Çin ve Japonya menşeli ürünlere rekor vergi kararı!

Çin ve Japonya menşeli ürünlere rekor vergi kararı!

Ticaret Bakanlığı, yerli üreticiyi haksız rekabetten korumak adına ithalata karşı önemli bir adım attı. Çin, Almanya ve Japonya gibi ülkelerden gelen kalaylı sac ürünlerine damping soruşturması neticesinde yüzde 50'yi bulan ek vergi getirildi. İşte detaylar...

Ticaret Bakanlığı, yerli sanayinin üretim gücünü korumak ve haksız rekabetin önüne geçmek amacıyla önemli bir karara imza attı.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre; Çin, Japonya, Almanya, Güney Kore ve Sırbistan menşeli kalaylı sac ürünlerine yönelik yürütülen damping soruşturması tamamlandı.

Soruşturma neticesinde, maliyetinin çok altında fiyatlarla Türkiye pazarına giren ve yerli üreticiyi zor durumda bırakan bu ürünlere, ithalat vergisi niteliğinde ek mali yükümlülükler getirildi.

YERLİ ÜRETİME KORUMA KALKANI

Teneke kutu ve ambalaj sanayisinin temel hammaddesi olan kalaylı sac, son dönemde yurt dışından gelen aşırı düşük fiyatlı ürünlerin baskısı altındaydı.

İthalatın, yerli üreticilerin maliyetlerini karşılayamayacak seviyelere inmesi üzerine Ticaret Bakanlığı harekete geçti.

Yapılan incelemeler sonucunda, ilgili ülkelerin firmalarının Türkiye'ye dampingli fiyatlarla satış yaptığı tespit edildi.

Uygulamaya alınan 'İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ' ile yerli sanayicinin pazar payını kaybetmemesi ve üretim kapasitesinin korunması hedefleniyor.

ÇİN VE JAPONYA ÜRÜNLERİNE REKOR VERGİ ORANLARI

Bakanlık tarafından yürütülen titiz çalışma sonucu, her ülke ve firma için farklı damping marjları hesaplandı.

Özellikle Çin ve Japonya'dan gelen ürünlere uygulanan yüksek vergi oranları dikkat çekiyor.

İthalatçı firmaların karşılaşacağı yeni tablo şu şekilde şekillendi:

Çin: Yüzde 23,88 ile yüzde 50,08 aralığında

Japonya: Yüzde 20,29 ile yüzde 43,37 aralığında

Sırbistan: Yüzde 15,43 ile yüzde 36,87 aralığında

Güney Kore: Yüzde 12,54 ile yüzde 16,28 aralığında

Almanya: Yüzde 5,53 ile yüzde 11,05 aralığında

UYGULAMA 5 YIL BOYUNCA KESİNTİSİZ SÜRECEK

Yeni vergi düzenlemesi, sadece kısa vadeli bir önlem olarak kalmayacak.

Ticaret Bakanlığı, belirlenen dampinge karşı önlemlerin yürürlük tarihinden itibaren 5 yıl boyunca geçerli olacağını duyurdu.

Bu süre zarfında yerli sanayinin rekabet gücünü artırması ve haksız fiyat baskısından kurtulması bekleniyor.

Ayrıca, 5 yılın bitiminden önce yerli üreticilerin talebiyle yeni bir 'nihai gözden geçirme soruşturması' açılması halinde, önlemler soruşturma sonuçlanana kadar yürürlükte kalmaya devam edecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN