En düşük emekli maaşında net rakam belli oldu! Emekli, temmuz zammını bekliyor

En düşük emekli maaşında net rakam belli oldu! Emekli, temmuz zammını bekliyor

16 milyon emekli, en düşük emekli maaşına temmuz ayında yapılacak zammı beklemeye başladı. Enflasyon ve ekonomik göstergeler, emekli maaşlarının artışını etkileyen kritik faktörler arasında yer alıyor. İşte, emekli maaşı temmuz zammı tahminleri...

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Selimler, en düşük emekli maaşlarının nasıl belirlendiğini ve gelecek artış beklentilerini açıkladı.

EMEKLİ MAAŞLARI NASIL BELİRLENİYOR?

Ensonhaber'de yer alan habere göre, emekli maaşları her yıl memur emeklileri için belirlenen artış oranları ve enflasyon farkıyla tespit ediliyor. 2024 Ocak ayında memur emeklileri için yapılan yüzde 49,25'lik artışın diğer SGK emeklileri için yüzde 37,57 olduğunu belirten Prof. Dr. Hüseyin Selimler, bu farkın tepkiler sonucunda dengeye getirildiğini ifade ediyor.

EMEKLİLERE YANSIYAN ENFLASYON FARKI NE KADAR?

Prof. Dr. Hüseyin Selimler'e göre, 2024 yılının ilk 4 ayındaki enflasyon oranı yüzde 18,72. Bu durumda, memur emeklilerine yapılacak zam oranı yüzde 13,5 civarında olacakken SSK emeklilerinde artış oranı yüzde 18,72 civarında gerçekleşecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Şu anki en düşük memur emekli maaşları yüzde 15 artışla 18 bin 423 TL'ye, SSK emeklilerinde ise 12 bin 500 TL'ye ulaşacak.

Fakat Prof. Dr. Hüseyin Selimler'e göre, bu tutarlar reel satın alma gücünü yeterince yansıtmıyor. En düşük emekli maaşlarının belirlenmesinde, enflasyon oranı yanında açlık sınırı ve asgari ücret gibi kriterlerin de dikkate alınması gerektiği vurgulanıyor.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (TÜRK-İŞ) verilerine göre, bir ailenin açlık sınırı 17 bin 725 TL, asgari ücret ise 17 bin 2 TL olarak uygulanıyor. Bu veriler, emekli maaşlarının reel değerinin tespitinde önemli bir referans olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN