El Nino belası bu kez kıyamet için geliyor! Sonu felaket... Herkes hazırlığını yapsın

El Nino belası bu kez kıyamet için geliyor! Sonu felaket... Herkes hazırlığını yapsın

Temmuz ayında başlayan El Niño hava olayı, dünya genelinde büyük endişelere neden oluyor. Washington Post gazetesi, bu kışın "süper El Niño" yaşanacağı uyarısını yaparak, beklenmedik hava olaylarının meydana gelebileceğini belirtti. Uzmanlar, bu süper El Niño'nun mahsul kıtlığına ve gıda fiyatlarının artmasına neden olabileceğinden endişeli...

El Niño, okyanus sularının ısınmasıyla ilişkilendirilen bir iklim olayıdır ve Temmuz ayında başladı. Tahminlere göre 5 yıl sürebilir ve dünyaya yaklaşık 3 trilyon dolar zarar verebilir. El Niño'nun etkileri dünyanın farklı bölgelerinde sel, yoğun yağışlar veya kuraklık şeklinde kendini gösteriyor. Şimdi ise daha önce görülmemiş bir "süper" El Niño tehdidi ortaya çıktı.

3-001.jpg

WASHİNGTON POST UYARDI!

Washington Post'un uyarısına göre, "Hızla oluşan ve güçlenen bir El Niño iklim modeli oluşacağı tahmin ediliyor. Bu kış şimdiye kadar gözlemlenen en yoğun iklimlerden biri olarak zirveye çıkabilir. Geçmişte dünya çapında ölümcül yangınlara, kuraklığa, sıcak hava dalgalarına, sellere ve toprak kaymalarına yol açan en üst düzey süper El Niño gücüne ulaşabilir."

Teksas Üniversitesi'nden araştırma bilimcisi Yuko Okumura, artan sıcaklıkların El Niño'nun dünyanın bazı bölgelerinde şiddetli yağışları tetikleme kapasitesini artırabileceğine dair işaretler bulunduğunu söylüyor ve ekliyor, "Etkinin daha güçlü olması muhtemel."

Daha önceki bir "süper" El Niño, 2015-2016 yıllarında yaşandı ve büyük felaketlere neden oldu. Avustralya kuraklık ve orman yangınları ile mücadele etti, Pasifik'te rekor sayıda siklonlar meydana geldi ve ABD'de tarihi kar fırtınaları yaşandı. Ayrıca, dünya genelinde salgın hastalıklar görüldü.

1-003.jpg

SÜPER EL NİÑO GERÇEKTEN GELECEK Mİ?

Ancak, uzmanlar bu yılki "süper" El Niño'nun 2015-2016'daki kadar etkili olmayabileceğini belirtiyorlar. Çin Okyanus Üniversitesi'nden Wenju Cai ve Guojian Wang, bu kışın "süper" El Niño yaşanmayacağını öne sürüyorlar, çünkü bu El Niño'nun önceki "La Niña" dönemine çok hızlı bir geçiş yaptığını belirtiyorlar. Ancak kesin bir tahmin yapmak zor.

2-004.jpg

PROF. DR. ORHAN ŞEN: GIDA KRİZİNE YOL AÇABİLİR

Türkiye'de ise Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, bu kışın çok soğuk geçmeyeceğini ve kar yağışının sınırlı olacağını söylüyor. Ancak, bu durumun barajlar için bir risk oluşturabileceğini ve su kaybını önlemek için tedbirler alınması gerektiğini vurguluyor.

Süper El Niño'nun etkileri dünya genelinde hissediliyor. Gıda fiyatları artarken, birçok ülke gıda ihracatını kısıtlamış durumda. Bu durum, gıda kıtlığına yol açabilir ve tüketici fiyatlarını olumsuz etkileyebilir.

Süper El Niño'nun etkileriyle ilgili kesin bir tahmin yapmak zor olsa da, dünya çapında hava olayları ve gıda fiyatlarına yönelik endişeler devam ediyor. Herkes, bu olayın etkilerine karşı dikkatli olmalı ve gerektiğinde önlemler almalıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN