Büyükada muharebesi

Büyükada muharebesi

2018’de aylık 2 bin TL’ye TÜGVA’ya kiralanan Büyükada İskelesi’nin üst katı üçüncü kişilere devredilince İBB tahliye başvurusu yaptı. Ancak mahkeme kararına rağmen mekan boşaltılmadı. Anlaşmazlık son olarak devlet görevlilerini de karşı karşıya getirdi. Binanın tahliyesi için gelen belediye çalışanlarını polis darp etti.

Büyükada İskelesi’nin üst katı eski İBB yönetimince 10 yıllığına TÜGVA’ya devredildi. Ancak yeni yönetim geçen yıl kafenin usule aykırı olarak üçüncü kişilere devredildiğini tespit edince yargıya gitti. Mahkeme ara kararda tahliyeye hükmetti, vakfın itiraz başvuruları reddedildi. Tahliyenin önünde engel kalmamasına rağmen vakıf alanı boşaltmadı. Adalar Kaymakamlığı da talep ettiği evraklar ulaştırılmasına rağmen olayı sürüncemede bıraktı.

BELEDİYE GÖREVLİLERİ TAHLİYEYE GİTTİ POLİS DUVAR ÖRDÜ

Hukuki süreçte sona gelinirken İBB ekipleri tahliye için iskeleye gitti ancak polis işleme dahil olunca arbede çıktı. Aralarında zabıta müdürünün de bulunduğu dört kişinin darp edildiği belirtildi. Müdahale eden polis ekiplerinin, kaymakamlıktan gönderilen ‘tahliyeyi durdurun’ yazısını gerekçe gösterdiği gündeme yansıdı. Yaşananlar sosyal medyada tepkilere yol açtı. İBB Sözcüsü Murat Ongun da “Tahliyenin önünde hukuki bir engel yok” paylaşımı yaptı.

birincisayfa.jpg

Vakıf kiraya vermiş

Tahliye için giden zabıta ile polis arasındaki arbede kameraya yansıdı. Öte yandan vakfın sudan ucuza sözleşme yaptığı alanı organizasyon şirketlerine kiraladığı öne sürüldü.

Büyükada'da hukuksuzluk

İBB’nin AK Parti dönemindeki yönetiminde TÜGVA’ya kiralanan Büyükada İskelesi’ndeki kafeterya üçüncü kişilere devredilince büyükşehirin yeni yönetimi, tahliye istedi. Kafe, mahkeme kararıyla İBB’ye devredildi. Ancak yargı kararına rağmen iskeledeki işletme boşaltılmadı. Zabıta mahkeme kararını uygulamak için Büyükada’ya gidince polis engeliyle karşılaştı. Polisin zabıtayı darbetmesi görüntülerine sosyal medyada “Polisin mahkeme kararının uygulanmasını engellemesi kabul edilemez” tepkisi yağdı.

Büyükada İskelesi’nin üst bölümü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin önceki AK Partili yönetimi 2018 yılında Cumhurbaşkanı Eredoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın kurucusu olduğu Türkiye Gençlik Vakfı’nna (TÜGVA) 10 yıllığına kiraya verildi. Ancak aylık 2 bin 500 TL’ye TÜGVA tarafından işletilen iskelenin üst katı 3’üncü kişilere devredilince İBB’nin CHP’li yeni yönetimi tahliye için hukuki süreci başlattı. Mahkeme TÜGVA tarafından kullanılan Büyükada İskelesi’nin üst katınının İBB’ye devredilmesine karar verdi. TÜGVA, tahliye kararına rağmen burayı boşaltmadı.


ALAN USÜLSUZ KULLANILDI:

Polisin mahkeme kararını engellediği Büyükada İskelesi ile ilgili yaşanan süreç şöyle gelişti: “Büyükada İskelesinin üst bölümü, 2018 yılında Türkiye Gençlik Vakfı’na 10 yıllığına kiraya verildi. İBB, 7 Şubat 2020 tarihinde Şehir Hatları A. Ş’ye bir yazı yazarak Büyükada İskelesinin üst katının intifa sözleşmesine aykırı olarak 3. kişilere devredildiğinin tespit edildiğini, kira sözleşmesinin feshedilerek bu alanın İBB’ye teslim edilmesini istedi. Alanın zamanında tahliye edilmemesi üzerine İBB, 11 Eylül 2020 tarihinde TÜGVA’ya ihtar göndererek, 7 gün içerisinde tahliye edilmesini istedi. Alanın tahliye edilmemesi üzerine, bu kez İBB, prosedüre uygun olarak 6 Ocak 2021 tarihinde tekrar Adalar Kaymakamlığı’na yazı göndererek tahliye talebinde bulundu.

KAYMAKAMLIK TAHLİYEYİ SÜRÜNMECEDE BIRAKTI:

Adalar Kaymakamlığı, önce 26 Ocak 2021 tarihi için tahliye emri verdi. Daha sonra hava muhalefeti nedeniyle TÜGVA temsilcilerinin gelmemesi gerekçesiyle, tahliye gününü 2 Şubat 2021 tarihine erteledi. Bu arada TÜGVA’nın tahliye işleminin iptali için açtığı davada, mahkeme 27 Ocak 2021 tarihinde, yürütmeyi durdurma kararı aldı. Tahliye sürecini durdurdu. Ancak daha sonra İstanbul 2. İdare Mahkemesi, 28 Mayıs 2021 tarihli kararıyla, tahliye işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi. Böylece tahliye işleminin önünde hukuki bir engel kalmadı. Bu kararla birlikte İBB, 9 Haziran 2021 tarihinde yeniden Adalar Kaymakamlığı’na yazı yazarak, söz konusu yerin tahliye edilerek, İBB’ye teslim edilmesini istedi. Kaymakamlık, 18 Haziran 2021 tarihinde İBB’ye yazı yazarak, Büyükada İskelesi üzerinde Türkiye Gençlik Vakfı’na kiraya verilen alanın tahliyesinin yapılabilmesi için Şehir Hatları A.Ş. ile TÜGVA arasındaki kira sözleşmesinin usulüne uygun olarak sona erdiğine dair bilgi ve belgelerin gönderilmesini istedi. Şehir Hatları A.Ş. de istenilen bilgi ve belgeleri, 8 Temmuz 2021 tarihinde Adalar Kaymakamlığı’na gönderdi.

İSTİNAF DA TÜGVA’NIN İTİRAZINI REDDETTİ:

Bu arada TÜGVA’nın İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin yürütmenin durdurulması isteminin reddine dair karara karşı yaptığı itirazı da İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Onuncu İdare Dava Dairesi reddetti. Büyükada İskelesi’nin üst kısmının tahliyesine ilişkin Adalar Kaymakamlığı’na yazılan 9 Haziran 2021 tarihli yazının üzerinden 60 günün üzerinde süre geçti. İlgili mahkeme kararlarıyla, söz konusu alanın tahliyesine ilişkin hukuki hiçbir engel kalmadı.

POLİS MAHKEME KARARINI UYGULATMADI:

Hukuki süreçte sona gelinirken İBB ekipleri tahliye için iskeleye gitti ancak polis ekipleri işleme dahil olunca arbede meydana geldi. Yaşananlar sosyal medyada tepki çekti. Mahkeme kararlarının ardından alanın tahliyesine ilişkin hukuki hiçbir engel kalmadığına dikkat çeken İBB, tahliye işlemini engelleyen kişi ve kurumlar için hukuki süreç başlatılacağını duyurdu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu polisin büyükşehir zabıtasına müdahalesi sonrası Büyükada’ya gitti. Sosyal medyadan “Mahkemenin kararını polisin uygulatmaması kabul edilemez” tepkisi yağdı.

TÜGVA’NIN SAVUNULMASI İDARİ USULE AYKIRI:

İBB Sözcüsü Murat Ongun “Tahliyenin önünde hiçbir hukuki engel yok. Bu vakfın İBB’ye karşı savunulması idari usullere aykırı” paylaşımı yaptı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da “Hukuk dışı davrananlara müdahale yerine halkın haklarını koruyanlar darp ediliyor” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (37)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
37 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN