Fransa'ya ihracat rekoru kırdı

Zengin topraklara sahip olan Türkiye, ürettiği ürünleri yalnızca kendi iç pazarında değil başka ülkelere de ihraç ederek adından söz ettirmeye devam ediyor. Özellikle de bu ürünün satışına resmen yetişilmiyor. Almanya ve Fransa’ya ihracat rekoru kırılırken Amerika’ya da rekor satış yapılıyor. İşte talep gören o ürün…

Ülkemizde yetişen bazı ürünler yurt dışında ciddi talep gördüğü için hem önemli ihracat ürünleri arasında yer alıyor hem de ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağlıyor. Bunlar arasında yer alan kuru incir ise başta ABD olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Öyle ki son bir yılda ABD’ye ihraç edilen kuru incir ihracatı yüzde 42 artarak 50 milyon dolara yükseldi.

yeni-proje-18-001.jpg

DÜNYANIN EN KALİTELİ İNCİRLERİ ORADA YETİŞİYOR

Yeni Söke'de yer alan habere göre, dünya üzerindeki en kaliteli incirlerin yetiştiği yerlerden biri ülkemizin göz bebeği olan Aydın’dır. Aydın’ın önemli ihracat ürünü olan kuru incir her geçen gün daha önemli bir hal almaya başladı. Öyle ki son 30 yıl içinde 30 bin ton kuru incir üretimi 90 bin tona kadar yükseldi. Öte yandan Ege Bölgesi’nde yapılan kuru meyve ihracatında, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ihracatı toplam ihracatın yüzde 94’ünü oluşturuyor.

yeni-proje-19-001.jpg

SON 1 YILDA YÜZDE 42’LİK ARTIŞ

Sağlığa faydalarıyla da önemli besinler arasında yer alan kuru incir ihracatı son zamanlarda yüzde 22’lik artış göstererek 203 milyon dolardan 251 milyon dolara kadar çıktı. Öte yandan ABD’de 5 yıldır sürdürülen “TURQUALITY” projesi kapsamında ABD’ye yapılan kuru incir ihracatı son bir yıl içinde yüzde 42’lik bir artış göstererek 35 milyon dolardan 50 milyon dolara çıktı ve zirveyi sağlama aldı.

yeni-proje-20-002.jpg

Yalnızca ABD’ye değil kuru incir ihracatında güçlü pazarlar arasında yer alan Fransa’ya 29 milyon dolarlık ihracat başarısı elde edilirken, Almanya’ya ise 28 milyon dolarlık kuru incir ihraç etme başarısı sağlandı.

yeni-proje-21-001.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN