Hem İmar Komisyonu Başkanı hem denetim şirketi ortağı: Binaları denetlemediği için ceza almış

Hem İmar Komisyonu Başkanı hem denetim şirketi ortağı: Binaları denetlemediği için ceza almış

Depremlerin ağır yıkım yarattığı Adıyaman’da Belediye Meclisi İmar Komisyonu Başkanı Mehmet Gaffar Kingir’in, bir yapı denetim şirketinin ortağı olduğu ortaya çıktı. Kingir'in, denetlemekle yükümlü olduğu binaları denetlemediği için 2021 yılında ceza aldığı da belirtildi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde, afetin ciddi şekilde etkilediği illerden olan Adıyaman'da 2 binden fazla bina yıkılırken, on binlerce vatandaş da hayatını kaybetti. Depremin kentte yarattığı büyük yıkımda sorumluluğu sorgulanan Adıyaman Belediyesi’ne yönelik ise dikkat çeken bir detay ortaya çıktı.. Adıyaman Belediyesi Belediye Meclisi’nin AK Partili üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Mehmet Gaffar Kingir’in, kentte faaliyet gösteren Adıyaman Denge Yapı Denetim Limited Şirketi’nin de ortağı olduğu öğrenildi.

YAPILARI DENETLEMEDİĞİ İÇİN CEZA ALMIŞTI

Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre; Adıyaman Denge Yapı Denetim Limited Şirketi, 19 Ağustos 2010 tarihinde iki ortak ile kuruldu. Şirketin hisseleri sürekli el değiştirse de kurucu ortaklardan Mehmet Gaffar Kingir’in ortaklığı devam etti. Şirketin ortakları 20 Aralık 2022 tarihi itibarıyla, Mehmet Gaffar Kingir ve Hacı Yusuf Durmuş olarak kayıtlara geçti.

Kingir’in, kurucusu olduğu şirketin sorumluluğunda bulunan üç yapıyı, Yapı Denetimi Kanunu’ndaki hükümler doğrultusunda denetlemediği belirlendi. Kingir ile şirkette görevli Y.K’nin, sorumluluklarındaki yapıları denetlemediği gerekçesiyle 5 Aralık 2021’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nden aldığı ceza, şu ifadelerle duyuruldu:

“Adıyaman Denge Yapı Denetim’in sorumluluğunda bulunan 1291474, 1291471 ve 1619678 YİBF numaraları yapıları kanun hükümleri doğrultusunda denetlemediği anlaşılan sorumlu denetim elemanı Mehmet Kingir’in üç yıl süre ile herhangi bir yapı denetim veya laboratuvar kuruluşunda teknik bir görev almaması ve başka bir kuruluşunun ortağı da olmaması uygun görülmüştür”

YERİNE GETİRİLMEYEN HÜKÜMLER

Kingir’in yerine getirmediği gerekçesiyle ceza aldığı Yapı Denetimi Hakkındaki Kanun'un ilgili maddeleri şu hükümleri içeriyor:

► Yapı denetimini üstlendiğine dair ilgili idareye taahhütname vermek, bu yapıya ilişkin bilgileri yapı ruhsatı düzenleme tarihinden itibaren yedi gün içinde Bakanlığa bildirmek.

► İşyerinde, çalışmaların, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına göre düzenlenmesi gereken sağlık güvenlik planına uygun olarak yapıldığını kontrol etmek ve gerekli tedbirlerin alınması için yapı müteahhidini yazılı olarak uyarmak, uyarıya uyulmadığı takdirde durumu ilgili Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüğüne bildirmek.

► Denetim personelinin görevi başında bulunmaması veya yapı denetim kuruluşunun denetim personeline görevi ile ilgili yazılı olarak bilgi vermediğinin anlaşılması. Mevzuatın öngördüğü evrakın tanziminde eksiklik veya kusur bulunması.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN