Halk sağlığı uzmanlarından Hatay raporu: İlk 48 saat kurtarma yapılmadı

Halk sağlığı uzmanlarından Hatay raporu: İlk 48 saat kurtarma yapılmadı

Depremin en çok vurduğu illerden olan Hatay'da Halk Sağlığı Uzmanları Derneği’nin (HASUDER) profesör ve uzmanlardan oluşan ekibi araştırma yaptı. Hazırlanan rapora göre ilk 48 saatte sistematik arama kurtarma yapılmadı. Yine aynı raporda AFAD'ın yetersiz kaldığı da ifade edildi ve Kamu ya da STK yetkililerinin ortak görüşü, karar süreçlerinin birleştirilerek tek elde toplanması ile bürokrasinin arttığı, potansiyelin kullanamadığı ve zaman kaybedildiğidir" denildi.

Maraş depremlerinin yarattığı yıkımın ardından ihmal ve geç müdahale tartışmaları gündemdeki yerini koruyor. Deprem bölgelerine ilk anda müdahale edilmediği yönünde eleştiriler ise iktidar tarafından sert tepkilerle karşılandı. Bölgede altı gün boyunca incelemelerde bulunan ve 49 sayfalık bir rapor hazırlayan Halk Sağlığı Uzmanları Derneği’nden (HASUDER) çarpıcı analizleri paylaştı.

Dört profesör, bir uzman ve bir araştırma görevlisinden oluşan araştırma ekibinin hazırladığı raporları Halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz kaleme aldı. Buna göre Sınır Tanımayan Eczacılar-Almanya ekibi; iki TIR dolusu tıbbi malzeme, ultrason gibi tanı olanakları ve 17 sağlık çalışanından oluşan ekiple depremin dördüncü gününden beri kendilerine izin verilmesi ve yer gösterilmesi için çaba gösterdiğini anlattı. Bu nedenle de henüz hizmet vermeye başlayamadılar.

ÇADIR VE UYUZ SORUNU

Samandağ'daki Yukarı Dalyan köyüne ise yardım ulaşmamıştı ve çocuklarda uyuz benzeri cilt bulguları vardı. Kırıkhan Kasdal’da geçici barınma alanında kurulması planlanan çadır kampı yoktu. Saçaklı - Suvatlı köyü yakınındaki geçici barınma alanı olarak belirlenen yerde, çadır ve konteyner kampı hazırlığının olmadığını, alanın kamp için uygun olamayacağı tespit edildi.

KİMSESİZ ÇOCUKLAR

Saçaklı'da yıkılan köy evinde aileden iki kişi öldü ve üç yaşındaki kızın yaralı olarak Reyhanlı Amerikan Hastanesi’ne götürüldü. Ancak bu kişilerin izi kaybedildi ve buradaki kişilere de 10 gün yardım ulaşmadı. Prof. Gülşah Seydaoğlu ve 21 tıp öğrencisinin bulunduğu grup Adana Şehir Hastanesi’nde sahipsiz çocukların başlarında duruyor ve koruyorlarmış. 546 kimsesiz çocuk olduğunu ve 86’sının yakınlarına teslim edilebildiğini belirttiler.

İLK 48 SAAT KURTARMA ÇALIŞMALARI YAPILMADI

Rapordaki ortak görüş ise ilk 48 saatte sistematik olarak arama kurtarma çalışmalarına başlanmadı. İlk iki gün yalnızca bireysel çabalar, az sayıda gönüllüler ve yerel olanaklarla çalışmalarına başlanabilmiş olması, canlı kurtarılabilecek yurttaş sayısını sınırladı.

YARDIMDA KOORDİNASYONSUZLUK

Yine aynı raporda yardım sevkindeki koordinasyonsuzluğa dikkat çekildi. Çok sayıda yardımın geldiği ancak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasında sıkıntı yaşandığı gözlendi. Antakya ve Defne’de bazı sokaklarda açılmamış su şişeleri ve giyecekler etrafa saçılmışken, evlerinin yanında nöbet tutan veya kırsal alandakilerin gereksinimleri karşılanamadı.

'HATAY'DA EN AZ 60 BİN KİŞİ ENKAZDA ÖLDÜ'

Ayrıca raporda "Hatay’da en az 60 bin kişinin enkazlarda yaşamını yitirdiğine ilişkin tahminler yürütülmektedir. Sokaklarda cesetlerin olduğu, hastanelerde hasta ve cesetlerin yan yana olduğu bir dönem olduğunu belirtmişlerdir. Kırsaldakilerin, özellikle göçmenlerin bekletmeden kayıplarını toprağa verdiklerini belirttiler. Bu da kayda geçmeyen ölümlerin olabileceğini düşündürmektedir" ifadelerine de yer verildi.

Ayrıca raporda Hatay'da deprem olacağının öngörülmesine rağmen yapılan hazırlığın yetersiz olduğu belirtildi ve "Öyle ki, depremde en sağlam durması beklenen AFAD, hastaneler ve sağlık kuruluşları, belediye binaları yıkılmış, ancak iki gün geçtikten sonra bölgeye arama kurtarma ekipleri sevk edilebilmiştir" denildi.

Raporda eleştirilerin odağındaki AFAD'a ilişkin ise şu ifadelere yer verildi:

"AFAD hızlı yanıt vermede gecikmiş ve koordinasyonu sağlamakta erken dönemde yetersiz kalmıştır. Kamu ya da STK yetkililerinin ortak görüşü, karar süreçlerinin birleştirilerek tek elde toplanması ile bürokrasinin arttığı, potansiyelin kullanamadığı ve zaman kaybedildiğidir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN