Deprem uzmanları sonraki deprem için o illeri sıraladı! Deprem korkusu bitmiyor: Peş peşe açıkladılar!

Deprem uzmanları sonraki deprem için o illeri sıraladı! Deprem korkusu bitmiyor: Peş peşe açıkladılar!

Kahramanmaraş'ın ardından bu kez de Hatay'da peş peşe iki deprem meydana geldi. 6.4 ve 5.8 şiddetindeki depremler bölgede korku ve paniğe neden olurken Prof. Dr. Naci Görür son depremleri değerlendirdi. Adana bölgesi için uyarıda bulunan görür, Kıbrıs'ın Kuzey ve Güney kesimlerinde da deprem meydana gelebileceğinin altını çizdi. İşte Prof. Dr. Naci Görür’ün son açıklamaları…

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin ardından Hatay'da da art arda iki deprem gerçekleşti. AFAD tarafından yapılan açıklama kapsamında ilk depremin şiddeti 6.4 olarak ifade edilirken 2 depremin şiddetinin ise 5.8 olduğu belirtildi. Bölgede korku ve panik yaşanırken değerlendirmeler de Prof. Dr. Naci Görür’den geldi. Yaşanan depremin ardından stres transferi olabileceğine değin Görür, Adana ve Kıbrıs bölgesi için uyarıda bulundu. Yakın zamanda Kıbrıs'ta deprem yaşanmasının bir sürpriz olmayacağının altını çizer Görür, bunun tetiklenen bir deprem olduğunu kesinlikle artçı olmadığını al söyledi. Yaşanan depremin ardından bir açıklama da Prof. Dr. Okan Tüysüz’den geldi. Tüysüz Antakya Samandağ arasında aynı büyüklükte bir depremin daha yaşanabileceğini vurguladı.

BEKLENEN BİR DEPREMDİ


Yaşanan depremin ardından Celal Şengör ile birlikte Hatay ve Adana havzasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Görür, kırılmamış faylar olduğuna dikkat çekti. Halkın korku içinde olduğunu vurgulayan uzman isim, yaptığı birçok vatandaşın Hatay'da eve girmediğini söyledi. O bölgelerde stres transferi olabileceğine değinen Görür, “Bizim beklediğimiz bir depremdi. Maraş depremlerinin bir anlamda Hatay'a stres transfer etmesi sonucu gelişmiş olan bir depremdi. Ölüdeniz fayı da bizim sınırlarımız içerisinde büyük ölçüde kırıldı ve enerjisini boşalttı.” ifadelerini dile getirdi.

naci-gorur.jpg

ADANA VE KIBRIS'I İŞARET ETTİ


Adana havzasından dolayı endişe içerisinde olduğunu belirten Görür, Kıbrıs içinde endişe duyduğunu vurguladı. Maraş depremi sonrasında Kıbrıslılarla konuştuğunu aktaran Görür, kendilerini uyardığını belirtti. Öngörülerini bildirdiğini ifade eden Görür, Hatay depreminin de birçok yer bilimci tarafından öngörülen bir deprem olduğunu aktardı. Hatay'da daha büyük bir deprem görüleceğini beklemediğini ifade eden Görür, 6.4'ün çok küçük olmadığına dikkat çekti.

deprem-fay-hatti.jpg

SÜRPRİZ OLMADI


Adana bölgesinde bir stres transferi yaşanabileceğinin altını çizen Görür, Kıbrıs'ın kuzeyi ve güneyinde de stres transferi olabileceğine değindi. Levhanın Kıbrıs'ın altına kaydığını söyleyen Görür, Kıbrıs yayı denilen bir yay olduğunu vurguladı. Maraş depreminin kimi araştırmacılara göre 4, kimi araştırmacılara göre de 7 metre olduğunu aktaran Görür, “Maraş depremleri, peş peşe olan büyük depremler. Bu depremler; kimi araştırmacılara göre 4, kimisine göre 7 metre olarak Anadolu'nun Güney'e kaydığı söyleniyor. Kıbrıs'ta bir deprem olursa yakın zamanda yer bilimciler olarak bizim için sürpriz olmaz.”dedi.

hatay-deprem.jpg

BİR AÇIKLAMADA OKAN TÜYSÜZ'DEN GELDİ


Hatay'daki depremin artçı olmadığını altını çizen Tüysüz, tetiklenen bir deprem olduğuna değindi. Amanos segmenti olarak adlandırılan Kahramanmaraş Türkoğlu'ndan başlayan fay hattının Antakya'nın içerisine kırıldığını dile getiren Tüysüz, Antakya'nın İçerisinde bulunduğu Akdeniz'de bir deprem beklentisi olduğunu aktardı. Son depremin 6.4 büyüklüğünde olduğunu vurgulayan Tüysüz, bölgedeki hasar görmüş yapılarda hasar seviyesinin artmış olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.

Göksu'nun Savrun fayının deprem oluşturabilecek bir bölge olduğunu aktaran Tüysüz, o bölgede birkaç bin yılda bir deprem olduğunu vurguladı. 6 Şubat depreminin ardından fay hattının kuzey ucu olan Bingöl-Palu çevresinde de dikkatli olunması gerektiğini aktardı.

deprem-bolgesi.jpg

ŞİDDETLİ BİR DEPREM DAHA BEKLENİYOR


Son depremin yüzey kırığı oluşturup oluşturmadığını incelenmesi gerektiğini dile getiren Tüysüz, 6.4 şiddetindeki depremin yüzeye çıkan ve yüzeyde kırık yaratan bir fay olduğunu vurguladı. Antakya Samandağ arasında aynı büyüklükte bir depremin daha meydana gelebileceğini söyleyen Tüysüz, “Orada bulunan fayın boyu, denizin içerisine doğru oldukça devamlıdır. Benzeri depremleri birkaç defa daha görme ihtimalimiz var." şeklinde konuştu

hatay-deprem-1.jpg

“ANA DEPREMİ YAŞAMAMIŞ OLABİLİR”


Jeoloji yüksek mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal Hatay depreminin ardından önemini açıklamalarda bulundu. Bölgede Tehlikenin varlığını sürekli vurguladıklarına değinen Pampal şu değerlendirmelerde bulundu:


“Aslında Hatay hala maalesef ana depremini yaşamamış olabilir. Bu Kahramanmaraş depremi Pazarcık üst deprem, Hatay’a doğru yaklaştı Kırıkhan civarına kadar indi ama daha aşağıda kırılacak çok yer var yarısına yakın kısmı duruyor. Yani aşağıda ve kuzeyde de Malatya fayı, Ovacık fayı ve Bingöl civarında Karlıova arasında başka faylar var dedik."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN