İBB, 3. şahsa devredilen kafeyi tahliye etmek istedi, ortalık karıştı

Büyükada İskelesi'nin üst katının işletmeci tarafından 3. şahsa kiralanması üzerine, İBB'nin mahkeme kanalıyla başlattığı tahliye sürecinde sona gelindi. Sürecin İBB'nin lehine sonuçlanmasının ardından TÜGVA'nın işlettiği Büyükada İskelesi'nin üst katında tahliye süreci başladı. İBB, mahkeme kararına rağmen tahliye işlemini engelleyen kişi ve kurumlar için hukuki süreç başlatılacağını duyururken, tahliye sırasında polisin zabıta görevlilerine müdahalesi ise olay yarattı.

Büyükada İskelesi'nin üst bölümü, 2018 yılında Türkiye Gençlik Vakfı'na (TÜGVA) 10 yıllığına kiraya verildi. Ancak, TÜGVA tarafından kullanılan Büyükada İskelesi’nin üst katı mahkeme kararıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) devredildi. TÜGVA, tahliye kararına rağmen burayı boşaltmadı. Mahkeme kararlarının ardından alanın tahliyesine ilişkin hukuki hiçbir engel kalmadığına dikkat çeken İBB, tahliye işlemini engelleyen kişi ve kurumlar için hukuki süreç başlatılacağını duyurdu.

İBB zabıtalarının tahliye işlemleri için bulunduğu Büyükada İskelesi üst katından bağrışma sesleri yükselirken, zabıtaların itiştirilerek merdivenlerden aşağı indirildiği o görüntüler tepkilere yol açtı.

Tahliye işleminin polis tarafından engellenmesinin ardından Büyükada'ya gelen Canan Kaftancıoğlu, TÜGVA'nın söz konusu yeri 2 bin 500 liraya kiraladıktan sonra üçüncü kişilere devrettiğini ileri sürdü.

canann.jpgCHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, basın açıklamasında mahkeme kararının uygulanmamasını eleştirdi

ŞEHİR HATLARI A.Ş. ALANIN İBB'YE TESLİM EDİLMESİNİ İSTEDİ

Büyükada İskelesi'nin TÜGVA'dan alınıp İBB'ye teslim edildiği süreçte ise şunlar yaşandı:

"Büyükada İskelesinin üst bölümü, 2018 yılında Türkiye Gençlik Vakfı’na 10 yıllığına kiraya verildi. İBB, 7 Şubat 2020 tarihinde Şehir Hatları A. Ş’ye bir yazı yazarak Büyükada İskelesinin üst katının intifa sözleşmesine aykırı olarak 3. kişilere devredildiğinin tespit edildiğini, kira sözleşmesinin feshedilerek bu alanın İBB’ye teslim edilmesini istedi.

Alanın zamanında tahliye edilmemesi üzerine İBB, 11 Eylül 2020 tarihinde TÜGVA’ya ihtar göndererek, 7 gün içerisinde tahliye edilmesini istedi. Alanın tahliye edilmemesi üzerine, bu kez İBB, prosedüre uygun olarak 6 Ocak 2021 tarihinde tekrar Adalar Kaymakamlığı’na yazı göndererek Büyükada İskelesi'nin üst kısmının tahliye edilmesi talebinde bulundu.

zabita.jpg

TÜGVA, TAHLİYE İŞLEMİNİN İPTALİ İÇİN DAVA AÇTI

Adalar Kaymakamlığı, önce 26 Ocak 2021 tarihi için tahliye emri verdi. Daha sonra hava muhalefeti nedeniyle TÜGVA temsilcilerinin gelmemesi gerekçesiyle, tahliye gününü 2 Şubat 2021 tarihine erteledi. Bu arada TÜGVA’nın tahliye işleminin iptali için açtığı davada, mahkeme 27 Ocak 2021 tarihinde, yürütmeyi durdurma kararı aldı. Tahliye sürecini durdurdu. Ancak daha sonra İstanbul 2. İdare Mahkemesi, 28 Mayıs 2021 tarihli ve 2021-158 sayılı kararıyla, tahliye işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi. Böylece tahliye işleminin önünde hukuki bir engel kalmadı. Bu kararla birlikte İBB, 9 Haziran 2021 tarihinde yeniden Adalar Kaymakamlığı’na yazı yazarak, söz konusu yerin tahliye edilerek, İBB’ye teslim edilmesini istedi.

Adalar Kaymakamlığı, 18 Haziran 2021 tarihinde İBB’ye yazı yazarak, Büyükada İskelesi üzerinde Türkiye Gençlik Vakfı’na kiraya verilen alanın tahliyesinin yapılabilmesi için Şehir Hatları A.Ş. ile TÜGVA arasındaki kira sözleşmesinin usulüne uygun olarak sona erdiğine dair bilgi ve belgelerin gönderilmesini istedi. İstenen bilgi ve belgelerin Adalar Kaymakamlığı’na iletilmesi için Şehir Hatları A.Ş.’ye İBB tarafından bildirim yapıldı. Şehir Hatları A.Ş. de istenilen bilgi ve belgeleri, 8 Temmuz 2021 tarihinde Adalar Kaymakamlığı’na gönderdi.

tahliye.jpg

ALANIN TAHLİYESİNE İLİŞKİN HUKUKİ ENGEL KALMADI

Bu arada TÜGVA’nın İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin yürütmenin durdurulması isteminin reddine dair karara karşı yaptığı itiraz üzerine, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Onuncu İdare Dava Dairesi'nin 06.07.2021 tarihli kararı ile itirazın reddine kesin olarak karar verildi. Büyükada İskelesi'nin üst kısmının tahliyesine ilişkin Adalar Kaymakamlığı'na yazılan 9 Haziran 2021 tarihli yazının üzerinden 60 günün üzerinde süre geçti. İlgili mahkeme kararlarıyla, söz konusu alanın tahliyesine ilişkin hukuki hiçbir engel kalmadı.

"ÇARPITMA HABERLERE İLİŞKİN HUKUKİ GİRİŞİMLER BAŞLATILACAK"

İBB'den yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

"Büyükada İskelesi'nin üst bölümünün tahliyesine ilişkin mahkeme kararlarını uygulayıp, hukuku işlettiği gibi bu açık mahkeme kararlarına rağmen, hukuk hiçe sayılarak yapılan tek taraflı, çarpıtma haberlere ilişkin de gerekli hukuki girişimleri başlatacak. Bu konunun da takipçisi olacak."

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun sosyal medyadan TÜGVA vakfının Büyükada İskelesi'ndeki üçüncü şahıslata verilerek yapılan organizasyonların fotoğraflarını paylaştı. Ongun mesajında, "İşte TÜGVA isimli vakfın Büyükada İskelesi’ni 3. şahıslara vererek yaptığı organizasyonlar. “Büyükada’da şuurlu gençlik yetiştiriyoruz” diyen vakıf iskeleyi kar amaçlı ticari alana çevirmiştir. İBB’yi engelleyen kamu yetkililerinin dikkatine ve kamuoyunun vicdanına sunarız." dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (17)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
17 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN