Ehliyeti olan tüm vatandaşlara duyuruldu! Karar çıktı: O cezalar iptal

Ehliyeti olan tüm vatandaşlara duyuruldu! Karar çıktı: O cezalar iptal

İzmir Menemen Sulh Ceza Hakimliği, alkollü direksiyon başına geçtiği gerekçesiyle sürücü belgesine el konulan ve kendisine 5,096 lira idari ceza uygulanan otomobil kullanıcısı Hazal K.'nin (32) itirazını kabul etti. Mahkemenin kararında, 0.01 promil gibi nispeten cüzi miktarda bir alkol düzeyi ile idari ceza uygulanmasının adaletli olmayacağına dair kararına ulaşıldı ve Hazal K.'nin itirazının yerinde olduğuna hükmedildi.

Hadise, 25 Nisan'da gerçekleşti. Hazal K., Menemen'de otomobiliyle seyir halindeyken trafik denetlemesine yakalandı. Polis memurlarının yaptığı alkol testinde Hazal K.'nin alkol seviyesi 0.51 promil olarak belirlendi. Yasal limitin üzerinde alkol seviyesi olduğu gerekçesiyle sürücüye 5,096 lira para cezası kesildi ve sürücü belgesine el konuldu.

Bu durum üzerine Hazal K., avukatı Oğuzhan Bizkevelci vasıtasıyla durumu hukuki bir boyuta taşıdı. Menemen Sulh Ceza Mahkemesi, alkol testi sonucunda sürücünün yasal alkol limiti olan 0.50 promili sadece 0.01 promil geçtiğini belirterek, suçun işlenip işlenmediği hususunda tereddüt olduğunu ve bu şüpheden dolayı itiraz edenin faydalanması gerektiğine karar verdi. Menemen Sulh Ceza Mahkemesi, alkol tüketildiğinin kabul edildiği bir durumda bile, 0.01 promil gibi küçük bir miktarla suç işlendiğinin kabul edilemeyeceği sonucuna vardı ve Hazal K.'nin itirazını haklı buldu.

2-004.jpg

"KARAR ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR"

Bu sebeple mahkeme, düzenlenen para cezasının ve sürücü belgesinin geçici olarak geri alınmasının hukuka aykırı olduğunu belirterek idari ceza kararının kaldırılmasına hükmetti. Kararı değerlendiren sürücünün avukatı Oğuzhan Bizkevelci, "Bu kararın örnek teşkil ettiğini düşünüyoruz. Mahkeme, bu kararı ile, cihazların düzenli kontrolü yapılsa bile hata payının olduğunu ve ceza uygulanmasının orantısız olduğunu hükmetti. 'Şüpheden sanık yararlanır' ilkesinin somut bir örneğini görüyoruz" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN