Fiyat alarmı çaldı! Uzmanlardan erken alım çağrısı yapıldı: ‘Yaza kalmayın, şimdiden alabildiğiniz kadar alın’!

Fiyat alarmı çaldı! Uzmanlardan erken alım çağrısı yapıldı: ‘Yaza kalmayın, şimdiden alabildiğiniz kadar alın’!

O üründe fiyat alarmı çaldı! Uzmanlar erken alım çağrısı yaptı: Zirai donun etkileriyle birlikte fiyatında artış beklenen o ürün için, ‘Yaza kalmayın, şimdiden alabildiğiniz kadar alın’ uyarısı geldi…

Geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin tarım deposu şehirlerinde yaşanan olumsuz hava koşulları, ülke tarihinin en büyük zirai don felaketlerinden biri olarak kayıtlara geçti. Tarım ve Orman Bakanlığı, 16 farklı meyve ve sebze türünün bu olaydan ciddi şekilde etkilendiğini açıklarken, yaz aylarında özellikle meyve fiyatlarında yüksek enflasyon beklendiğini duyurdu.

Ancak felaketin etkileri yalnızca meyve-sebze üretimiyle sınırlı kalmadı. Arıcılık sektörü de bu durumdan ağır yara aldı.

BAL SEZONUNDA CİDDİ DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, zirai donun etkilediği bölgelerdeki arıcıların kovan başına verimlerinin yarıya düştüğünü belirtti. Şahin, “Bazı üreticilerimiz geçen seneye kıyasla kovan başı bal veriminin yüzde 50 azaldığını bildiriyor. Bu da sezon sonunda bal üretiminde ciddi düşüş, dolayısıyla bal fiyatlarında artış anlamına geliyor” dedi.

bal-1.jpg

“ERKEN SATIN ALAN KAZANIR” UYARISI

Sektör temsilcileri ve üreticiler, vatandaşlara açık çağrıda bulunarak, Fiyatlar artmadan balınızı alın” uyarısında bulundu. Özellikle doğal ve yerli bal tüketen tüketicilere seslenen üreticiler, yaz aylarında fiyatların hızlı şekilde yükselebileceğini ifade etti.

VERİM KAYBI YÜZDE 50’YE KADAR ÇIKTI

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de toplam 95 bin 492 ton bal üretildiğini, bunun 31 bin 777 tonunun ise don felaketinden etkilenen illerde üretildiğini hatırlatan TAB Başkanı Şahin, özellikle İç Anadolu’nun kuzeyi, Doğu Karadeniz ve yüksek yaylalarda büyük verim kaybı yaşandığını belirtti. Şahin, “Pek çok bölgede verim kaybı yüzde 40 ila 50 arasında değişiyor” dedi.

bal-2.jpg

KOVAN SAYISI ARTIYOR, VERİMLİLİK DÜŞÜYOR

Ziya Şahin ayrıca Türkiye’de arıcılık yapan aile sayısının 100 bini bulduğunu, kovan sayısının ise son 20 yılda 3,5 milyondan 9 milyona çıktığını söyledi. Ancak bu artışın üretime yansımadığını vurgulayan Şahin, “2003 yılında kovan başına verim 22-25 kilo iken bugün bu rakam 16-17 kiloya kadar düştü. Kovan sayısını değil, üretim alanlarını artırmamız gerekiyor” diyerek mera alanlarının korunması ve genişletilmesi gerektiğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN