Gördüğünüz yerde öldürün denilmişti! Kahverengi kokarcaya resmen savaş açıldı: Kapı kapı dolaşıp herkesi uyardı

Gördüğünüz yerde öldürün denilmişti! Kahverengi kokarcaya resmen savaş açıldı: Kapı kapı dolaşıp herkesi uyardı

Uzmanlar, 'gördüğünüz yerde öldürün' demişti! Kahverengi kokarcaya karşı resmen savaş açıldı! Kapı kapı dolaşıp herkesi uyarıyorlar! Zararı çok büyük...

Bafra İlçe Tarım Müdürlüğü, kahverengi kokarcanın zararlarının önüne geçmek amacıyla bir bilgilendirme metni yayınladı. Metinde, bu zararlı böceğin fındık başta olmak üzere birçok tarım ürününe zarar verdiği ve ilçe ekonomisi için büyük bir tehdit oluşturduğu vurgulandı.

MEYVE VE SEBZELERDE ÜRETİMİ AKSATIYOR

kahverengi-kokarca-1.webp

2017 yılında Gürcistan sınırından ülkemize geçen kahverengi kokarcanın, Artvin ilinden sonra ilçeye kadar ulaştığı ifade edildi. Zararlı böceğin beslendiği bitkilerle tarımsal üretimde önemli kayıplara yol açtığı belirtilmiş, meyve ve sebzelerde şekil bozukluklarına, meyve içlerinde çürümelere sebep olduğu dile getirildi.

Metinde, kahverengi kokarcanın yüksek uçuş kapasitesine sahip olduğu ve kolaylıkla bir bölgeden diğerine geçiş yapabildiği vurgulandı. İlçede 2023 yılında tespit edilen zararlı böcekle mücadelede mekanik, biyoteknik ve kimyasal mücadele yöntemlerinin bir arada kullanılması gerektiği belirtildi.

EV, AHIR, DEPO VE İŞ YERLERİNDE İMHA EDİLMESİ HEDEFLENİYOR

whatsapp-image-2023-12-07-at-12-02-49.jpeg​​​​​​​

Mekanik mücadelede, kış uykusuna yattığı dönemde ev, ahır, depo ve işyerlerinde bulunan kahverengi kokarcanın toplanarak imha edilmesinin önemine değinilen metinde, ilkbahar ve yaz döneminde oluşabilecek zararın en aza indirilmesi hedefleniyor. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlı bitki koruma ürünleri kullanılarak kimyasal mücadele ile zararın minimize edilmesi amaçlanıyor.

Metinde, Bafra'da Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan eylem planı çerçevesinde kamu kurumları, kitle iletişim araçları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde eğitim, yayım ve kamuoyu bilgilendirme faaliyetlerinin başlatıldığı ifade edildi. Bu kapsamda kırsal mahallelerde çiftçilere ulaşabilmek amacıyla broşür, afiş ve lifletlerin hazırlanarak dağıtılacağı belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN